Σταύρος Διοσκουρίδης
ΓΕΥΣΗ

Δίπλα στην Αθήνα – 5 αγροκτήματα για αποδράσεις στη φύση

Πρωινό με αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, φαγητό με φίλους δίπλα σε έναν ελαιώνα και απολαυστικά κρασιά με θέα τα αμπέλια, χωρίς να απομακρυνθείς αρκετά από την πόλη.

Φάρμες με ζώα, οινοποιεία δίπλα σε αμπελώνες, ελαιώνες και μποστάνια απλώνονται σε αγροκτήματα που βρίσκονται δίπλα στην Αθήνα και μπορείς να τα επισκεφτείς όταν θέλεις να βρεθείς κοντά στη φύση.

Ανάμεσα στους σταθμούς μετρό Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου βρίσκεται το Κτήμα Αρίστη (Πλουτάρχου & Κέας, Χαλάνδρι), από όπου προσεγγίζεται με τα πόδια μόλις σε 6 λεπτά. Σε αυτόν τον πολυχώρο ο αστικός τρόπος ζωής επαναπροσδιορίζεται καθώς βιώνεις την αρμονία της φύσης.

Οι βιολογικές καλλιέργειες λαχανικών, φρούτων και βοτάνων είναι αποτέλεσμα χειρωνακτικής εργασίας και τα εργαστήρια που διοργανώνονται στον χώρο έχουν ως στόχο στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη γη. Ένας άπλετος χώρος για παιχνίδι, μια όμορφη πέργκολα με σκιά και τραπέζια καφενείου κι ένα μικρό παντοπωλείο συνθέτουν ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Παιχνίδι στη φύση, γνωριμία με τα ζώα της φάρμας και ένα δροσερό χώρο για φαγητό και καφέ συνδυάζει η Farmamoo (Λ. Διονύσου, Νέα Μάκρη) στην κοιλάδα της Ντάριζας, δίπλα στο ποτάμι και ανάμεσα στις πλαγιές της Νέας Πεντέλης. Πρόκειται για ένα αγρόκτημα 40 στρεμμάτων μέσα στη φύση, που ενδείκνυται για οικογενειακές αποδράσεις.

Στο café – εστιατόριο τρως πιάτα με πρώτες ύλες της φάρμας, όσο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ζώα και την καλλιέργεια λαχανικών, φτιάχνοντας ακόμη και το δικό τους περιβόλι. Φεύγοντας, μπορείς να αγοράσεις μέλι παράγωγης τους, φρέσκα αυγά και λαχανικά εποχής.

Από το 1985 λειτουργεί το Αγρόκτημα Διαμάντι (Λ. Μαραθώνος 210) στον Μαραθώνα και είναι ένα από τα πρώτα οικολογικά αγροκτήματα στην Ελλάδα. Όλα τα προϊόντα που παράγουν στις ιδιόκτητες εκτάσεις τους είναι πιστοποιημένα βιολογικά και αποκλειστικά δικής τους παραγωγής.

5 αγροκτήματα για αποδράσεις στη φύση δίπλα στην Αθήνα news247/Magazine

Τα Σαββατοκύριακα (από τις 9 το πρωί έως 6 το απόγευμα), το κιόσκι ανοίγει για το κοινό και αποτελεί μία εξαιρετική βόλτα για να προμηθευτείς τα ζαρζαβατικά της εβδομάδας (ντομάτες, μικρόφυλλα, μαϊντανό, άνηθο, πράσο, σπανάκι, μπρόκολο, γλυκοπατάτες και αντίδια είναι μερικά από αυτά), νόστιμα γαλακτοκομικά (φέτα, κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι, ανθότυρο, κρέμα και ρυζόγαλο) και ενίοτε κρέας από τα ζώα του κτήματος, αλλά και να γνωρίσεις καλύτερα τη σκληρή δουλειά του Σπύρου Χρυσούλα για ένα πρότυπο αγρόκτημα.

Σε λιγότερο από 40 λεπτά έχεις αφήσει πίσω σου τον θόρυβο της πόλης και βρίσκεσαι σε ένα σκηνικό που θυμίζει χωριό. Στο The Margi Farm (Καλύβια Θορικού) κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα καθώς περιηγείσαι στα μποστάνια και τον ελαιώνα (με περίπου 90 ρίζες ελιάς από επτά διαφορετικές ποικιλίες) σε μία έκταση δέκα στρεμμάτων, που είναι υπέροχα φροντισμένη και ιδανική για cooking activities και BBQ κάτω από την ξύλινη πέργκολα.

Η φάρμα, που τροφοδοτεί ως ένα βαθμό και το βραβευμένο εστιατόριο στο ξενοδοχείο The Margi, στη Βουλιαγμένη, είναι διαθέσιμη είτε για ομαδικές κρατήσεις είτε για ιδιωτικές εκδηλώσεις. Εδώ, απολαμβάνεις αυθεντικά βιολογικά ελληνικά πιάτα σε ένα όμορφο, αγροτικό περιβάλλον, σε μενού που βασίζεται στα εποχικά λαχανικά.

Καινοτομία και σεβασμός στη φύση χαρακτηρίζουν όλες τις εκφράσεις του κτήματος Οινότρια Γη (2ο χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου) στο Καπανδρίτι, από την ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αμπελώνων, που έθεσαν τις βάσεις για την αναγέννηση της αμπελουργίας στην περιοχή, μέχρι τον εξοπλισμό του οινοποιείου και τον χαρακτήρα των κρασιών που ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες κάθε αμπελοτοπιού ή χρονιάς.

Στο κτήμα λειτουργεί και το «Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη», το οποίο εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Η περιήγηση διαρκεί 45-50 λεπτά με δυνατότητα ξενάγησης για να γνωρίσεις τη βασική διαδικασία της οινοποίησης και να δοκιμάσεις αντιπροσωπευτικές ετικέτες του κτήματος. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις όλα τα προϊόντα, σε ειδικές τιμές.