AP Photo/Firdia Lisnawati
WELLNESS

5 προβληματικές συμπεριφορές των πλούσιων ανθρώπων

Ποιες συμπεριφορές συναντάμε συχνά στους πλούσιους ανθρώπους και είναι δύσκολο να τις αλλάξουν;

Το να είσαι πλούσιος σε μια εποχή σαν αυτή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι με αρκετά χρήματα παραπάνω, θα λύνονταν όλα τα προβλήματά τους, ή ότι τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, όμως η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Αρχικά, γιατί όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως της οικονομικής τους κατάστασης καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα και αφετέρου γιατί τα ίδια τα χρήματα μπορούν να γεννήσουν ζητήματα και προβληματικές συμπεριφορές και σκέψεις.

Ποια είναι όμως τα πιο άσχημα «πιστεύω» που έχουν οι πλούσιοι άνθρωποι για τους εαυτούς τους αλλά και για τον κόσμο γύρω τους; Τι γνωρίσματά τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους και τι πιστεύουν για την περιουσία τους, που όλοι εμείς δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ;

Πιστεύουν πως οι άλλοι αισθάνονται ότι δικαιούνται τα χρήματά τους

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να βοηθήσει κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό του και μπορεί όλοι να σκεφτόμαστε ότι «αυτός τόσα λεφτά έχει, δεν μπορεί να βοηθήσει;», αλλά αυτή είναι μια αντίληψη που πολλές φορές δημιουργεί ενοχές στους πλούσιους.

Όχι, δεν είναι υποχρεωμένος ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου που είναι φίλος σου να σε κεράσει κάθε φορά που πηγαίνεις εκεί. Αντιλήψεις σαν και αυτές έχουν παγιωθεί στους πιο εύπορους, που νιώθουν τους γύρω τους σαν αρπακτικά, περιμένοντας για μερικές δωρεάν στιγμές απόλαυσης.

Το αυτοκίνητό τους δεν είναι δικό σου για να το δανειστείς

Ναι, ακόμα και αν είσαι συγγενής. Οι πλούσιοι δεν ανέχονται να δανείζεται κανείς τα παιχνίδια τους, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, είτε για σκάφος, είτε για ελικόπτερο στις πιο ακραίες περιπτώσεις. Δεν είναι δωρεάν υπηρεσία και όταν το κάνουν, συνήθως περιμένουν και κάποιο αντάλλαγμα.

Φοβούνται υπερβολικά για το ενδεχόμενο να προκληθεί κάποια ζημιά στις αγορές τους και για αυτό δεν δανείζουν τα αντικείμενά τους με την ευκολία που θα το έκανε κάποιος λιγότερο ευκατάστατος άνθρωπος. Ακόμη κι αν είσαι μέλος της οικογένειας ή κολλητός τους.

Όσο το εισόδημα ανεβαίνει, τόσο η χειρωνακτική εργασία μειώνεται

Μπορεί ο ελεύθερος χρόνος τους να παραμένει ίδιος με εκείνον που είχαν όταν αμείβονταν με μικρότερους μισθούς, αλλά όχι. Θα αποφύγουν τις δουλειές του σπιτιού, όπως ο διάολος το λιβάνι και θα πληρώσουν για όλα όσα στην προηγούμενη ζωή τους έκαναν μόνοι τους.

Όσα περισσότερα χρήματα έχει κάποιος, τόσο περισσότερα χρήματα πετάει για να απαλλαγεί από τις δουλειές που δεν θέλει πλέον να κάνει. Και αυτό εδώ που τα λέμε δεν μοιάζει και τόσο ανόητο.

Συνήθως κάνουν παρέα απλά με άλλους ομοίους τους

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πλούσιοι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει σε πλούσιες γειτονιές, έχουν πάει σε ακριβά σχολεία και βγαίνουν σε κυριλέ μαγαζιά. Έτσι δεν είναι; Επομένως, αν κάποιος δεν είναι αυτοδημιούργητος, είναι αρκετά δύσκολο να συναναστραφεί με ανθρώπους κατώτερης κάστας και να αποκτήσει φιλίες ζωής μαζί τους.

Πόσο μάλλον αν τον απασχολούν και όλες εκείνες οι σκέψεις που ταλαιπωρούν τους πλούσιους ανθρώπους σήμερα. Έτσι λοιπόν, ο φαύλος κύκλος απλά συνεχίζεται.

Υποθέτουν ότι όταν κάποιος είναι καλός μαζί τους, μόνο επειδή έχουν χρήματα

Η ιδέα αυτή είναι μάλλον πολύ ρηχή και απέχει από την ελευθερία των ανθρώπινων σχέσεων. Παρόλα αυτά, οι πλούσιοι άνθρωποι διακατέχονται πολύ συχνά από συναισθήματα φόβου για όσους τους περιτριγυρίζουν, μην μπορώντας να αντιληφθούν το γιατί κάποιος έρχεται κοντά τους.

Όπως είδαμε προηγουμένως, πολύ συχνά έχουν σχέσεις μόνο με άλλους πλούσιους και επομένως στις σπάνιες περιπτώσεις που περιστρέφονται από ανθρώπους με λιγότερα ψηφία στον λογαριασμό τους, φοβούνται ότι κάποιος κρυφός λόγος υπάρχει από πίσω. Έτσι πολύ συχνά, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουν, βάζουν σε δοκιμασία τους ανθρώπους γύρω τους, έτσι ώστε να μπορέσουν εντέλει να τους εμπιστευτούν πραγματικά.