2024/AP Photo/Ariel Schalit
EURO 2024

Η Ισπανία σώζει το ποδόσφαιρο: Όσα κρατάμε από τον πρώτο ημιτελικό του Euro

Οι Φούριας Ρόχας έκλεισαν θέση στον τελικό δείχνοντας ότι αποτελούν το παρόν και το μέλλον του αθλήματος.

Ο πρώτος φιναλίστ του Euro 2024 έγινε γνωστός και μαζί με την Ισπανία, κέρδισε και το ποδόσφαιρο. Οι Ισπανοί παίζουν σταθερά την καλύτερη μπάλα από το ξεκίνημα του τουρνουά, άφησαν πίσω τους στον όμιλο τους Ιταλούς και τους Κροάτες, απέκλεισαν τους οικοδεσπότες Γερμανούς και το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, τη Γαλλία και είναι πια ένα βήμα μακριά από την επιστροφή στον ευρωπαϊκό θρόνο, για πρώτη φορά μετά το 2012.

Πρωταγωνιστής της χθεσινής νίκης με 2-1 επί των τρικολόρ, ένας ποδοσφαιριστής που στο τελευταίο τρόπαιο των Φούριας Ρόχας, ήταν μόλις 5 χρονών. Ο Lamine Yamal, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα κλείσει τα 17, έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, παίρνοντας το ρεκόρ του τεράστιου Pelé και δείχνει ότι έχει έρθει για να γράψει ιστορία.

Για ακόμη ένα παιχνίδι, οι Ισπανοί δεν μάσησαν όταν βρήκαν τα σκούρα. Παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ νωρίς με το γκολ του Kolo Muani στο 9′, ανέτρεψαν την κατάσταση μέσα σε λίγα λεπτά και με τα φανταστικά γκολ των Yamal και Dani Olmo πήραν το προβάδισμα το οποίο διαχειρίστηκαν με άνεση μέχρι το φινάλε.

Κυρίως όμως, το έκαναν παίζοντας ξανά κανονικό, όμορφο, κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Ούτε όλοι πίσω για να κρατήσουμε, ούτε καθυστερήσεις και διωξίματα όπως-όπως, ούτε πανικός. Ούτε όμως και αφέλεια. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, τόσο όσο ώστε να μην κινδυνεύσει η άμυνα, ενώ οι σημαντικές απουσίες λόγω καρτών των Le Normand και Carvajal και του τραυματισμού του Pedri, δεν φάνηκαν καθόλου.

Κάπως έτσι, αποτελεί πραγματική ανακούφιση το γεγονός πως το καλό ποδόσφαιρο ανταμείφθηκε, σε ένα Euro που ομολογουμένως, δεν έχουμε δει και πολύ από αυτό. Οι Γάλλοι από την άλλη, πλήρωσαν για ακόμη μια φορά την κάκιστη τακτική προσέγγιση του Didier Deschamps, ο οποίος απέτυχε να διαχειριστεί ένα τρομερά ποιοτικό ρόστερ και παρουσίασε ένα βαρετό, φοβικό και τρομερά ανούσιο σύνολο που δεν άξιζε σε καμία περίπτωση να φτάσει στον τελικό.

Οι Ισπανοί αποτελούν το παρόν και το μέλλον του ποδοσφαίρου, αφού εκτός του wonderkid Yamal, έχουν ακόμη τον 22χρονο Nico Williams και τον 21χρονο Pedri, μαζί με πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές και φυσικά την παλιοσειρά Jesus Navas που ξεκίνησε βασικός, όντας μεγαλύτερος από τον πατέρα του Yamal(!).

Η χθεσινή βραδιά ανήκε στον Yamal, ο οποίος με το show που έστησε στο γήπεδο, απάντησε με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις του Rabiot και δικαίως τον πίκαρε στο φινάλε. Καλά να είναι το παιδί και έχουμε να ζήσουμε τρομερές στιγμές μαζί του.

Πλέον, η Ισπανία περιμένει τον αντίπαλό της στο μεγάλο παιχνίδι της Κυριακής, όμως όποια κι αν εκ των Ολλανδία ή Αγγλία προκριθεί, το φαβορί θα είναι οι Φούριας Ρόχας. Και αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, είναι κι αυτοί που το αξίζουν περισσότερο.

Γιατί πολύ απλά, το κανονικό ποδόσφαιρο, πρέπει να ανταμείβεται.