iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού βρίσκεις τα προϊόντα των νησιών στην Αθήνα

Π.Ο.Π τυριά, μέλι, βότανα, γλυκά και ιδιαίτερα κρασιά από τα ελληνικά νησιά, που αγάπησες στις διακοπές σου.

Το καλό φαγητό στις διακοπές δεν το ξεχνάς ποτέ. Η γαστρονομία ενός τόπου αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας, της κουλτούρας και του τρόπου ζωής των κατοίκων. Ακόμα κι αν η αγροτική ζωή έχει δώσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της στον τουρισμό, κυρίως στα νησιά, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη, τυροκομούν, φτιάχνουν το δικό τους κρασί και κρατούν ζωντανές τις παραδοσιακές συνταγές του μέρους που ζουν.

Τα προϊόντα που παράγει κάθε τόπος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της μαζικής τουριστικής σεζόν. Η περιορισμένη παραγωγή και η σύνδεσή τους με τον τόπο είναι όμως και η αξία τους.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η κυκλαδίτικη τυροκομία, άμεσα συνυφασμένη με τη διαχρονική ανάγκη των κατοίκων τους για αυτάρκεια, που έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Στο Ιόνιο, από την άλλη, και συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά, οι ΠΟΠ ποικιλίες κρασιών Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο είναι γνωστές παγκοσμίως, έχουν μακρά παράδοση και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική κουλτούρα του νησιού.

Δεν είναι βέβαιο ότι το τυρί ή η ντομάτα που θα φας στην ταβέρνα θα είναι ντόπια. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αναζητήσεις τα τοπικά προϊόντα κατευθείαν από την πηγή, να ρωτήσεις, να μάθεις και να κάνεις τις δοκιμές σου. Αφού όμως τα βρεις και δοκιμάσεις, το πιθανότερο είναι ότι θα τα λατρέψεις και θα τα αναζητήσεις ξανά με την επιστροφή σου πίσω στην πόλη.

Το Παντοπωλείο–Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Ευρυπίδου 41) είναι η γωνιά των σπάνιων ελληνικών τυριών και αλλαντικών. Εδώ βρίσκεις τα Π.Ο.Π. τυριά Κρήτης αλλά και πολλά που μπορεί να μη γνωρίζεις ότι υπάρχουν, με έμφαση στα προϊόντα τυροκόμισης σε μικρή κλίμακα. Ανάμεσά τους το τσεμπέρι Ιθάκης αλλά και οι αγελαδινές γραβιέρες των Κυκλάδων.

Φραντζέσκα Γαϊτζόγλου-Watkinson

Από το Πλωμάρι της Λέσβου στην Αθήνα βρέθηκαν οι Λευτέρης Αντωνάκας και Ανδρέας Καραπατάκης όπου άνοιξαν ένα κατάστημα με τα καλύτερα προϊόντα από τον τόπο τους. Το Περί Λέσβου (Αθήνα, Νέα Σμύρνη) δε συγκεντρώνει μόνο παραδοσιακά προϊόντα της Μυτιλήνης ή των χωριών της Λέσβου, αλλά και της Λήμνου, της Χίου και ολόκληρου του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Φιλοξενεί στα ράφια του το σύνολο σχεδόν του διατροφικού τους πλούτου, όπως το φημισμένο λαδοτύρι της Λέσβου, την τυροκομική και γαλακτοκομική παραγωγή των νησιών (γραβιέρες, φέτα, γιαούρτι, τυριά της Λήμνου), το διάσημο ελαιόλαδο της Μυτιλήνης, μέλι, ταχίνι, ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, άγρια αρωματικά βότανα και ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία παξιμαδιών από τοπικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς. Κεντρική θέση ανάμεσά τους κατέχουν τα αλκοολούχα, τα εξαιρετικά κρασιά της Λήμνου (χύμα ή σε ασκούς) και, φυσικά, το ούζο Μυτιλήνης και Πλωμαρίου (με 30 διαφορετικές ετικέτες) και η μαστίχα της Χίου.

Τα βραβευμένα τυριά από την Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλος (Εθν. Αντιστάσεως 18) καταφτάνουν στο κατάστημα του Χαλανδρίου από το νησί. Στη Νάξο, το τυροκομείο χρησιμοποιεί την τεχνολογία σε βαθμό που να μην επηρεάζει την παράδοση, φτιάχνοντας τυριά ακόμα και με το χέρι. Στο Χαλάνδρι, θα βρεις, μεταξύ άλλων, το φημισμένο «Αρσενικό» της Νάξου, με παστεριωμένο όμως γάλα. Το τυροκομείο επιλέγει το γάλα του από τις πεδινές περιοχές του νησιού, από ζώα ελευθέρας βοσκής, και παράγει μεταξύ άλλων ξινοτύρι, μυζήθρα και κοπανιστή.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Προϊόντα από παραγωγές μικρής κλίμακας, από όλη την Ελλάδα, βρίσκεις στα Ελληνικά Καλούδια (Κουκάκι, Εξάρχεια). Ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες, δίνοντας βάση στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων. Στα ψυγεία του φιγουράρουν εξαιρετικά προϊόντα τόσο από την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα, όπως τα τυριά της οικογένειας Μπαμπούνη από τη Νάξο.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ό,τι κι αν ψάχνεις θα το βρεις στον Μανδραγόρα (Γούναρη 14-16). Στον κεντρικό δρόμο που κατηφορίζει προς το λιμάνι του Πειραιά, το εξειδικευμένο παντοπωλείο και μπαχαράδικο έχει ξεπεράσει τον μισό αιώνα ζωής και αποτελεί σήμα κατατεθέν για την εμπορική γειτονιά του Πειραιά.

Εδώ, είναι συγκεντρωμένα εκλεκτά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με γνώμονα την καλή διατροφή, τον σεβασμό και την αξία της πρώτης ύλης και του παραγωγού. Το διάσημο μαστέλο Χίου, γλυκό του κουταλιού κυδώνι και σταφύλι από τη Σκύρο, γραβιέρες Νάξου και λουκάνικα από Κρήτη, Μύκονο και Τήνο είναι μερικά μόνο από τα νησιώτικα προϊόντα που βρίσκεις εδώ.

Πίσω από κάθε ωφέλιμη χρήση τυγχάνει να βρίσκεται ένα βότανο με ευεργετικές ιδιότητες, κάτι που γνωρίζουν καλά τα αδέλφια Γιώργος και Αποστόλης Κορρές. Στο Naxos Apothecary, οι δυο τους μετουσιώνουν τις γνώσεις και την αγάπη τους για τα άγρια βότανα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Νάξο. Εκτός από τα πολύτιμα ναξιώτικα βότανα, εδώ συγκεντρώνονται ευεργετικά φυτά από όλη την Ελλάδα, μαζί με superfoods, ελαιόλαδο, γλυκά του κουταλιού και μια μικρή κάβα με κρασιά Ελλήνων παραγωγών.

Το ασύρτικο “Voila” του Λυραράκη και το «Λιάτικο» της Μαλίχιν από την Κρήτη, η μαυροδάφνη “Monampeles” του Σκλάβου από την Κεφαλονιά, το “Assyrtiko de Milos” του Χατζηδάκη από τη Σαντορίνη, το «Καλαθάκι» του τηνιακού κτήματος Domaine de Kalathas και οι «Νέες Ρίζες» από το παριανό Myrsini συγκεντρώνονται στο Mr. Vertigo (πλατεία Φιλικής Εταιρίας 15), την κάβα που στηρίζει τους Έλληνες οινοποιούς που έχουν υιοθετήσει πρακτικές ήπιας οινοποίησης. Αν ψάχνεις ξεχωριστά κρασιά από τα ελληνικά νησιά, που έχουν βρει τον δρόμο τους στις αγορές του εξωτερικού, είσαι στο σωστό μέρος.