2024/AP Photo/Evan Vucci
EXPLAINED

Θα επηρεάσει τις εκλογές η απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump;

Ο Donald Trump, με κίνδυνο να χάσει την ίδια του τη ζωή, δημιούργησε μια δεύτερη, η οποία τον φέρνει όλο και πιο κοντά στον Λευκό Οίκο.

Τα ερωτήματα, σε πρώτη φάση, είναι πιο σημαντικά από το αποτέλεσμα εφόσον ο Donald Trump είναι καλά στην υγεία του. Και είναι πιο σημαντικά γιατί ενώ εκείνος συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία, ένας υποστηρικτής του έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν -ο επίδοξος δολοφόνος του επίσης πέθανε.

Όσο η αμερικανική κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου στην Πενσυλβάνια, οι αρχές προσπαθούν να ενώσουν ένα παζλ που, όπως φαίνεται, από το ξεκίνημα έλειπαν κομμάτια. Πώς κατάφερε ο 20χρονος Thomas Matthew Crooks να βρεθεί με ελεύθερο οπτικό πεδίο μόλις 150 μέτρα μακριά από τη σκηνή;

Σε μια πρώτη προσπάθεια του FBI να δώσει απαντήσεις, υποστηρίζει ότι ο 20χρονος δράστης έδρασε μεμονωμένα. Ωστόσο, τα κίνητρά του, όπως και οι πολιτικές του πεποιθήσεις παραμένουν ασαφείς. Την ίδια στιγμή, διερευνάται το ενδεχόμενο ύπαρξης συναυτουργών.

Όλοι, φυσικά, εστιάζουν στα κενά ασφαλείας που προέκυψαν με τους περισσότερους, ανάμεσά τους και πρώην πράκτορες του FBI, να επιμένουν ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες που είχαν αναλάβει την προστασία του Donald Trump, δεν είχαν κάνει σωστή αυτοψία του χώρου. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί που αφορούν το πρώτο σκέλος της απόπειρας δολοφονίας. Πλέον, οι δεύτεροι, αυτοί που σχετίζονται με το πολιτικό αποτύπωμα, γίνονται όλο και πιο έντονοι.

Πιο ζωντανός από ποτέ, ο Donald Trump ετοιμάζεται για τον Λευκό Οίκο

Πίσω στο 2016, όταν και έγινε κάτοικος του Λευκού Οίκου, κανείς δεν περίμενε στις αρχές της προεκλογικής του εκστρατείας να κερδίσει τη Hillary Clinton. Στο 2024 πλέον και βρίσκοντας για δεύτερη φορά τον Joe Biden απέναντί του, όλα έμοιαζαν διαφορετικά. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του, όμως, τα πράγματα δε μοιάζουν, αλλά είναι διαφορετικά.

Το να γλιτώνεις από τον θάνατο με λίγο επίδεσμο στο αφτί, ειδικά όταν είσαι ένας πολιτικός όπως ο Donald Trump που ποντάρει αρκετά στα ένστικτα και όχι τόσο στη λογική των ψηφοφόρων του, αποτελεί κατόρθωμα, άσχετα αν αυτό βασίζεται σε συγκυρίες, στον αέρα, στην τύχη -για όσους πιστεύουν σε αυτή. Ο Trump, με κίνδυνο να χάσει την ίδια του τη ζωή, δημιούργησε μια δεύτερη, η οποία τον φέρνει όλο και πιο κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο Joe Biden, από την αρχή της κούρσας, είναι δύο ταχύτητες κάτω. Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο, οι φήμες για άμεση διαδοχή πληθαίνουν, οι φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει για μια δεύτερη ολόκληρη θητεία φωνάζουν στα αφτιά των Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Οι εκλογές είναι τον Νοέμβριο, ο χρόνος μετράει αντίστροφα, ο Donald Trump κέρδισε τον θάνατο και ο Joe Biden κοιτάζει τον δικό του, πολιτικό θάνατο να πλησιάζει.

Οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα αυξήσει τις πιθανότητές του να εκλεγεί πρόεδρος κι αυτό γιατί, ενώ η βάση του των MAGA (Make America Great Again) δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προηγούμενους μήνες, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να τους αφυπνίσει. Οι συντηρητικοί/τραμπικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι μετρούσαν θλιβερούς αριθμούς επισκεψιμότητας και η εκστρατεία του Trump δεν θύμιζε σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα άρχισαν να αλλάζουν μετά την ποινική καταδίκη του πρώην προέδρου στις 30 Μαΐου και σε συνδυασμό με την απόπειρα δολοφονίας του, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Όλη αυτή η ξαφνική προσοχή μοιάζει αρκετή για να κάνει τη βάση του να συσπειρωθεί στο πλευρό του, εξασφαλίζοντας την προσέλευσή της στις κάλπες.

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, λένε

Donald Trump AP Photo/Gene J. Puskar

Οι εκλογές απέχουν ακόμη σχεδόν τέσσερις μήνες και μέχρι τότε δε γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να προκύψει. Για την ώρα, όλα δουλεύουν υπέρ του Trump. Αλλά. Οι δημοσκοπήσεις σε αυτή την κούρσα είναι εδώ και καιρό στατικές. Για παράδειγμα, το κακό ντιμπέιτ του Biden του έκοψε περίπου δύο μονάδες. Δεν είναι καταστροφικό εφόσον έχει(;) μπροστά του χρόνο να το διορθώσει.

Όσο σοκαριστικό και αν ήταν το πρόσφατο γεγονός, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων έχει προ πολλού διαμορφώσει τις απόψεις της για τον Trump και φαίνεται αρκετά απίθανο να αλλάξει γνώμη λόγω του τραυματισμού του. Και αν υπάρχει μια βραχυπρόθεσμη «συμπάθεια» για τον Trump, μπορεί να μη διαρκέσει. To ίδιο είχε συμβεί και με τον πυροβολισμό του Ronald Reagan.

Αυτό που σίγουρα θα διαρκέσει, όμως, είναι η συσπείρωση της βάσης του των MAGA, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Και αυτό, είναι ένα μεγάλο πολιτικό κέρδος από τη στιγμή που στο αντίπαλο στρατόπεδο τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την κατάσταση του Joe Biden, αυξάνονται μέρα με τη μέρα.