© AP Photo/Julia Nikhinson
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ντροπιαστικό ρατσιστικό σύνθημα του Enzo Fernandez έβαλε μπουρλότο σε δύο ομάδες

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής βρίσκεται δικαίως στο στόχαστρο των Γάλλων συμπαικτών του στην Τσέλσι και όχι μόνο.

Από τον λογαριασμό του Enzo Fernandez διέρρευσε ένα βίντεο με τους παίκτες της Εθνικής Αργεντινής αντί να πανηγυρίζουν για την κατάκτηση του Copa America, να επαναφέρουν ένα άκρως ρατσιστικό σύνθημα από το Μουντιάλ του 2022.

Αμέσως μετά την επικράτηση με 1-0 στην παράταση επί της Κολομβίας για τον τελικό του Copa America, οι Αργεντινοί μπήκαν στο πούλμαν της επιστροφής και αμέσως έγινε χαμός από τους πανηγυρισμούς τους.

Οι παίκτες έβγαλαν τα κινητά τους για να καταγράψουν τις στιγμές και πολλοί ξεκίνησαν τις live μεταδόσεις στα social media. Ο παίκτης της Τσέλσι Enzo Fernandez έστρεψε το κινητό προς το πρόσωπό του και καθώς κατέγραφε τα συνθήματα, εμφανίζεται να τραγουδά παθιασμένος ένα σύνθημα των Αργεντινών οπαδών που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 2022 ενόψει του τελικού της χώρας τους με τους Γάλλους.

Τι λέει το επίμαχο σύνθημα

Ο μέσος της Τσέλσι διέκοψε το βίντεο μετά από μία από τις φράσεις του τραγουδιού, που μέχρι εκείνη την ώρα βεβαίως τραγούδαγε γνωρίζοντας κάθε στίχο. Το σύνθημα μεταφράζεται κάπως έτσι: «Παίζουν για τη Γαλλία, αλλά έρχονται από την Ανγκόλα. Θα τρέχουν καλά. Τους αρέσει να γ@μάνε τρανς σαν τον γ@μημένο τον Mbappe. Η μάνα τους είναι από τη Νιγηρία. Ο πατέρας του είναι από το Καμερούν, αλλά το διαβατήριο γράφει Γάλλος».

Το βίντεο έκανε το γύρο του διαδικτύου, καθώς χιλιάδες κόσμου έκανε screen recording τη μετάδοση του Fernandez και το θέμα έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις.

Οι αντιδράσεις

Όπως είναι λογικό, οι αντιδράσεις από το βίντεο που απεικονίζει μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη να αναπαράγουν ένα από τα χειρότερα συνθήματα που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, ήταν άμεσες.

Ο Enzo Fernandez, η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Τσέλσι, φαίνεται ότι κατά την επιστροφή του στο Νησί θα έχει σοβαρούς μπελάδες, καθώς σύμφωνα με τα αγγλικά μέσα, οι Γάλλοι συμπαίκτες του, οι οποίοι είναι όλοι μαύροι, είναι έξαλλοι μαζί του. Οι Malo Gusto, Lesley Ugochukwu, Christopher Nkunku, Benoît Badiashile, Axel Disasi και Wesley Fofana αποτελούν τη γαλλική αποικία της Τσέλσι και ο τελευταίος δεν δίστασε να κάνει δημόσια την ενόχλησή του.

Ο Fofana δημοσίευσε σχετική ιστορία στον λογαριασμό του στο Instagram, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ποδόσφαιρο το 2024: Ασυγκράτητος ρατσισμός» και «άνοιξε τον χορό» των αναρτήσεων, με τη δικιά του μάλιστα να φτάνει σε περισσότερα από 60 εκατομμύρια μάτια. Σειρά πήρε ο συμπαίκτης του στην Εθνική Γαλλίας, Jules Kounde, ενώ ο Kylian Mbappe, ο οποίος αναφέρεται προσωπικά στο σύνθημα, δεν έχει αντιδράσει ακόμα.

Ο συμπαίκτης του στην Τσέλσι Nicolas Jackson πάντως, τον στήριξε με ένα tweet, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.

 

Έντονη πάντως φαίνεται να είναι και η ενόχληση της γαλλικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, η οποία μέσω του Προέδρου της, Philippe Diallo, υπέβαλε δικαστική καταγγελία στη FIFA για τον Αργεντινό Πρόεδρο και για τα προσβλητικά σχόλια φυλετικής και μεροληπτικής φύσης.

Στην Τσέλσι η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και ο σύλλογος ξεκίνησε πειθαρχικό έλεγχο, αποδεχόμενος ωστόσο τη «συγγνώμη» του παίκτη. «Για την Τσέλσι όλες οι μορφές συμπεριφοράς διακρίσεων είναι εντελώς μη αποδεκτές. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένας ποικιλόμορφος χωρίς αποκλεισμούς σύλλογος όπου οι άνθρωποι από όλες τις κουλτούρες και ταυτότητες αισθάνονται ευπρόσδεκτοι.

Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη δημόσια συγγνώμη του ποδοσφαιριστή μας και θα τη χρησιμοποιήσουμε ως μια ευκαιρία για εκπαίδευση. Ο σύλλογος έχει ξεκινήσει εσωτερική πειθαρχική διαδικασία» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του αγγλικού συλλόγου.

Η συγγνώμη του Enzo Fernandez

Ο Αργεντινός μέσος μόλις αντιλήφθηκε το πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να του προκαλέσει το ρατσιστικό σύνθημα που ξεστόμισε, έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ζητώντας συγγνώμη για την πράξη του. Αυτά έγραψε σε νέο story στο Instagram:

«Θέλω να απολογηθώ ειλικρινά για το βίντεο που πόσταρα στο Instagram μου κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών με την εθνική μου ομάδα. Το σύνθημα περιείχε πολύ επιθετική γλώσσα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις λέξεις αυτές. Στέκομαι ενάντια στις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές και απολογούμαι που παρασύρθηκα από την ευφορία των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Copa America. Αυτό το βίντεο, αυτή η στιγμή, αυτές οι λέξεις, δεν αντικατοπτρίζουν τα ”πιστεύω” μου ή τον χαρακτήρα μου. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη».

Φυσικά, η υπόθεση φαίνεται ότι θα έχει αρκετά στάδια ακόμη, καθώς οι 6 Γάλλοι συμπαίκτες του Enzo Fernandez στην Τσέλσι δεν φαίνεται ότι το σκοπεύουν να το αφήσουν να περάσει έτσι, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει μέχρι και ο Lionel Messi, αν και ο Αργεντίνος GOAT δεν φαίνεται καν στο πλάνο.