AP Photo/Mary Altaffer
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί το Instagram θα βοηθήσει σε έρευνα για την ψυχική υγεία των εφήβων

Η Meta ανοίγει επιτέλους τα δεδομένα του Instagram στους ερευνητές.

Έπειτα από χρόνια αρνήσεων η Meta αποφάσισε τελικά να ανοίξει τα δεδομένα της στους ερευνητές και να δώσει πλήρη πρόσβαση για τη μελέτη σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ηλικιών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανοικτής Επιστήμης (COS), θα μπορούσε να παράγει ανεξάρτητες μελέτες που θα προσφέρουν πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευημερίας ενός εφήβου, τόσο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ερευνητές του προγράμματος θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα του Instagram μέχρι και έξι μήνες, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το πόσους ακολουθεί ένας έφηβος, πόσο χρησιμοποιεί το Instagram, τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του και άλλα.

Φυσικά, το Instagram δεν έδωσε πλήρη πρόσβαση

Cedrik Wesche / Unsplash

Ωστόσο, η Meta σημειώνει ότι δεν θα παρέχει πρόσβαση στις δημογραφικές πληροφορίες ενός χρήστη, ούτε θα περιλαμβάνει το περιεχόμενο των αναρτήσεων, των σχολίων ή των μηνυμάτων του. Επομένως, επικαλέστηκε -και καλά έκανε- τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Μέσω του προγράμματος, το COS θα επιλέξει έως και επτά ερευνητικές προτάσεις σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των εφήβων, με τη Meta να είναι απούσα από τη διαδικασία.

Οι ερευνητές, για λόγους επίσης προσωπικών δεδομένων, πρέπει επίσης να καταφέρουν να πείσουν τους έφηβους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να πάρουν την άδεια των γονέων τους. Η COS ισχυρίζεται ότι η μελέτη των δεδομένων απευθείας από το Instagram θα μπορούσε να βοηθήσει «να συμβάλει στην κατανόηση της ευημερίας όταν συνδυάζεται με άλλες πηγές δεδομένων», όπως έρευνες και άλλα είδη μελετών.

«Οι γονείς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ακαδημαϊκοί και οι εταιρείες τεχνολογίας προβληματίζονται για το πώς να υποστηρίξουν καλύτερα τους νέους καθώς περιηγούνται στους διαδικτυακούς χώρους, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουμε την πλήρη εικόνα», δήλωσε ο Curtiss Cobb, αντιπρόεδρος έρευνας της Meta.

Η επίδραση του Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ και αρκετό καιρό. Το 2021, ο γνωστός whistleblower του Facebook Frances Haugen αποκάλυψε ένα σωρό έγγραφα που διέρρευσαν, μαζί με μια εσωτερική έρευνα που έδειχνε ότι «οι έφηβοι κατηγορούν το Instagram για την αύξηση του ποσοστού άγχους και κατάθλιψης». Η επιστημονική κοινότητα κάλεσε τότε τη Meta να καταστήσει την έρευνα για την ψυχική υγεία πιο προσιτή. Δίχως αποτέλεσμα.

Το Instagram έχει έκτοτε αναπτύξει χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στην προστασία των παιδιών και των εφήβων στην εφαρμογή, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με το Instagram και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες παραμένουν και για αυτό τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε συνεχώς νέα νομοσχέδια να ψηφίζονται στις ΗΠΑ για την εύρυθμη λειτουργία των social media στους νέους.