AP Photo/Phelan M. Ebenhack
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Ζητείται κλόουν: Η ψεύτικη αγγελία εργασίας που έγινε viral

Στον μαγικό κόσμο του X, μια ανάρτηση που έγινε για πλάκα, κατέληξε να γίνεται viral με αποτέλεσμα πολλοί να την πιστέψουν.

Γνήσια, βαθιά ελληνική ιντερνετική στιγμή, από αυτές που ισορροπούν ανάμεσα στην υπερβολή και την πραγματικότητα. Άλλωστε, δεν θέλει και πολύ -ειδικά με τις αλλαγές στα εργατικά και την 6ήμερη εργασία– να πιστέψεις κάτι το οποίο σχετίζεται με τη χαμηλή αμοιβή και την εκμετάλλευση. Καπιταλισμό τον λένε οι ειδικοί, άλλη μια μέρα στην Ελλάδα το λέμε εμείς.

Ας περάσουμε όμως γρήγορα-γρήγορα, πιο γρήγορα και από το γρήγορο ίντερνετ που πληρώνεις μια περιουσία αλλά τελευταία σου κάνει νερά, στο θέμα μας. Όπως καταλάβατε από την εισαγωγή, σχετίζεται με την εργασία.

Στο Facebook, αν και το γνωρίζετε, κυκλοφορούν ελεύθερα διάφορες ομάδες όπου ο καθένας μπορεί να μοιραστεί τον προβληματισμό του και να δημιουργήσει ένα buzz γύρω από την ανάρτησή του.

Μία τέτοια ανάρτηση, μεταφέρθηκε με έναν μαγικό τρόπο που ονομάζεται screenshot στο Χ και κάπως έτσι ξεκίνησε το γνωστό παιχνίδι της παραπληροφόρησης. Ελάτε τώρα, όλοι ξέρουμε πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι: Ένα άτομο ποστάρει κάτι ψεύτικο, κάποιο άλλο σχολιάζει χωρίς να τον ενδιαφέρει η γνησιότητα της ανάρτησης και στο τέλος, αυτή μεταφέρεται σαν σταγονίδιο από προφίλ σε προφίλ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια αγγελία. Έχουμε και λέμε:

Ζητείται κλόουν για παιδότοπο. Προσφέρονται 1) 2,5 ευρώ/ώρα αν προσφέρει γέλιο. 2) 4,5 ευρώ/ώρα αν δέχεται καρπαζιές από παιδάκια και ιδιοκτήτη σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που έχουμε μεταξύ μας εδώ. 3) Δωρεάν φαγητό (τοστ, πατατάκια, χυμό κλπ). 4) 5 ευρώ extra/πάρτι αν καθαρίζει μετά το χώρο και 5) 1 ευρώ δωροεπιταγή από super market για κάθε event που κλείνει μόνος του από τον κύκλο του.

Δίνονται στο τέλος του μήνα συγκεντρωτικά. Ευχαριστώ πολύ τη σελίδα για τη φιλοξενία.

Η φωτογραφία έγινε πολύ σύντομα viral, έχει για την ώρα 136 RT και συνεχίζει ακάθεκτη το ταξίδι της με τη βοήθεια των οπτικών ινών. Τι πραγματικά συνέβη όμως; Ποιος θα κάτσει να φάει καρπαζιές;

Σε αυτό το σημείο θα ήταν φρόνιμο να ξεκαθαρίσουμε ότι η αγγελία είναι ψεύτικη και μοιράστηκε για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αλιεύτηκε από γνωστή σελίδα του Facebook η οποία είναι αφιερωμένη στους εργοδότες, αρκετοί «τσίμπησαν» και τα υπόλοιπα ανήκουν πια στο παρελθόν.