Lisa Cherkasky/Getty Images/Ideal Image
ΜΠΑΡ

5 cocktails που πίνουμε τώρα στην Αθήνα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα cocktails τραβιούνται λίγο περισσότερο και αυτά είναι τα αγαπημένα μας.

Ίσως είναι μια αυτομαστίγωση το να προτείνουμε cocktails για την Αθήνα ενώ έξω έχω 40 βαθμούς, όμως αυτή η πόλη τα τελευταία χρόνια συνεχώς αναπτύσσεται και γίνεται ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συνεχώς να ανοίγουν νέα bar projects και να εξελίσσονται παλαιότερα κλασικά.

Εμείς δοκιμάσαμε, σε αυτές τις καυτές συνθήκες της πόλης και βρήκαμε τα 5 αγαπημένα μας cocktails που πίνουμε αυτή την περίοδο στην πόλη και κλείσαμε τη λίστα με ένα, το οποίο λόγω τοποθεσίας είναι το πιο δροσιστικό.

Το Ronin του Bungalow 7

Πριν από μερικές εβδομάδες άνοιξε τις πόρτες ένα νέο project στη Γλυφάδα, εκεί περίπου όπου βρισκόταν το παλιό Balux. Το όνομά του Bungalow 7.

Η 60s-70s ατμόσφαιρα και η υπέροχη διακόσμηση είναι αυτα που χαρακτηρίζουν το Bungalow 7. Στην κουζίνα βρίσκουμε τον ικανότατο σεφ Ντίνο Φωτεινάκη που σίγουρα έχεις ακούσει από τη Σπονδή, αλλά και τα Bill & Coo και Beefbar στη Μύκονο.

Όμως εδώ, είμαστε για να μιλήσουμε για cocktails και το τιμόνι στον κατάλογο, τη δημιουργία αλλά και την ολική επίβλεψη έχουν ο Δημήτρης Καραπάνος και ο Βασίλης Σγουρομάλλης. Ανάμεσα στα cocktails τους βρίσκουμε ένα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται χειμερινό αλλά δεν είναι. Το Ronin έχει Famous Grouse Whisky, Mango, Milky Oolong (ένα τσάι με ιδιαίτερη γαλακτερή γεύση) και Co2.

Το ξέρω ότι δεν είχες ποτέ στο μυαλό να πιείς whisky το καλοκαίρι, αλλά πίστεψέ με αυτό το cocktail θα το λατρέψεις.

Το Mastiha Daisy στο Line

Το Line μπορεί να τρέχει τον δεύτερο χρόνο ζωής του όμως έχει καταφέρει ήδη να αφήσει το δικό του στίγμα στο ελληνικό και παγκόσμιο bartending.

Το Line του Βασίλη Κυρίτση, του Νίκου Μπάκουλη και του Δημήτρη Νταφόπουλου φτάνει σιγά-σιγά στην κορυφή με κύριο concept τη δημιουργία των δικών τους κρασιών που ι δε φτιάχνονται από σταφύλι αλλά από φρούτα όπως ρόδι, μήλο και ροδοπέταλα ακολουθώντας τη φιλοσοφία των circle ingredients.

Αρκετά από τα συστατικά που μένουν από την παραγωγή αλλά και από την κουζίνα, ξαναχρησιμοποιούνται όμως σε cocktails. Ένα από αυτά είναι το Mastiha Daisy, το οποίο έχει ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και τραγανή γεύση.

Εκτός από την μαστίχα όπως λέει και το όνομά του περιέχει Apple Why In (το δικό τους κρασί από μήλο), καραμελωμένη πρωτεΐνη γιαουρτιού και φύλλα kaffir τα οποία δίνουν ιδιαίτερες νότες εσπεριδοειδών, κάνοντας το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και άκρως καλοκαιρινό.

Το Glass Tears στο Baba au rum

Ένα cocktail ύμνος στην Αθήνα. Βασικά στην καλοκαιρινή Αθήνα. Το Glass Tears, παίρνει το φυτό σήμα κατατεθέν της πόλης και το βάζει στο ποτήρι μας.

Μία παραλλαγή gimlet προσαρμοσμένη με μοντέρνο τρόπο στην Αθήνα. Άλλωστε το Baba au rum είναι ένα bar το οποίο το καλοκαίρι ξανανιώνει, αφού γεμίζει ο πεζόδρομος με κόσμο πίνοντας τα cocktails του.

Συγκεκριμένα το Glass Tears φτιάχνεται με επαναπόσταξη σε φύλλα νεραντζιάς, Italicus λικέρ το οποίο έχει κυρίαρχο συστατικό το περγαμόντο και λεμόνι το οποίο δένει όλες τις γεύσεις τέλεια.

Σερβιρισμένο σε ποτήρι martini είναι τόσο αρχοντικό, τόσο έντονο σε μυρωδιές και γεύσεις, όπως ακριβώς και οι παραδοσιακές γειτονιές τούτης της πόλης, που είναι γεμάτες νεραντζιές στα πεζοδρόμια.

Το Cucu Duck VOL 2 στο Black Duck Garden

Το Black Duck Garden είναι πιο από τις πιο παλιές, διάσημες και δροσερές αυλές στο κέντρο της πόλης. Αυτό το καλοκαίρι ένωσε τις δυνάμεις του με την Μαίρη Ταλαιπώρου και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Στην καρδιά του κέντρου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, η Μαίρη, την οποία συναντούσαμε στην μπάρα του Nikkei αλλά και σαν Ηead Brand Ambassador του Schweppes έφτιαξε έναν κατάλογο με 4 κατηγορίες.

Στην πρώτη με όνομα Bubble Selection βρίσκουμε το Cucu Duck VOL 2 με Gin, αγγούρι, cordial πράσινου μήλου και μανταρίνι. Δροσερό και ιδανικό για να το απολαύσεις στο σημείο που η βασίλισσα Αμαλία το 1836 φύτεψε έναν φοίνικα που είναι ακόμη ζωντανός και κοσμεί την αυλή του μαγαζιού.

Το Japanese Slipper στο Feelin’ Good

Το Feeling Good άνοιξε πριν από έναμιση χρόνο και κατευθείαν έφερε αμερικάνικο αέρα στο Κουκάκι.

Άλλωστε, ο Αλέξανδρος Δοντάς και οι συνέταιροί του είχαν εξ αρχής στο μυαλό τους να δημιουργήσουν ένα street bar, το οποίο θα έχει new age αμερικάνικο αέρα. Από την εξωτερική ταμπέλα καταλαβαίνεις ότι το έχουν πετύχει, με το industrial ύφος και την ανοιχτή μπάρα να κυριαρχούν.

Σε αυτή την μπάρα θα δοκιμάσεις το Japanese Slipper με Fords gin, Med Liquer, πεπόνι liquer, χυμό λεμόνι και λίγο χυμό ανανά.

Σερβίρεται με ένα φύλλο μέντας.