Drew Angerer/Getty Images/Ideal Image
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Joe Biden: Ένα αντίο που άργησε να έρθει

Η Kamala Harris, ο απολογισμός, το χάος που επικρατεί στους Δημοκρατικούς και τα σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Το να αποχωρείς από οποιαδήποτε συνθήκη της ζωής την κατάλληλη στιγμή, είναι μια μορφή τέχνης. Ο Joe Biden, στην προσπάθειά του να μας πείσει ότι την κατέχει, έκανε το βήμα πίσω, αλλά όχι την κατάλληλη στιγμή.

Για την πλειοψηφία των αμερικανικών media, βέβαια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα έκανε όλα σωστά και η απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα, είναι στην ουσία μία πράξη γενναιότητας η οποία βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από τον δικό του εγωισμό. Μέχρι και λίγες μέρες πριν, ωστόσο, δήλωνε έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Donald Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η αμερικανική πολιτική, όμως, όσο ξένη και αστεία μας φαίνεται πολλές φορές λόγω των πολλών είναι η αλήθεια παρατράγουδων, είναι αμείλικτη. Αγριοσύνη το λένε, πρόκειται για ένα ένστικτο των ζώων. Για να επιβιώσουν οι πολλοί, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βγάλουν από τη μέση κάποιον δικό τους. Αυτό έκαναν και οι Δημοκρατικοί. Τέσσερις μήνες έμειναν, το χαρτί πρέπει να γυρίσει.

Και το χαρτί αυτό, είναι ίδιο με των Ρεπουμπλικανών, τουλάχιστον μέχρι χθες. Οι Δημοκρατικοί, με την Kamala Harris να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το χρίσμα, θα χτυπήσουν στο ηλικιακό και το fitness -χρησιμοποιείται έντονα το τελευταίο διάστημα. Είπαμε, είναι αμείλικτοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Joe Biden, στα 81 του χρόνια και με πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα είναι σωστός απέναντι στις υποχρεώσεις του σε μια ενδεχόμενη δεύτερη θητεία, άρχισε σταδιακά να περιθωριοποιείται ακόμα και από τους δικούς του ανθρώπους. Στη φυσική του κατάσταση εστιάζουν όλοι, με τους Ρεπουμπλικανούς να δείχνουν το δρόμο. Τώρα, οι Δημοκρατικοί θα κάνουν το ίδιο με τον Donald Trump.

Το αντίο που άργησε να έρθει

Το απόγευμα της Κυριακής (21/7), μετά από εβδομάδες που αψηφούσε τις εκκλήσεις να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, ο Biden εγκατέλειψε, τείνοντας το χέρι στην Kamala Harris.

Ακόμη και μετά από ημέρες εικασιών και όλο και πιο εκτεταμένων αναφορών ότι ο πρόεδρος άρχισε επιτέλους να έρχεται σε επαφή με την πολιτική πραγματικότητα, πολλοί στον Λευκό Οίκο δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη.

Πριν στείλει την επιστολή, συγκάλεσε το ανώτερο επιτελείο του με Zoom. Ο Biden είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα συμπαρασύρει τους Δημοκρατικούς σε μια εκλογική αναμέτρηση με σοβαρές συνέπειες αν συνέχιζε. Και πάλι, όμως, καθυστερημένα.

Είχαν περάσει περισσότερες από τρεις εβδομάδες από τότε που μια καταστροφική εμφάνιση στο ντιμπέιτ άφησε τους Δημοκρατικούς και τους ψηφοφόρους τους στα σχοινιά, περιμένοντας το τελικό χτύπημα από τον μεγάλο τους αντίπαλο, τον Donald Trump, ο οποίος με ένα τσιρότο στο δεξί αφτί, μιλάει ξανά και ξανά για την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του.

Για τον Biden, η απόφαση για το αν θα παραμείνει στην κούρσα έφερε στην επιφάνεια διάφορα ερωτήματα: Θα μπορούσε η Harris να κερδίσει την πολιτική συμπάθεια που αποδεδειγμένα έχει χάσει; Θα την αμφισβητούσαν άλλοι στο κόμμα για το χρίσμα; Θα κατέληγε το Συνέδριο του κόμματος σε χάος;

Παράλληλα, ο Biden κινδύνευε να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός με εγωιστική αντίσταση απέναντι στα χρόνια που περνούν, επισκιάζοντας τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του που, για τους Αμερικανούς, ήταν -σχεδόν- άψογη. «Δεν το κάνω αυτό για την κληρονομιά μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν αποχωρήσει από την κούρσα. «Το κάνω για να ολοκληρώσω τη δουλειά που ξεκίνησα». Τελικά το έκανε γιατί οι πιέσεις ήταν πολλές και έντονες.

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης, ο ίδιος διάβασε ένα κατεβατό από επαίνους από μέλη του κόμματός του, τα οποία ήταν ευρέως γνωστό ότι τον πίεζαν να αποχωρήσει. Σε δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος Barack Obama, ο οποίος είχε μοιραστεί μαζί του τον Λευκό Οίκο επί οκτώ χρόνια, είπε: «Σήμερα, μας υπενθύμισε ότι είναι ένας πατριώτης ύψιστης τάξης».

Βέβαια, ο Obama δεν πρόσθεσε το όνομά του στους υποστηρικτές της Harris, αλλά εξέφρασε «εξαιρετική εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος».

Οι προοπτικές της Harris και οι πιθανές συνυποψήφιές της αποτέλεσαν αντικείμενο άμεσης, έντονης συζήτησης. Ορισμένοι από τους πιο πιθανούς άλλους υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όπως οι κυβερνήτες Gavin Newsom, Josh Shapiro, υποστήριξαν άμεσα την Harris, όπως και ο Bill και Hillary Clinton. Οπότε, όλα δείχνουν Kamala.

Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα

Να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, αυτό περιμένουμε. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να τρέξουν και να διαμορφώσουν ένα ψηφοδέλτιο αρκετά ισχυρό για να νικήσει τον Trump σε λιγότερο από τέσσερις μήνες. Πώς, όμως, θα παρουσιάσουν οι Δημοκρατικοί τους υποψηφίους από τη στιγμή που, για περισσότερο από ένα χρόνο, επέμεναν ότι το πιο ισχυρό τους όπλο απέναντι στον Trump, είναι ο Biden;

Τι θα συμβεί με τη δομή και την ηγεσία της εκστρατείας; Θα συσπειρωθούν οι χορηγοί που είχαν εγκαταλείψει τον Biden γύρω από τον επιλεγμένο διάδοχό του; Θα είναι η Harris, η οποία έκανε το όνομά της στην Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον, ανταγωνιστική στις μεσοδυτικές πολιτείες;

Αυτό που προφανώς θα παίξει ρόλο, είναι ότι στους Δημοκρατικούς επικρατεί ένα χάος τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι ολοκλήρωσαν το Συνέδριό τους. Και ξαφνικά, ο Biden έκανε τη σπανιότερη επιλογή: «θυσίασε τη δική του φιλοδοξία για χάρη της χώρας». Ναι, έτσι εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα media την απόφασή του μέχρι και σήμερα, σχεδόν μία ημέρα μετά.

Ο απολογισμός

O Biden θα έχει άλλους έξι μήνες στην προεδρία και θα πατήσει πάνω στην ακμάζουσα οικονομία της χώρας (αυτό υποστηρίζει), ένα αναζωογονημένο ΝΑΤΟ, διάφορα νομοθετικά επιτεύγματα για την κλιματική αλλαγή, έναν νόμο για έλεγχο της οπλοκατοχής και τις τιμές των φαρμάκων. Η Kamala Harris, λογικά θα συνεχίσει το έργο του, αυτό τουλάχιστον θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

Στην επιστολή του προς τον αμερικανικό λαό, ο Biedn συμπεριέλαβε ένα σύντομο απόσπασμα σχετικά με το τι κατάφερε. «Προστατεύσαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας», έγραψε. Τη δημοκρατία και το δικαίωμα να ζει κάποιος ελεύθερος χωρίς να φοβάται ότι θα πεθάνει το αμέσως επόμενο λεπτό από επιθέσεις άλλων χωρών, βέβαια, δεν το ανέφερε.

Ως πρόεδρος, δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που θα έκανε ο οποιοσδήποτε στη θέση του. Η Αμερική σπάνια βασίζεται στις αποφάσεις του προέδρου, η ατζέντα είναι αυτή που μετράει. Και η ατζέντα είχε ξεκάθαρη στήριξη στην Ουκρανία, την οποία χρησιμοποιεί ως πιόνι η ίδια η Αμερική και στήριξη στο Ισραήλ, ενώ όλοι -ή σχεδόν όλοι- γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη.

Παρ’ όλα αυτά, στα αποχαιρετιστήρια meltdowns που διαβάζουμε από σοβαρά δημοσιογραφικά μέσα, κανείς δεν αναφέρεται στα παραπάνω. Μόνο στη γενναία του απόφαση. Μέχρι και ο Bernie Sanders, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει διαφορετική προσέγγιση σε πολλά ζητήματα, έτρεξε να τον συγχαρεί και να τονίσει ότι ο Biden είναι ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που περπάτησε σε πορεία μαζί με απεργούς.

Το να αποχωρείς από οποιαδήποτε συνθήκη της ζωής την κατάλληλη στιγμή, είναι μια μορφή τέχνης, ναι. Το να καταλαβαίνεις ποιος αφήνει έργο πίσω του και ποιος όχι, ίσως είναι επίσης μια τέχνη η οποία συμβαδίζει με τη λογική.