AP Photo/Aurelien Morissard, File
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι περιμένουμε να δούμε φέτος στο Παρίσι

Τα νέα αθλήματα, η εντυπωσιακή τελετή έναρξης και τα ρεκόρ που περιμένουμε να δούμε στο Παρίσι.

Ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ξεκίνησαν και επίσημα, με τη σέντρα του τουρνουά ποδοσφαίρου να προηγείται της τελετής έναρξης. Τα βλέμματα ως τις 11 Αυγούστου θα είναι στραμμένα στη γαλλική πρωτεύουσα με την κορυφαία γιορτή του αθλητισμού να επιστρέφει, για πρώτη φορά στην ιστορία μετά από απουσία τριών ετών.

100 χρόνια μετά την τελευταία φορά, το Παρίσι ανέλαβε και πάλι τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και φέτος αναμένονται αρκετές καινοτομίες, ρεκόρ και αρκετές ελληνικές συμμετοχές. Η ελληνική ομάδα ταξιδεύει με 100 αθλητές της να διεκδικούν τη διάκριση και από τις 27 Αυγούστου οι προσπάθειές της ξεκινούν και θα έχουμε την ευκαιρία καθημερινά να τις παρακολουθούμε από την ΕΡΤ.

Λίγο πριν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σηκώσουν ψηλά την ελληνική σημαία, καταγράφουμε τις σκέψεις μας και όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο Παρίσι. Παρακάτω θα δεις τα 5 πράγματα που αναμένουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης και η παρέλαση των αθλητών θα γίνει εκτός σταδίου. Οι Γάλλοι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει πως οι αθλητές θα «παρελάσουν» μέσα σε σκάφη στον Σηκουάνα για να καταλήξουν στο Τροκαντερό.

Δεκάδες χιλιάδες αθλητές, πολιτικά πρόσωπα με παγκόσμια επιρροή και χιλιάδες καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος σε μία πολύωρη τελετή που θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Στην τελετή φημολογείται έντονα τις τελευταίες ώρες ότι θα επανεμφανιστεί η Celine Dion, ενώ επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής θα είναι η πρώτη κυρία Jill Biden, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του συζύγου της να μη διεκδικήσει ξανά το χρίσμα.

Φυσικά, αναμένουμε την κοινή εμφάνιση των Γιάννη Αντετοκούνμπο και της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, οι οποίοι θα παρελάσουν πρώτοι στον Σηκουάνα. Η λεγόμενη «Παρέλαση των Εθνών» θα πλεύσει στον ποταμό του Παρισιού μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ και θα ολοκληρωθεί στο Τροκαντερό. Στη Γαλλία υπολογίζουν ότι με αυτόν τρόπο θα παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή περισσότεροι από 300 χιλιάδες θεατές.

Τα νέα παγκόσμια ρεκόρ

AP Photo/Riccardo de Luca

Ολυμπιακοί Αγώνες σημαίνει στίβος και στίβος σημαίνει νέα ρεκόρ. Ρεκόρ αγώνων, πανελλήνια και παγκόσμια ρεκόρ. Μερικές από τις πιο συγκλονιστικές κούρσες και τα υψηλότερα και μακρύτερα άλματα έχουν άλλωστε γίνει πραγματικότητα σε Ολυμπιάδες και δεν θα θέλαμε το Παρίσι 2024 να αποτελέσει την εξαίρεση. Ιδού μερικά μόνο από τα ρεκόρ που είναι αρκετά πιθανό να δούμε να διαλύονται φέτος.

100μ. γυναικών

Η Florence Griffith-Joyner με τα 10.49 δευτερόλεπτα που έκανε το 1988, κρατά ακόμα το παγκόσμιο ρεκόρ στην πιο γρήγορη κούρσα γυναικών στον κόσμο.
Κατά καιρούς αρκετές έχουν απειλήσει το στοιχειωμένο ρεκόρ, καμία όμως δεν είχε την προοπτική της Sha’Carri Richardson να τα καταφέρει. Μόλις στα 22 της η Αμερικανίδα έχει ήδη τρέξει τα 100 μέτρα σε 10.65 και ανυπομονεί στο Παρίσι να βελτιώσει το ρεκόρ της.

400μ. με εμπόδια γυναικών

Η Αμερικανή Sydney McLaughlin-Levrone είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έκανε τα 400 μέτρα με εμπόδια, κάτω τόσο από 52, όσο και από 51 δευτερόλεπτα, έχοντας φτάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50.65. Ωστόσο φέτος, η Ολλανδή Femke Bol έριξε και εκείνη την κούρσα της κάτω από τα 51 δευτερόλεπτα, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο Παρίσι.

200μ. αντρών

Όταν ο Usain Bolt έτρεχε τα 200 μέτρα σε 19.19 το 2009, έμοιαζε σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειάζονταν μεγάλο διάστημα για να δούμε κάτι καλύτερο. 15 χρόνια αργότερα ο Noah Lyles φαίνεται ότι έχει όλα τα φόντα να «γράψει» μια ανάλογη -και γιατί όχι καλύτερη- επίδοση. Φέτος έχει κάνει 19.31 και μοιάζει να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του.

Άλμα επί κοντώ αντρών

Στο άλμα επί κοντώ ο Mondo Duplantis κάνει ό,τι θέλει τα τελευταία χρόνια και ακολουθώντας τακτική Sergei Bubka, ανεβάζει κατά έναν πόντο, όποτε έχει την ευκαιρία, το παγκόσμιο ρεκόρ. Φέτος, έχει σπάσει μόλις μία φορά το Παγκόσμιο Ρεκόρ, πηδώντας στην Κίνα τον Απρίλιο πάνω από τα 624 εκατοστά και στο Παρίσι θα έχει την ευκαιρία να το κάνει σε παγκόσμια μετάδοση.

Τριπλούν αντρών

Πρόκειται για ένα από τα πλέον στοιχειωμένα ρεκόρ στον στίβο, με τον Βρετανό Jonathan Edwards να κρατά το παγκόσμιο ρεκόρ από το 1995 με τα 18.29 μ. που είχε κάνει. Ο 23χρονος Jordan Diaz με καταγωγή από την Κούβα, εκπροσωπεί από το 2022 τους Ισπανούς και φέτος έχει φτάσει στα 18.18μ. μόλις 11 εκατοστά λιγότερα από το ρεκόρ.

Τις ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο

AP Photo/Gregorio Borgia

Πέρα από την τεράστια ομαδική επιτυχία της Εθνικής Πόλο αντρών, η οποία το 2021 στο Τόκιο κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, η Ελλάδα επέστρεψε με ακόμα τρία μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, με τους Στέφανο Ντούσκο και Μίλτο Τεντόγλου να κατακτούν το χρυσό και τον Λευτέρη Πετρούνια το χάλκινο.

Φέτος, η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για διακρίσεις. Οι προηγούμενοι μεταλλιούχοι είναι και πάλι υποψήφιοι για να γυρίσουν με διάκριση. Αλλά δεν είναι οι μόνοι: Άννα Κορακάκη και Μάκης Μίτας (σκοποβολή), Εμμανουήλ Καραλής και Κατερίνα Στεφανίδη (άλμα επί κοντώ), Ελισάβετ Τελτσίδου (τζούντο), Απόστολος Χρήστου (100 μέτρα ύπτιο), Κρίστιαν Γκολομέεβ (50 μέτρα ελεύθερο), Εθνική Ομάδα Μπάσκετ και Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη (μικτό διπλό και μονά ανδρών/γυναικών στο τένις) έχουν επίσης σημαντικές ελπίδες για μετάλλιο.

Τα νέα αθλήματα

AP Photo/Jens Meyer

Όπως συμβαίνει πλέον σε κάθε Ολυμπιάδα, έτσι και φέτος η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο αγώνισμα. Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ ενέκρινε για πρώτη φορά το breakdancing, ενώ θα δούμε ξανά το skateboarding, την αναρρίχηση και το surfing που είχαν κάνει την πρώτη τους εμφάνιση στο Τόκιο.

«Έχουμε μια προτεραιότητα και αυτή είναι να προσφέρουμε στον κοινό αθλήματα που είναι δημοφιλή στη νεολαία» ήταν το σχόλιο του Προέδρου της ΔΟΕ, Thomas Bach, που εξήγησε ότι η ενσωμάτωση αυτών των τεσσάρων αθλημάτων στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα τους κάνει πιο ισορροπημένους, πιο νεανικούς και περισσότερο ενθουσιώδεις.

Το φινάλε του Murray και την επιστροφή Nadal στα γήπεδα του Roland Garros

Το τένις έχει περίοπτη θέση σε κάθε Ολυμπιάδα και φέτος με τους αγώνες να διεξάγονται στη χωμάτινη επιφάνεια του Roland Garros, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι ιστορίες που θα γεννηθούν, μοιάζουν ήδη μοναδικές με τον μοναδικό τενίστα που έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιάδες, Andy Murray να έχει ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί μετά τους Αγώνες, όπου τελικά θα τον δούμε μόνο στο διπλό.

Ταυτόχρονα στο αγαπημένο του στάδιο επιστρέφει και ο Rafa Nadal με το Philippe Chatrier να τον περιμένει ξανά. Ο Nadal έφτασε ως τον τελικό στο τουρνουά του Μπάσταντ αποδεικνύοντας ότι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και δεν αποκλείεται να τον δούμε να φτάνει μακριά στο Παρίσι, αν και η κλήρωση τον έστειλε νωρίς πάνω στον Novak Djokovic. Highlight δε της διοργάνωσης θα είναι η συνύπαρξη του στο διπλό των ανδρών με τον Carlos Alcaraz.