Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Πού τρως αυθεντική γαλλική κουζίνα στην Αθήνα, ακόμα κι αν δεν είσαι στο Παρίσι

Με τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι που ζει στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, στα παρακάτω μαγαζιά παίρνεις μια γεύση από τη γαλλική γαστρονομία και κουλτούρα.

Το Παρίσι παραμένει μία συναρπαστική πόλη για τους λάτρεις του φαγητού, με τη γαστρονομική σκηνή της γαλλικής πρωτεύουσας να έχει γίνει πιο χαλαρή, κοσμοπολίτικη και εφευρετική.

Σήμερα, μπορείς να βρεις εξαιρετική σύγχρονη γαλλική κουζίνα σε εστιατόρια που ακολουθούν μία πιο απλή προσέγγιση αισθητικά και διατηρούν μια φιλική ατμόσφαιρα. Ακόμα όμως και όταν αγκαλιάζουν το νέο, πολλοί Παριζιάνοι παραμένουν πιστοί στο γαλλικό comfort food, το οποίο είναι διαθέσιμο σε αρκετά παραδοσιακά μπιστρό.

Με την πολυδιάσταση γαλλική κουζίνα να αποτελεί διαχρονικά έμπνευση για τους μάγειρες σε όλο τον κόσμο, οι γεύσεις ταξιδεύουν πλέον παντού.

Στην Αθήνα, λειτουργούν εδώ και δεκαετίες εστιατόρια που υπηρετούν την κλασική γαλλική κουζίνα ενώ βρίσκει κανείς πια και πιο φρέσκες προτάσεις, όπως μοντέρνα wine bar και bistro. Με τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι που ζει στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, στα παρακάτω μέρη παίρνεις μια γεύση από τη γαλλική γαστρονομία και κουλτούρα.

Γεννημένος στην Γκρας της Γαλλίας, ο Alain Parodi ζει τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. Έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε εμμβληματικές κουζίνες, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να ανοίξει με τη σύζυγό του Christine Bassard το εστιατόριο VeriTable (Αγγέλου Σικελιανού 8) στο Ψυχικό.

Ο chef τιμά τη γαλλική παράδοση και κληρονομιά αναζητώντας πάντα την εξαιρετική πρώτη ύλη. Φαντασία, δημιουργικότητα και αγάπη είναι όσα χαρακτηρίζουν τη μαγειρική του που δεν επαναλαμβάνεται με εμμονές και ίδια πιάτα.

Alain Parodi Ο Alain Parodi, chef patron του VeriTable ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
Ο Alain Parodi, chef patron του VeriTable ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια

«Θέλω να ανοίγω το ψυγείο μου και να μαγειρεύω», λέει.

Το κάνει πράξη στο VeriTable αλλάζοντας το μενού κάθε εβδομάδα. Απλό, οικείο, εκλεπτυσμένο φαγητό με τον chef να μαγειρεύει κλασικές γαλλικές συνταγές με εποχιακά υλικά που προμηθεύεται κατά βάση από την Ελλάδα.

Τυριά και κρασιά, στα οποία βρίσκεις μεγάλη ποικιλία, εισάγονται αποκλειστικά από τη Γαλλία.

Φρέσκια άφιξη στην Αθήνα είναι το Wine is Fine στο κέντρο της πόλης (Βύσσης 6) που αποτελεί δημιούργημα του μάγειρα Σταύρου Χρυσαφίδη και των Γάλλων φίλων του Τhomas Brengou και Rafael Wallon-Brownstone.

Η κάβα συγκεντρώνει «εύκολα» κρασιά ήπιας οινοποίησης από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σλοβενία, προσφέροντας σε μπουκάλι και ποτήρι ετικέτες που εναλλάσσονται.

Το φαγητό ακολουθεί τη λογική των μπιστρό, με τον σεφ να προτείνει κατά καιρούς χειροποίητο πατέ, ratatouille, beef bourguignon, λεμονάτη pasta με αυγοτάραχο και αχλάδι σε κρασί.

Το Wine is Fine είναι ένα wine bar - εστιατόριο με χαλαρή διάθεση / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
Το Wine is Fine είναι ένα wine bar – εστιατόριο με χαλαρή διάθεση

Το εστιατόριο Spiros & Vasilis (Λάχητος 5, Κολωνάκι) σερβίρει εδώ και δεκαετίες κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Φιλέτο, εντρεκότ και σατομπριάν στο επιθυμητό ψήσιμο, λεπτοκομμένες και τραγανές τηγανητές πατάτες και crêpes suzette δεν σε απογοητεύουν ποτέ.

Τα καλοκαίρια, το εστιατόριο μεταφέρει τα τραπέζια του στο πάρκο ακριβώς απέναντι, σε ένα σκηνικό που δεν συναντάς εύκολα στην Αθήνα.

 

Στο L’Abreuvoir (Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι), ένα από τα παλαιότερα γαλλικά εστιατόρια στην πόλη, το φιλέτο Café de Paris με τις τηγανητές πατάτες, που παίρνουν τη γεύση της  σάλτσας όσο μένουν στο πιάτο, δεν σε απογοητεύει ποτέ.

Φυσικά, έχει να προσφέρει κι άλλα εμβληματικά πιάτα της εν λόγω κουζίνας, όπως η κρεμμυδόσουπα, ο κρασάτος κόκορας και τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας.

Γαλλική ψυχή έχει η κουζίνα της Brasserie Lorraine (Σπευσίππου 1Α) αλλά δεν λείπουν οι σύγχρονες πινελιές, επηρεασμένες από τη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Η λίστα κρασιών δίνει έμφαση στον παγκοσμίου φήμης γαλλικό αμπελώνα, αλλά αφήνει χώρο και για άλλες εκλεκτές ετικέτες, ενώ στη λίστα κοκτέιλ βρίσκεις καλοφτιαγμένα classics.

Γοητευτική ατμόσφαιρα και υψηλή γαστρονομία έχει να προσφέρει η Σπονδή (Πύρρωνος 5). Το ιστορικό πια εστιατόριο της πόλης, που έβαλε την εγχώρια γαστρονομική σκηνή στο τερέν των Michelin εστιάζει στη γαλλική κουζίνα με τις φίνες προτάσεις του chef Arnaud Bignon.

Street food με παριζιάνικο αέρα βρίσκεις στο Amandine’s Bagels, το μαγαζί – πέρασμα στο κέντρο της Αθήνας (Νίκης 13), που έχει πάρει το όνομά του από τη Γαλλίδα ιδιοκτήτριά του.

Χειροποίητα κρουασάν, bagel με κατσικίσιο τυρί, αφράτες μαντλέν και γιορτινά γλυκά που βγαίνουν ανάλογα με την εποχή, είναι μερικά από όσα φτιάχνονται εδώ.

Τα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία αγαπούν τα γαλλικά γλυκά, έτσι με μία επίσκεψη στο Désiré (Δημοκρίτου 6) απολαμβάνεις Saint Honoré, στην Καμέλια (28ης Οκτωβρίου 2) λαχταριστά εκλέρ, Paris-Brest στo Antonis Selekos Conceptual Desserts και μακαρόν στο GB Corner.

Κανένα τραπέζι στη Γαλλία δεν είναι πραγματικά ολοκληρωμένο χωρίς τα διάσημα τοπικά τυριά.

Στο From Paris (Κλεισθένους 35), τη fromagerie που άνοιξαν το 2019 ο Cyril και η Sylvie μπορείς να προμηθευτείς εκλεκτά τυριά από το γαλλικό terroir μαζί με chutneys, μαρμελάδες, κρασιά και ιδιαίτερες μπύρες για μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. Εδώ, τα τυριά χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την «οικογένεια» που ανήκουν.

Στην πλειοψηφία τους, τα τυριά που έρχονται στη fromagerie παράγονται από νωπό γάλα, στοιχείο που τους χαρίζει περισσότερη γεύση αλλά και διαφοροποιεί το κάθε τυρί.

Τέλος, ξεχωρίζουν τα τυριά εκτροφής που προέρχονται από το γάλα ενός μόνο κοπαδιού, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, γεγονός που προσδίδει στο προϊόν μεγαλύτερη τυπολογία. Δεν έχεις παρά να διαλέξεις ένα κρασί και έχεις το τέλειο pairing.