Οι διαφορές μεταξύ Ελλήνων και ξένων τουριστών, σύμφωνα με το Reddit
«Οι ξένοι τακτοποιούν τα ρούχα τους και δεν γεμίζουν τόσο τους κάδους με σκουπίδια. Δεν αφήνουν δαχτυλιές στα τζάμια».
- 29 ΙΟΥΛ 2024
Σε κάθε δεύτερη κύλιση (απίστευτα αστεία η μετάφραση του γνωστού scrolling στα ελληνικά), διαβάζουμε τη λέξη «τουρίστες». Όμως για το καλοκαίρι στην Ελλάδα μιλάμε, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η οικονομία της χώρας βασίζεται σε αυτούς, άσχετα αν τα άτομα που ασχολούνται με την εστίαση επιμένουν ότι οι παραθεριστές δίνουν τα χρήματά τους στα σούπερ μάρκετ και όχι σε εκείνους.
Επίσης, η επικαιρότητα φροντίζει να τους έχει στον αφρό της ελληνικής ενημέρωσης, οπότε είναι απόλυτα λογικό να διαβάζουμε συνεχώς ειδήσεις που τους αφορούν. Ξεχνιέται η πρόσφατη αναστάτωση με τη Σαντορίνη; Όχι, δεν ξεχνιέται, ειδικά όταν ο Άρης Πορτοσάλτε μάς υπενθυμίζει ότι ως λαός, οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να τους ικανοποιήσουμε.
Πάνω σε αυτή την τουριστική ζάλη, γράφτηκε και ένας σοβαρός(;) προβληματισμός στο Reddit, ένας προβληματισμός που έχει να κάνει με τη σύγκριση μεταξύ των Ελλήνων και ξένων τουριστών. Αναπόφευκτα, κάτω από την ανάρτηση συγκεντρώθηκαν 117 σχόλια, άλλα υπέρ των Ελλήνων και άλλα υπέρ των ξένων τουριστών. Θα μπορούσε να είχε πάει και καλύτερα.
Ο προβληματισμός, εν συντομία επειδή γνωρίζουμε ότι έχετε καλύτερες δουλειές να κάνετε, όπως το να δείτε τα stories των φίλων σας από το νησί που θέλατε αρχικά πολύ να πάτε, αλλά τελικά επιλέξατε το staycation, είναι ο εξής:
Εγώ δουλεύω καθαριστής και λίγο ρεσεψιόν σε μικρή οικογενειακή επιχείρηση/ξενοδοχείο. Όντας τριήμερο Αγίου Πνεύματος μας ήρθαν οι πρώτοι Έλληνες (τόσο καιρό είχαμε ξένους) και θέλω να ψιλοραντάρω. Έχω παρατηρήσει ως καθαριστής:
Μπάνιο: Οι ξένοι δεν γεμίζουν νερά τον χώρο και κάνουν οικονομία γενικά. Το λέω γιατί δεν τρίβω μετά την ντουζιέρα να φύγουν τα άλατα όσο με τους Έλληνες. Επίσης, δεν κάνουν την ανάγκη τους απ’ έξω και δεν φέρνουν άμμο μέσα. Ούτε χρησιμοποιούν πολύ σαμπουάν, ούτε τους φεύγουν σκάγια κρέμας στον καθρέφτη. Επίσης, ζημιές μας προκαλούν κυρίως Έλληνες π.χ. τράβηξε ένας τη στήλη ντους από τον τοίχο σήμερα.
Δωμάτιο: Οι ξένοι τακτοποιούν τα ρούχα τους και δεν γεμίζουν τόσο τους κάδους με σκουπίδια. Τα παράθυρα τα ανοίγουν από τις λαβές και δεν αφήνουν δαχτυλιές στα τζάμια. Αν καπνίσουν, το κάνουν εκτός δωματίου. Σίγουρα, πίνουν παραπάνω από εμάς π.χ. Σουηδοί τουλάχιστον ένα μπουκάλι ουίσκι την ημέρα όταν αράζουν μέσα. Επίσης, ποτέ δεν βλέπω Έλληνες να έχουν φέρει μαζί τους κάποιο βιβλίο, μόνο ξένοι.
Τεχνολογία: Μου κάνει φοβερή εντύπωση όμως που δεν μπορούμε ως Έλληνες να καταλάβουμε ότι τα παράθυρα έχουν ασφάλεια. Ακόμη και αν τα ανοίξουν, συνήθως μετά δεν μπορούν να τα κλείσουν και τα κοπανάνε.
Συμπεριφορά: οι ξένοι είναι πάντα OK με την ώρα του checkout και δεν έρχονται καθυστερημένοι μετά από 2 ώρες. Σχεδόν πάντα είναι ευχαριστημένοι, αντίθετα με τους δικούς μας που έχουν παράπονα.
Αυτά και άλλα τόσα. Προφανώς παίζουν ρόλο παράγοντες παιδείας και οικονομικών, γι’ αυτό έβαλα flair κοινωνίας. Είμαι περίεργος πολύ να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες.
Οι κάπως μπερδεμένες απαντήσεις
-Καλά όλα αυτά, αλλά έπρεπε να δούλευες σε τίποτα Μάλια με 18χρονους Άγγλους, θα είχες εντελώς διαφορετική άποψη για τους «ξένους».
-Νομίζω ότι χρειάζεται μια επίσκεψη από κάρεν Γαλλίδα εκεί που δουλεύεις.
-Δεν θεωρώ ότι είμαστε όλοι έτσι αλλά ίσως είναι πολλοί. Από την άλλη θεωρώ ότι σαν Έλληνας τουρίστας που επιλέγω να πάω στην χώρα μου διακοπές με αξιοπρέπεια, βλέπω το κλίμα να είναι όλο και λιγότερο φιλόξενο.
-Για τις ώρες check in και check out συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, δεν έχουμε καθόλου παιδεία προγραμματισμού. Και για τα παράπονα δεν έχω εμπειρία να σου πω, αλλά σκέψου το εξής: Αν πληρώσω 100 ευρώ ένα δωμάτιο για εμένα (100/1000 = 10%) είναι πολυτέλεια, για τον Σουηδό (100/4500 = 2%) είναι ένα πολύ οικονομικό δωμάτιο και είναι λογικό να μην έχει τις ίδιες απαιτήσεις.
-Δεν έχεις δει πως αφήνουν δωμάτια Ισραηλινοί, Άραβες και Ινδοί.
-Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Ο Έλληνας 50+ που θα πάει σε κυριλέ ξενοδοχείο είναι τυρόγαλο της κακιάς ώρας που κάπως κάποτε έπιασε λεφτά. Δεν φέρεται έτσι επειδή είναι Έλληνας αλλά επειδή είναι νεόπλουτος.
-Οι Έλληνες είναι αρκετά νοικοκύρηδες σε εσωτερικό χώρο γιατί τους νοιάζει τι θα πει ο κόσμος.
-Καλύτεροι επισκέπτες με χαοτική διαφορά Έλληνες. Άντρες που επισκέπτονται μόνοι τους συνήθως για εργασία ή σχολή. Δεν υπάρχει καν σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι επισκέπτες αυτοί είναι σχεδόν πάντα καθαροί, δεν δημιουργούν προβλήματα αφού πολλές φορές πάμε να καθαρίσουμε και δεν είμαστε σίγουροι αν έχει μείνει κανείς στο διαμέρισμα.
-Απίστευτο τσουβάλιασμα. Δεν υπάρχει θέμα εθνικότητας στο να είσαι καθαρός και να συμπεριφέρεσαι ανθρώπινα, κατά τη διαμονή σου κάπου.
-Έχει να κάνει με την εκάστοτε παιδεία του ατόμου, δεν γίνεται όλοι από μια χώρα να έχουν συγκεκριμένη συμπεριφορά.
-Γενικά οι Έλληνες έχουμε πρόβλημα με τη συμπεριφορά μας και την παιδεία μας. Δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας επικρατεί χάος και είμαστε τελευταίοι σε όλα! Αυτά παίζουν ρόλο! Πώς μπήκαμε εμείς στην Ε.Ε. ώρες-ώρες απορώ…
-Ποιοι είναι οι Έλληνες τουρίστες; Έχω να κάνω διακοπές 4 χρόνια.
-Δουλεύω εστίαση κοντά στην περιοχή της Ακρόπολης, το πρώτο πράγμα που κάνει μπαμ στους τουρίστες είναι το χαμόγελο και η ευγένεια που σου μιλάνε. Για τους Έλληνες άστο καλύτερα, ας μην τα συζητάμε…
-Γενικά οι Έλληνες είναι από τους χειρότερους τουρίστες γιατί νομίζουν ότι όπου πάνε είναι «στην χώρα τους» οπότε μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ωστόσο δεν ισχύει ότι μόνο Έλληνες = bad.
-Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια όσοι ασχολείστε με τον τουρισμό και έχετε πλουτίσει (και μαγκιά σας, ειλικρινά!) δεν μας πολυσυμπαθείτε εμάς τους Έλληνες που είμαστε λίγο πλεμπαίοι και φτωχάτζες σε σχέση με τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς, κλπ.
-Εγώ να είμαι ειλικρινής όταν πηγαίνω διακοπές είμαι επίτηδες πολύ πιο «αγενής» και «ακατάστατος» σε σχέση με την καθημερινότητά μου, ζητάω πάντα απόδειξη, πληρώνω με debit και γενικά είμαι από αυτούς που σας κάνει τη ζωή δύσκολη και το κάνω με όλη μου την καλή διάθεση και το διασκεδάζω!
-Αμέτρητες οι διαφορές σε παιδεία με τους τουρίστες! Δεν συμπεριφέρονται λες κι ο κόσμος τους ανήκει. Οι Έλληνες φωνάζουν μεταξύ τους λες κι είναι μόνοι τους, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν έχει όρεξη να ακούει τσιρίδες παιδιών ή μαμάδων, κουβεντολόι από αντροπαρέες κλπ.
Προτού δανειστούν μετακινήσουν κάτι θα ρωτήσουν. Επίσης, δεν ξεκινάνε να λύσουν οποιαδήποτε απορία ή παρεξήγηση γκαζωμένοι και με υφάκι. Κουτοπονηριά και χυδαιότητα δεν είναι βαπτισμένες ως μαγκιά ούτε η ευγένεια εκλαμβάνεται ως αδυναμία.
Τουλάχιστον όταν συγκρίνουμε παρόμοιες και επικρατούσες ομάδες ανθρώπων ομάδες πχ μεσήλικες οικογενειάρχες. OK, αν μιλάμε για περιπτώσεις όπως τα 20χρονα που επιλέγουν Μάλια και Φαληράκι για διακοπές, εκεί το επίπεδο είναι τραγικό.