Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Καφές για το καράβι, σουβλάκι στην επιστροφή: Τα καλύτερα γύρω από το λιμάνι του Πειραιά

Είτε ανήκεις σε εκείνους που κουνάνε μαντήλι στην πόλη και ετοιμάζονται για τις διακοπές τους είτε σε αυτούς που επιστρέφουν, τα μαγαζιά στα πέριξ του λιμανιού προσφέρουν ό,τι χρειάζεσαι.

Οι ρυθμοί δεν σταματούν ποτέ γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, πόσο μάλλον εν όψει Αυγούστου. Είτε ανήκεις σε εκείνους που κουνάνε μαντήλι στην πόλη και ετοιμάζονται για τις διακοπές τους είτε σε αυτούς που επιστρέφουν, τα μαγαζιά στα πέριξ του λιμανιού προσφέρουν ό,τι χρειάζεσαι – από ποιοτικό καφέ για το καράβι μέχρι νόστιμο σουβλάκι όταν πατάς στεριά πεινασμένος.

Αξίζει να κάνεις μία παράκαμψη πριν φτάσεις στην πύλη αναχώρησης όταν πρόκειται για καλό καφέ. Στο Shag (Χαριλάου Τρικούπη 40) δίνουν σημασία στον εξαιρετικά καλό καφέ, κομμάτι που έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παντελής, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και καβουρδίσματος στη Samba Coffee Roasters. Θα ζητήσεις τον καφέ σου (εκτός από το blend ροής, φέρνουν μοναδικής προέλευσης και micro-lot καφέδες) και θα τον παραλάβεις άρτια εκτελεσμένο.

Το καλύτερο πρωινό (δεκατιανό και πάει λέγοντας) που μπορείς να πάρεις μαζί σου για να αποφύγεις τις κατεψυγμένες και υπερκοστολογημένες σφολιάτες στο πλοίο, είναι τα πιροσκί από το Εύξεινον (Ναυάρχου Νοταρά 50). Το κατάστημα είναι διάσημο για τα χειροποίητα πιροσκί που βγαίνουν ζεστά – ζεστά σε μικρές δόσεις για να είναι πάντα φρέσκα. Με τυρί, πατάτα και κιμά, θα σου πρότεινα να φύγεις με έναν συνδυασμό. Αν είσαι τυχερός και είναι Σάββατο, βγάζουν επικό πεϊνιρλί με σουτζούκι.

Έρχεσαι ή φεύγεις μικρή σημασία έχει αφού το σουβλάκι ταιριάζει και στις δύο περιστάσεις. Πριν περάσεις την πύλη, μπορείς να κάνεις στάση στον Γιώργο (Γούναρη 18 & Νικήτα) για νοστιμότατο παραδοσιακό σουβλάκι. Τυλιχτό με καλοψημένη πίτα, δύο χειροποίητα μπιφτεκάκια μόνο με κιμά, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και κόκκινο πιπέρι είναι η παραγγελία σου εδώ.

Αν αναχωρείς για Κρήτη, στην πύλη Ε2 υπάρχει ο Πλαστήρας, η καλτ καντίνα του λιμανιού και απάγκιο οδηγών ταξί και νταλίκας. Εδώ, θα φας καλαμάκια χοιρινά με ψωμί για να βουτήξεις στο ζουμί τους, φρέσκες πατάτες τηγανητές και φέτα λαδορίγανη. Θα πιεις μπύρα παγωμένη και θα φύγεις ευτυχισμένος, ακόμα κι αν πάρεις τον δρόμο προς το σπίτι και όχι το καράβι.

Πολύ κοντά στο λιμάνι βρίσκεται το Kitschen (Κανάρη 5-7), το dim sum bar που έχει την αγάπη μας από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του. Συνδυάζει φρέσκες ασιατικές γεύσεις, καλοφτιαγμένα cocktails και ωραία ατμόσφαιρα – ένα τρίπτυχο που έχεις ανάγκη όταν επιστρέφεις στην πόλη. Dumplings, τραγανό τηγανητό κοτόπουλο, δροσιστική σαλάτα καβούρι, rolls με φρέσκο ψάρι είναι μερικά από τα πιάτα που μας έρχονται στο μυαλό για τη νοστιμιά τους.

Αν αγαπάς το πεϊνιρλί, στον Πειραιά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Μπάρμπα – Σταύρο (Ελ. Βενιζέλου 72, Δραπετσώνα). Βασισμένο στην παραδοσιακή συνταγή του παππού Σταύρου Σαββουλίδη, το πεϊνιρλί εδώ είναι λαχταριστό και τεραστίων διαστάσεων. Η σάλα δείχνει ανακαινισμένη στο εσωτερικό της αλλά η cult ατμόσφαιρα παραμένει ζωντανή. Δε θέλεις άλλωστε κάτι διαφορετικό από το φημισμένο μαγαζί του Κερατσινίου.