2024/AP Photo/Manu Fernandez
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ποια είναι η ουδέτερη σημαία για την οποία αγωνίζονται Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές

Η συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει απαγορευτεί από την προηγούμενη Ολυμπιάδα για διαφορετικούς λόγους.

Η σχέση της Ρωσίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από χίλια κύματα, αφού τόσο λόγω της γνωστής υπόθεσης ντόπινγκ, όσο φυσικά και εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, οι πάλαι ποτέ κορυφαίοι αθλητές στον κόσμο αναγκάζονται να αγωνίζονται υπό μια σημαία που απέχει πολύ από τα κόκκινα, μπλε και άσπρα χρώματα της ρωσικής.

Πρώτα ήταν το ντόπινγκ

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ντόπινγκ, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετέχει κάτω από το ακρωνύμιο ROC, παρμένο από τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, αν και ολόκληρο το όνομα της επιτροπής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να αναφέρεται στην αποστολή.

Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε με τη σημαία της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όχι με αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Επετράπη επίσης στους αθλητές της αποστολής να φορούν στολές με τη λέξη «Ρώσοι», με την προϋπόθεση ότι ο όρος «Ουδέτεροι Αθλητές» επίσης θα συμπεριλαμβάνεται.

Και μετά ήταν η ρωσική εισβολή

Την αμέσως επόμενη χρονιά από την Ολυμπιάδα στο Τόκιο, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Δύση άρχισε να τιμωρεί και να απαγορεύει κάθε τι ρωσικό και λευκορωσικό και ήδη οι περισσότεροι Ρώσοι αθλητές έμεναν εκτός από κάθε διεθνή αθλητική δραστηριότητα.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά και οι αντιδράσεις δεκάδες. Κάθε ομοσπονδία είχε μέχρι και έναν χρόνο πριν από τη διοργάνωση διαφορετική γνώμη για το εάν θα δεχθεί ή όχι Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές. Εντέλει, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε έναν οδικό χάρτη για την οργάνωση της επιστροφής των αποκλεισμένων αθλητών υπό ουδέτερη σημαία, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν έχουν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), αποφάσισε να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους γυμναστές και γυμνάστριες, να συμμετέχουν υπό ουδέτερη σημαία στους αγώνες της, από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως ανακοινώθηκε με σχετικό δελτίο Τύπου.

Αποκλεισμένοι από διεθνείς αγώνες από τον Μάρτιο του 2022 λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι γυμναστές από αυτές τις δύο χώρες ενδέχεται να γίνουν δεκτοί ξανά ως ουδέτεροι αθλητές και «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η FIG αποφάσισε να επιτρέψει, υπό αυστηρούς όρους, τη συμμετοχή αθλητών και προσωπικού υποστήριξης ρωσικής και λευκορωσικής αθλητικής εθνικότητας σε διοργανώσεις που εγκρίνονται από την FIG και αναφέρονται στο ημερολόγιο της ως “ουδέτεροι μεμονωμένοι αθλητές”». Ωστόσο, όπως προστίθεται σχετικά, η απόφαση για ενδεχόμενη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, «είναι ευθύνη της ΔΟΕ».

«Με την αποδοχή Ρώσων και Λευκορώσων γυμναστών να αγωνίζονται ως ανεξάρτητοι ουδέτεροι αθλητές, η FIG διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα όλων των αθλητών γίνονται σεβαστά και στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η γυμναστική επιδιώκει την ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος της FIG, Morinari Watanabe. Η απόφαση αυτή ακολούθησε τις συστάσεις της ΔΟΕ, που επιβεβαίωσε την επιθυμία της να επανενσωματώσει Ρώσους και Λευκορώσους στον παγκόσμιο αθλητισμό, υπό ουδέτερη σημαία.

Για να κατανοήσει κανείς το μπέρδεμα, αρκεί να αντιληφθεί ότι εκείνη την εποχή ακόμη, ο στίβος και η κολύμβηση δεν είχαν άρει ακόμα τις απαγορεύσεις τους.

Εντέλει και αυτές οι δύο ομοσπονδίες υπαναχώρησαν, αν και διατήρησαν αρκετές απαγορεύσεις κυρίως λόγω του προηγούμενου σκανδάλου ντόπινγκ. Για του λόγου το αληθές, η ΔΟΕ μερικούς μήνες πριν από τους αγώνες εξέδωσε μια λίστα με μόλις 25 αθλητές που εγκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στους αγώνες. Αυτό συνέβη γιατί πολλοί ήταν οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές που δεν δέχθηκαν να αγωνιστούν κάτω από μια ουδέτερη σημαία.

Τελικά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και στους αθλητές αυτούς δόθηκε από τη ΔΟΕ μια ειδική σημαία, που φέρει τα γράμματα «AIN (Athlètes Individuels Neutres)» σε πράσινο φόντο, καθώς και μια σύντομη σύνθεση χωρίς λόγια, που θα χρησιμεύσει ως ύμνος, σε περίπτωση κατάκτησης χρυσού μεταλλίου. Οι «ουδέτεροι μεμονωμένοι αθλητές», όπως είναι η κωδική ονομασία τους δεν παρέλασαν φυσικά στον Σηκουάνα κατά την Τελετή Έναρξης της κορυφαίας διοργάνωσης και δεν θα εμφανιστούν στον τελικό πίνακα των μεταλλίων.