Το αντίο του Andy Murray ήταν ακριβώς όπως και η καριέρα του: Μια υπέρβαση
Ο Andy Murray έβαλε τέλος στη μυθική του καριέρα στο τουρνουά που μέχρι σήμερα παραμένει ο καλύτερος τενίστας που έπαιξε ποτέ.
- 2 ΑΥΓ 2024
Όταν έγινε γνωστό ότι ο Andy Murray δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί τελικά στο μονό του Ολυμπιακού Τουρνουά λόγω του τραυματισμού του, όλοι περίμεναν το διπλό και τη συνεργασία του με τον Dan Evans για το κύκνειο άσμα του στο τένις. Ε, λοιπόν το «αντίο» του θρυλικού Βρετανού τενίστα, ήταν ακριβώς όπως και η καριέρα του: Μια συνεχόμενη υπέρβαση με μπόλικο χιούμορ.
Με μεταλλικό ισχίο και ατσάλινη καρδιά για το τέλος που θα έβαζε εκείνος
Ο Andy Murray δεν ήταν μια οποιαδήποτε προσωπικότητα για τον βρετανικό αθλητισμό. Ο Σκωτσέζος το 2013 έγινε ο πρώτος Βρετανός που κατακτά το Wimbledon στην Open Era και ο πρώτος γενικά τα τελευταία 77 χρόνια που κατάφερνε κάτι τέτοιο. Με την όλη τρέλα και υπερβολή που συναντάται στο Ηνωμένο Βασίλειο όποιος συμπατριώτης τους, πετυχαίνει κάτι σπουδαίο, ο Murray έλαβε αμέσως διαστάσεις εθνικού ήρωα.
Στην εποχή των Big 3, εκείνων που καθόρισαν το άθλημα όπως κανείς άλλος στην ιστορία, ο Σκωτσέζος έγινε ο τέταρτος. Από το 2010 ως το 2016 έπαιξε 9 τελικούς Grand Slam και κατέκτησε τους τρεις από αυτούς. Το Wimbledon έχει ονοματίσει έναν λόφο με το όνομά του και ο Murray έδωσε πολλά στο σπορ.
Στις χρυσές ημέρες του, ο Murray κατάφερε να γίνει και ο πιο επιτυχημένος τενίστας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόσο το 2012 στο Λονδίνο, όσο και το 2016 στο Ρίο κατέκτησε το χρυσό και στους φετινούς αγώνες κατάφερε ξανά να γράψει ιστορία με τον δικό του τρόπο.
Από το 2017 και έπειτα ο Murray ταλαιπωρήθηκε από δεκάδες τραυματισμούς. Στις 11 Ιανουαρίου του 2019 και ενώ έχει απομακρυνθεί πολύ πια από τις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, δίνει μια συγκλονιστική συνέντευξη τύπου στην οποία αποκαλύπτει ότι αποσύρεται. Ο τελευταίος του -τότε- αγώνας κόντρα στον Bautista Agut έχει περάσει στο πάνθεον του Αυστραλιανού Όπεν. Όλο το γήπεδο του χάρισε ένα ασταμάτητο Standing Ovation μέχρι να ηττηθεί, απολύτως λογικά.
Τελικά δεν το έβαλε κάτω. Λίγους μήνες μετά, έκανε ντοκιμαντέρ την επιστροφή του και την επέμβαση μεταλλικού ισχίου στην οποία υποβλήθηκε. Βήμα-βήμα με τη σύντροφό του σύμμαχο σε όλη τη διαδρομή, με ατέλειωτα ξενύχτια, με πόνο όχι μόνο όταν αγωνιζόταν αλλά ακόμη και στις πιο απλές δραστηριότητες. Ο Andy Murray προχώρησε σε μια επέμβαση που μέχρι τότε ήταν αμφισβητούμενη. Ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο και εκείνοι το έκαναν για να μπορέσουν να περπατήσουν ξανά. Αυτός το έκανε για το τένις.
Η τελευταία πενταετία ήταν όλη μια υπέρβαση
Από όταν το ντοκιμαντέρ Andy Murray: Resurfacing έκανε πρεμιέρα στο Amazon Prime και ο κόσμος είδε τον γολγοθά που χρειάστηκε να ανέβει ο Σκωτσέζος για να μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια στο επόμενο στάδιο, κάθε εμφάνιση του Andy Murray ήταν ένα σόου. Αγώνες του όπως ο νικηφόρος με τον Θανάση Κοκκινάκη για το Αυστραλιανό Όπεν, 4 χρόνια μετά την πρώτη του απόσυρση θα μνημονεύονται για χρόνια.
Τα αμέτρητα “fuck” του αυτή τη φορά δεν ήταν για τους χαμένους πόντους, αλλά για τα τρεξίματα που δεν είχε πια. Ο Murray έκανε αγώνα για τον κάθε πόντο. Έφτιαξε κι άλλο το σερβίς του και έψαχνε ευκαιρία για να χτυπήσει όταν σέρβιραν οι άλλοι. Και το κοινό ήταν πάντα εκεί για να τον αποθεώσει.
Ήταν άλλωστε εκείνος που όχι μόνο κοίταξε στα μάτια τους Big 3, αλλά τους νίκησε, και όχι μία φορά. 11 νίκες κόντρα στον Novak Djokovic, 7 κόντρα στον Rafa Nadal και 11 απέναντι στον Roger Federer. Τα τελευταία χρόνια έφτασε και το επίπεδο του χιούμορ του σε άλλα επίπεδα. Το μεταλλικό του ισχίο άκουσε πολλά από τον ίδιο σε δύσκολες στιγμές και ο κόσμος δεν σταματούσε να γελά. Σαν να είχε απέναντί του έναν κωμικό.
Το φινάλε αυτοθυσίας
Το τέλος του ο Murray το κρατούσε για τη διοργάνωση που θεωρείται πιο επιτυχημένος από όλους. Στο Παρίσι και στα γήπεδα του -όχι και τόσο- αγαπημένου του Roland Garros και εκπροσωπώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Murray θα ήταν έτοιμος για τον αποχαιρετισμό.
Πριν από το τουρνουά ανακοινώθηκε ότι δεν θα αντέξει να αγωνιστεί στο μονό, αλλά στο διπλό έκανε την προσπάθειά του, έχοντας ως σύμμαχο τον Dan Evans. Στο κύκνειο άσμα του στο τένις, ο Murray έφτασε ως τα προημιτελικά ενώ νωρίτερα είχε χρειαστεί να σώσει 8 Match Points. Πέντε στην πρώτη φάση, όταν γύρισε από το 9-4 και ακόμα τρία στη δεύτερη, κάνοντας το κεντρικό κορτ να τον αποθεώνει για ακόμη μια φορά.
Μετά την ήττα του από τους Taylor Fritz και Tommy Paul, ο Σκωτσέζος αποχώρησε δακρυσμένος μέσα σε καθολική αποθέωση. Στη συνέχεια άρχισε τα δικά του χιουμοριστικά σχόλια.
Ενώ όλοι του οι μεγάλοι αντίπαλοι ανά τα χρόνια τον αποχαιρέτησαν με ένα γλυκό βίντεο, εκείνος προτίμησε να γράψει στο Twitter ότι «ποτέ δεν μου άρεσε το τένις έτσι κι αλλιώς» και την ίδια στιγμή άλλαξε την περιγραφή του προφίλ του από «παίζω τένις» σε «έπαιζα τένις».
Αντίο Andy Murray, αν και σίγουρα θα είσαι κάπου εδώ γύρω και μην αλλάξεις ποτέ.