4 μαγαζιά για να δεις την Αθήνα από ψηλά
Από τον Λυκαβηττό μέχρι την Πολιτεία, σε αυτές τις διευθύνσεις, εκτός από ψητά και ορεκτικά, απολαμβάνεις και την πόλη στο πιάτο.
- 7 ΑΥΓ 2024
Ο Αύγουστος σε βρίσκει να έχεις τάσεις φυγής αλλά να που είσαι ακόμα στην πόλη. Γι΄ αυτές τις φορές που νιώθεις ότι η Αθήνα γίνεται ασφυκτικά προβλέψιμη, δεν έχεις παρά να ανέβεις ψηλά.
Εκτός από τις αστικές ταράτσες που συναντάς συνήθως στο κέντρο, και η θέα τους περιορίζεται στη φωτισμένη Ακρόπολη (καθόλου άσχημα), υπάρχουν μαγαζιά που σου προσφέρουν μεγαλύτερη προοπτική. Σου δίνουν την Αθήνα στο πιάτο.
Στη νοτιοδυτική πλευρά του Λυκαβηττού, η Πράσινη Τέντα (Μονοπάτι Λυκαβηττού) στέκει στο ίδιο μέρος πάνω από 90 χρόνια, αφού ξεκίνησε σαν ουζερί το 1931. Στα τόσα χρόνια της ιστορίας του μαγαζιού, πέρασαν από τα τραπέζια του προσωπικότητες όπως ο Χατζηδάκις, ο Ξυλούρης, ο Κατράκης, ο Jules Dassin, η Μελίνα Μερκούρη, λατρεύοντας πιθανότατα την πανοραμική θέα και το όμορφο περιβάλλον.
Τρία μπαλκόνια μέσα στο πράσινο συνθέτουν μία πραγματική όαση όπου μπορείς να απολαύσεις μεζέδες, φαγητό, ποτό, cocktail ή και όλα μαζί.
Μαγευτική θέα σε όλη την Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού προσφέρει το εστιατόριο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες (Παύλου Μελά 13, Βύρωνας). Η βεράντα είναι ιδανική για εκείνες τις βραδιές που θέλεις να σε φυσήξει το αεράκι και να απολαύσεις πιάτα βγαλμένα από τις διακοπές.
Το εστιατόριο βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με τη Σχοινούσα –τόπο καταγωγής της οικογένειας Κωβαίου– αλλά και τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Κάθε πιάτο του καταλόγου έχει τη δική του καταγωγή από τη νησιωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να σε ταξιδεύει έστω και νοητά στα αγαπημένα σου μέρη. Δεν λείπουν και οι επιλογές σε cocktails για να κάνεις την αρχή απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα.
Μια δροσερή βεράντα με πλατάνια που ατενίζει όλη την πόλη από ψηλά σε περιμένει στο Ελαίας Γη (Δεξαμενής & Ολυμπιονικών 4) στην Πολιτεία. Για να φτάσεις στην τραπεζαρία θα πρέπει πρώτα να περάσεις από το κελάρι, μέσα από ένα δαιδαλώδη διάδρομο µε αποθηκευμένα κρασιά – µια ατµοσφαιρική διαδροµή στα µονοπάτια του κρασιού.
Στο τέρμα της διαδρομής θα απολαύσεις το κέρασμα: τσίπουρο Καρπενησίου και µαστίχα Χίου. Η κουζίνα αντλεί έμπνευση από το παραδοσιακό τραπέζι με τον ξυλόφουρνο να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και να βγάζει ζεστό ψωμί και μαγειρευτά. Υπάρχουν δύο επιλογές σε μενού degustation αλλά μπορείς να επιλέξεις και πιάτα a la carte.
Παρότι μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, το Υάδες (εντός Αττικού Άλσους) θα σε κάνει να νιώσεις ότι ξεφεύγεις από την πόλη. Τόσο με το εστιατόριο που βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του χώρου, με την Αθήνα να βρίσκεται στα πόδια σου και το δάσος να στέκεται ακριβώς μπροστά σου, όσο και με το σαλόνι του κήπου από πίσω που προσφέρεται για χαλαρές βραδιές, το μαγαζί επιφυλάσσει μια άκρως καλοκαιρινή εμπειρία.