Bettmann / Getty Images/Ideal Image
GROOMING

Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το αντηλιακό

Τι σημαίνει SPF και τι ρόλο παίζει στο αντηλιακό σου.

Πόσο SPF χρειάζεσαι από το αντηλιακό σου; Γνωρίζεις ήδη ότι αν πρόκειται να περάσεις παρατεταμένο χρόνο έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να βάζεις αντηλιακό. Αλλά πόσο είναι αρκετό;

Η Rosanne Paul, DO, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Case Western Reserve University, εξηγεί ότι ο αριθμός SPF (δείκτης αντηλιακής προστασίας) υποδεικνύει πόση ώρα μπορείς να βρίσκεσαι στον ήλιο και να αποφύγεις το κάψιμο. Για παράδειγμα, άπλωσε στο δέρμα σου SPF 15 και είσαι προστατευμένος 15 φορές περισσότερο από ό,τι αν δεν φορούσες καθόλου αντηλιακό.

Θεωρητικά, αυτό θα έπρεπε να σημαίνει ότι ο SPF 30 προστατεύει το δέρμα δύο φορές περισσότερο από τον SPF 15 και ότι ο SPF 60 θα προστατεύει το δέρμα δύο φορές περισσότερο από τον SPF 30. Αλλά στην πραγματικότητα, η ειδικός λέει ότι αυτό δεν ισχύει. «Το γεγονός ότι εφαρμόζετε SPF 30 αντί για SPF 15 δεν σημαίνει ότι έχετε διπλάσιο χρόνο προστασίας από τον ήλιο. Σχετίζεται περισσότερο με την ποσότητα της έκθεσης παρά με το πόσο διαρκεί», λέει στο GQ.

Για παράδειγμα, η Dr. Paul σημειώνει ότι αν βάλεις αντηλιακό SPF 30 και βγεις έξω στις 9 π.μ. για μία ώρα, η ποσότητα των υπεριωδών ακτίνων UV στην οποία εκτίθεσαι είναι παρόμοια με αυτή που εκτίθεσαι για 15 λεπτά έξω το απόγευμα. «Οι ακτίνες είναι πιο έντονες σε αυτόν τον μεσημεριανό ήλιο. Επομένως, δεν είναι τόσο ο χρόνος έκθεσης όσο η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα σε απροστάτευτο δέρμα», επισημαίνει.

Δεδομένου ότι ο αριθμός που αναγράφεται στο μπουκάλι του αντηλιακού σου δεν είναι καλός δείκτης για το πόσο διάστημα μπορείς να μείνεις στον ήλιο χωρίς να ψηθεί το δέρμα σου, είναι πιο χρήσιμο να γνωρίζεις σε ποιο επίπεδο προστατεύουν οι διάφοροι δείκτες προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Ακολουθεί η ανάλυση: SPF 15 παρέχει 93% προστασία, SPF 30 παρέχει 97% προστασία και SPF 50 παρέχει 98% προστασία. Όπως μπορείς να δεις, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προστασία μεταξύ των SPF 30 και SPF 50. Η Dr. Paul λέει ότι ο SPF 30 ή SPF 40 είναι η συνήθης σύσταση των δερματολόγων.

Υπάρχει υπερβολικός δείκτης προστασίας; Ο Jeremy Brauer, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος, χειρουργός και ιδρυτής του Spectrum Skin and Laser, δεν το πιστεύει. «Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας, τόσο το καλύτερο», λέει. Τούτου λεχθέντος, η Zaineb Makhzoumi, MD, MPH, δερματολόγος χειρουργός στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, λέει ότι δεν υπάρχει πραγματικά μεγάλο όφελος από την υπέρβαση του SPF 45.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ξεπερνάτε τον δείκτη προστασίας 40 έως 45 δεν έχετε πραγματικά μεγάλη πρόσθετη προστασία από τις φουσκάλες που δημιουργούν οι ακτίνες του ήλιου», λέει. Έτσι, ενώ ο SPF 70 ή ο SPF 100 δεν είναι απάτη, είναι περισσότερο από ό,τι χρειάζεσαι.

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεις αντηλιακό

unsplash

Εντάξει, τώρα ξέρεις τι σημαίνει SPF. Αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεις εκ νέου αντηλιακό στο πρόσωπο και το σώμα σου. Ίσως η ενυδατική κρέμα προσώπου να έχει ήδη SPF 15. Είναι ο SPF 15 αρκετός για καθημερινή προστασία; Ο Dr. Brauer λέει όχι, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να εφαρμόζουν SPF 30 ή υψηλότερο στο πρόσωπό τους κάθε μέρα.

Η Dr. Makhzoumi έχει ακόμη πιο αυστηρές συμβουλές. «Παρά την ευκολία τους, συνήθως δεν συνιστώ τα προϊόντα συνδυασμού αντηλιακού/ενυδατικής κρέμας, κυρίως επειδή συνήθως περιέχουν μόνο δείκτη προστασίας 15 έως 30, ο οποίος δεν είναι αρκετός για καθημερινή προστασία».

Για το πρόσωπό σου, συνιστά SPF 40. Για άλλα μέρη του σώματός σου που εκτίθενται στον ήλιο, και οι τρεις δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή SPF 30 ή SPF 40 ως μέρος της πρωινής ρουτίνας περιποίησης του δέρματός σου, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού σου αν δεν έχεις μαλλιά, πίσω από τα αυτιά και τα χέρια – μέρη που ο Dr. Brauer λέει ότι οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν.

Μπορείς να παραλείψεις το αντηλιακό αν πρόκειται να παραμείνεις ελάχιστο χρόνο έξω; Λυπάμαι, αλλά όχι. «Οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να περάσουν μέσα από τα παράθυρα, οπότε εξακολουθείτε να είστε εκτεθειμένοι μέσα στο σπίτι ή όταν οδηγείτε με το αυτοκίνητό σας», λέει η Dr. Paul.

Όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεις το αντηλιακό, εδώ παίζει ρόλο το αν βρίσκεσαι πραγματικά έξω ή όχι. Εάν είσαι μέσα όλη την ημέρα, η Dr. Paul λέει ότι η εφαρμογή αντηλιακού το πρωί είναι αρκετή. Διαφορετικά, λέει ότι είναι σημαντικό να το εφαρμόζεις κάθε δύο ώρες και αμέσως μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Όταν εφαρμόζεις (και ξαναεφαρμόζεις το αντηλιακό σου), η δερματολόγος λέει ότι χρειάζεται περίπου η ποσότητα ενός ποτηριού σφηνάκι για να καλύψει το σώμα.

Η Dr. Makhzoumi υποστηρίζει ότι το αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 30 πρέπει να εφαρμόζεται κάθε μέρα – ακόμη και όταν έχει συννεφιά ή τον χειμώνα. «Ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος σχετίζεται με αυτό που ονομάζουμε “αθροιστική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία“. Είναι πραγματικά σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή την έννοια επειδή σημαίνει ότι κάθε λεπτό μετράει», λέει.

«Ακόμη και όταν δεν σκοπεύετε να περάσετε τη μέρα σας στο γήπεδο του γκολφ ή στο νερό, η μικρή έκθεση στον ήλιο που κάνετε κάθε μέρα αθροίζεται. Θυμηθείτε, τα μικρά λεπτά εδώ και εκεί στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με πολλά και είναι η αθροιστική ποσότητα έκθεσης στον ήλιο που οδηγεί στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Έτσι, αν παραλείπετε το αντηλιακό τις ημέρες που δεν σκοπεύετε να είστε έξω, στην πραγματικότητα θέτετε τον εαυτό σας σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος».

Κυριολεκτικά όλοι πρέπει να βάζουν αντηλιακό. Ισχύει για όλες τις αποχρώσεις του δέρματος, ακόμα και για ανθρώπους που «δεν καίγονται, μόνο μαυρίζουν». «Δεν είναι μόνο ο καρκίνος του δέρματος ένας κίνδυνος, αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και τον συνδετικό ιστό του δέρματος, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητάς του. Η βλάβη και η απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα παρουσιάζεται ως αύξηση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, των ατελειών, των κηλίδων και της χαλάρωσης του δέρματος», λέει ο Δρ Brauer.