AP Photo/Matt Rourke
PROFILE

Όσα πρέπει να ξέρεις για τον Tim Walz, τον εκλεκτό της Kamala Harris

Τα πρώτα βήματα, το winning mentality, οι σχέσεις με τους προοδευτικούς, τους συντηρητικούς και το προφίλ του οικογενειάρχη.

Τα τραγούδια στο εξαιρετικό και σκοτεινό άλμπουμ Nebraska του Bruce Springsteen, εστιάζουν στους περιθωριακούς τύπους, στην εγκληματικότητα και στην ελάχιστη έως μηδαμινή ελπίδα για το μέλλον.

Η εισαγωγή αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς ο Tim Walz, η επιλογή της Kamala Harris για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, γεννήθηκε εκεί, με τη διαφορά ότι παρουσιάζεται ως το αντίθετο από αυτά που τραγουδάει ο Springsteen: Πάνω από το κεφάλι του υπάρχει η φωτεινή επιγραφή του δημοφιλή, του χαρισματικού και προοδευτικού ανθρώπου που θα βρεθεί απέναντι σε καθετί περίεργο. Και το περίεργο έχει ονοματεπώνυμο: Donald Trump.

Κατά τη διάρκεια της εσωτερικής αναταραχής στο κόμμα των Δημοκρατικών μετά την απόφαση του Joe Biden να κάνει πίσω, ανοίγοντας το δρόμο στην Kamala Harris, μία φωνή ξεχώρισε μέσα στην έντονη οχλοβοή. Αυτή η φωνή ήταν του Tim Walz, του κυβερνήτη της Μινεσότα ο οποίος πρότεινε στους συναδέλφους του να αποκαλούν τον Donald Trump «περίεργο».

Χωρίς να χάσει χρόνο η Kamala Harris, χρησιμοποίησε και ύστερα καθιέρωσε τη λέξη. Ο ίδιος ο Walz, μιλώντας στο CNN, υποστήριξε πως δεν έχει να κάνει με χαρακτηρισμό ούτε έχει τη διάθεση να βάζει ταμπέλες στους ανθρώπους. «Είναι απλώς μια παρατήρηση», είπε και πρόσθεσε πως δεν το σκέφτηκε εκείνος. «Έχω ακούσει συγγενείς και Ρεπουμπλικανούς να το χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τον πρώην πρόεδρο».

Το αν είναι ή όχι περίεργος ο Donald Trump το γνωρίζουμε πριν καν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Το θέμα είναι πόσο περίεργος είναι ο Tim Walz, ο κυβερνήτης που, όπως όλα δείχνουν, εφόσον η Kamala Harris κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να περιορίσει τη ζημιά, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για εκείνον.

Τα πρώτα βήματα του Walz

Από την αμερικανική ενδοχώρα, στο ανώτερο στρώμα της πολιτικής σκηνής. Γεννημένος στη Νεμπράσκα, σε μια κοινότητα περίπου 3.500 κατοίκων βορειοδυτικά της Ομάχα, ο Walz εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά του Στρατού και έγινε δάσκαλος στη γενέτειρά του.

Μετακόμισε με τη σύζυγό του στο Μανκάτο στη νότια Μινεσότα τη δεκαετία του 1990 και δίδαξε κοινωνικές επιστήμες. Επίσης, ήταν προπονητής (αμερικανικού) ποδοσφαίρου στο Mankato West High School, μεταξύ άλλων στην ομάδα του 1999 που κατέκτησε το πρώτο από τα τέσσερα πολιτειακά πρωταθλήματα του σχολείου.

Ο Walz υπηρέτησε 24 χρόνια στην Εθνοφρουρά του Στρατού, φτάνοντας μέχρι τη θέση του αρχιλοχία διοικητή, έναν από τους υψηλότερους βαθμούς του στρατού, αν και δεν ολοκλήρωσε όλη την εκπαίδευση πριν συνταξιοδοτηθεί, οπότε ο βαθμός του για λόγους παροχών ορίστηκε σε αρχιλοχία.

Το winning mentality (που λένε και στη Μινεσότα)

Ο Walz, από δάσκαλος και σύμβουλος LGBTQ+ μαθητών, βρέθηκε το 2006 με έδρα στο Κογκρέσο. Μετά από έξι θητείες στη Βουλή των ΗΠΑ, έθεσε υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Μινεσότα το 2018. Κέρδισε την κούρσα αυτή, έναντι του Ρεπουμπλικανού Jeff Johnson, με διαφορά 11 μονάδων.

Οι προκλήσεις της πρώτης θητείας του περιλάμβαναν την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη διατήρηση της οικονομίας του τόπου σε ένα καλό επίπεδο παρά το προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και, φυσικά, τις ταραχές από την αστυνομική δολοφονία του George Floyd, που όρισε αυτόματα τη Μινεάπολη ως το κέντρο των διαδηλώσεων για τη φυλετική δικαιοσύνη.

Διεκδικώντας την επανεκλογή του το 2022, απέναντι στον Scott Jensen, ο Walz κέρδισε και πάλι άνετα. Του αρέσουν οι εκλογές και του αρέσει να τις κερδίζει.

Είναι δημοφιλής ανάμεσα στους προοδευτικούς

Η NextGen Pac, μια προοδευτική μη κερδοσκοπική ομάδα που κινητοποιεί τους νέους ψηφοφόρους για θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, την ισότητα, την αναπαραγωγική ελευθερία και το περιβάλλον, υποστηρίζει ότι ο Walz, με τις νομοθεσίες του, «προστατεύει τα δικαιώματά μας, αγωνίζεται για την κλιματική δικαιοσύνη και χτίζει μια ισχυρότερη οικονομία για τους καθημερινούς ανθρώπους, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα στην άμβλωση, καθιερώνοντας την πληρωμένη αναρρωτική και οικογενειακή άδεια».

Έχει καλές σχέσεις με τους συντηρητικούς

Στην πρώτη του κούρσα για το Κογκρέσο, ο Walz ανέτρεψε έναν Ρεπουμπλικανό εν ενεργεία βουλευτή. Αυτό συνέβη το 2006, όταν κέρδισε σε μια κυρίως αγροτική, νότια περιφέρεια της Μινεσότα τον βουλευτή Gil Gutknecht, ο οποίος είχε έξι θητείες. Ο Walz εκμεταλλεύτηκε την οργή των ψηφοφόρων για τον τότε πρόεδρο George W. Bush και τον πόλεμο στο Ιράκ.

Έτσι, κατά τη διάρκεια έξι θητειών στη Βουλή των ΗΠΑ, ο Walz υπερασπίστηκε θέματα που αφορούσαν τους βετεράνους. Και κέρδισε εύκολα, έχοντας απέναντί του έναν πολιτικό ο οποίος μετρούσε έξι ολόκληρες θητείες, βασισμένος στις ψήφους των συντηρητικών ψηφοφόρων. Εκεί ποντάρει και η Kamala Harris.

Είναι οικογενειάρχης

Μη γελάτε, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στα περισσότερες χώρες του κόσμου, το προφίλ του καλού οικογενειάρχη παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά όταν πλησιάζουν οι εκλογές. Το αμερικανικό όνειρο, άλλωστε, έχει την οικογένεια στο κέντρο του.

Η σύζυγος του Walz, η Gwen Walz, είναι καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο όπως και ο σύζυγός της και επίσης γνωστή ακτιβίστρια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ιδίως υπέρμαχος της βελτίωσης της εκπαίδευσης στις φυλακές ως μέσο μείωσης των υποτροπών μόλις κάποιος αφεθεί ελεύθερος.

Η Gwen Walz είναι επίσης μητέρα δύο παιδιών, της Hope, 23 ετών, και του Gus, 17 ετών, που γεννήθηκαν με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ή αλλιώς IVF – κάτι που απειλείται από τους Ρεπουμπλικανούς και τους βαθιά συντηρητικούς που επιδιώκουν περαιτέρω νίκες μετά την κατάργηση των ομοσπονδιακών δικαιωμάτων στις αμβλώσεις.

«Αν δεν έχετε περάσει ποτέ προσωπικά την κόλαση της υπογονιμότητας, σας εγγυώμαι ότι κάποιος γνωστός σας την έχει περάσει», δήλωσε ο Walz τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της πολιτείας.