ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
OPINIONS

Η Σοφία Βούλτεψη έχει δίκιο, να πάμε στα χωριά μας και όχι στα νησιά

Αν δεν έχετε χρήματα για τα νησιά, να πάτε στα χωριά κι αν η Ελλάδα σας φαίνεται ακριβή, να πάτε στη Γερμανία με το σνίτσελ στα 32 ευρώ.

Με vibes «Να φύγετε, να πάτε αλλού», αλλά από την ανάποδη εμφανίστηκε στις χθεσινές της δηλώσεις η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. Και για κάποιο λόγο, διαβάζουμε σήμερα (σε μία οργανωμένη επίθεση που δέχεται από χθες, λίγο μετά τις μεγάλες της αλήθειες) το όνομά της παντού.

Όταν λέμε παντού, εννοούμε στο Χ και τα προσκείμενα στην Αριστερά ΜΜΕ, λες και είπε κάτι κακό, λες και τα έβγαλε από το μυαλό της ή από το βιβλίο How to Convince Everyday People They Belong to Pleba, το best seller της κυβέρνησης.

Ε, λοιπόν, ως εδώ! Θα σας χαλάσουμε την ιντερνετική επαναστατική γυμναστική και με ένα πήδο, όμοιο με αυτό του Μίλτου Τεντόγλου, θα προσγειωθούμε στην ελληνική πραγματικότητα, δίνοντάς της όλα τα δίκια. Γιατί ναι, η Σοφία Βούλτεψη έχει δίκιο, όσο κι αν σας/μας πονάει. Δεν έχουμε χρήματα ούτε για staycation, πώς θα πάμε στα ελληνικά νησιά;

Γράφουν ότι η Σοφία Βούλτεψη εμφανίστηκε προκλητική. Από πότε μία τοποθέτηση, πλαισιωμένη με όλα τα επιχειρήματα που μπορεί κανείς να βρει πάνω σε αυτή τη γη, είναι προκλητική;

Οι δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη που «σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων»

«Σίγουρα υπάρχουν και υπήρχαν δυσκολίες, κατά διαστήματα δημιουργούνταν τέτοιες κρίσεις, ειδικά όταν υπάρχει κρίση ενέργειας. Γίνονται οι αναγκαίες ενέργειες. Σίγουρα η Ελλάδα είναι σύνθετο πρόβλημα, γιατί έχει πολύ μεγάλα και μικρά νησιά, η νησιωτικότητα αυτή αναγνωρίζεται στην ΕΕ αλλά στο τέλος της ημέρας είναι πρόβλημα. Όλα τα προβλήματα είναι σύνθετα.

»Θα δείτε ότι πολλά προϊόντα στο εξωτερικό είναι πιο ακριβά από την Ελλάδα και το αντίστροφο […] Η οικονομία δεν είναι απλό πράγμα. Να σας πω ότι ήμουν στο Βερολίνο ένα σνίτσελ έκανε 32 ευρώ σε ένα όχι ακριβό εστιατόριο».

Στη συνέχεια, έχοντας ξεκάθαρα προσβληθεί από τον ιό της αλήθειας, υποστήριξε ότι οι διακοπές είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ασχέτως αν πια έχουν γίνει πολυτέλεια για πολλούς.
«Οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους, χωρίς να λέω ότι δεν υπάρχει λύση, μπορούν να πάνε στο χωριό, να πάνε στην ενδοχώρα, σίγουρα υπάρχει ένα ζήτημα στα νησιά, δεν υπάρχει αμφιβολία».

Τα δικά μας ερωτήματα

– Είναι ή όχι ακριβά τα ακτοπλοϊκά; Είναι. Και;

– Είναι δυσανάλογοι οι μισθοί με το βιοτικό επίπεδο; Είναι, αλλά τι θέλετε να κάνουμε δηλαδή;

– Σας/μας έδωσαν κάτι pass για να τη βγάλουμε και αυτό το καλοκαίρι ναι ή όχι; Μας έδωσαν.

– Είναι έντονη η ακρίβεια στη χώρα μας λόγω του πολέμου στην Αφροδίτη ναι ή όχι; Είναι, όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Διαφορετικά, τις βαλίτσες σας, ταξίδι στη Γερμανία και σνίτσελ με 32 ευρώ. Δεν σας κρατάει κανείς εδώ με το ζόρι.

– Έχετε πλέον το δικαίωμα να δουλέψετε μία έξτρα μέρα τη βδομάδα ώστε να κερδίσετε με τον ιδρώτα σας λίγα παραπάνω χρήματα και να πεταχτείτε μια μονοήμερη μέχρι το Ναύπλιο; Φυσικά και το έχετε.

Πού ακριβώς είναι λάθος η Σοφία Βούλτεψη; Πουθενά. Οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους και αυτή η διέξοδος μάς γυρίζει πίσω στο χωριό και την ενδοχώρα. Που και πάλι, πολύ μας πέφτουν. Πρέπει όμως να δουλέψουν κι αυτά τα μέρη ώστε να κινηθεί η οικονομία. Τα νησιά, εκτός από ακριβά για τον μέσο πλεμπαίο Έλληνα, είναι και κατειλημμένα.

Αν βέβαια, με κάποιο μαγικό τρόπο βρεθείτε στα νησιά για ένα greek summer όλο Instagram stories, σας προτείνουμε το εξής: Κάθε φορά που βλέπετε κάποιον από την Αμερική ή από την κεντρική Ευρώπη, να πέφτετε στο έδαφος και να παριστάνετε το χαλί. Πιάνει.

Αλλά δεν θα βρεθείτε στα ελληνικά νησιά, έτσι δεν είναι; Ωραία, γιατί θα ήταν κρίμα να έρθει σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση. Την ιαπωνική παροιμία, άλλωστε, την έχετε ακούσει: Οι Έλληνες, κάθε Αύγουστο, πρέπει να κάνουν πίσω έναντι των τουριστών γιατί δεν χωράμε όλοι». Στα χωριά λοιπόν, κάνουν και εκεί πανηγύρια.