ΦΩΤΙΕΣ

Καθίστε, θα σας πούμε ένα ανέκδοτο για το επιτελικό μας κράτος

Ελάτε στην όμορφη βορειοανατολική Αττική, εδώ που δεν πιάνει φωτιά ποτέ, όλα είναι πράσινα και ο αέρας είναι καθαρός. Ελάτε να γελάσουμε.

Καθόμαστε αναπαυτικά λοιπόν, σε δύο χαριτωμένες πολυθρόνες σε εξωτερικό χώρο, στην Πεντέλη, εισπνέοντας καθαρό αέρα, φρέσκο, αναζωογονητικό, καθόλου τοξικό, όπως μόνο το ελληνικό καλοκαίρι ξέρει να προσφέρει σε όσους άτυχους -ή απλά φτωχούς- πολίτες δεν αποχωρίστηκαν την αγαπημένη τους Αττική για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστο.

«Στο ίδιο έργο θεατές» λένε κάποιοι και αυτοί οι κάποιοι ανήκουν χωρίς καμία αμφιβολία στα άτομα που όλα τους φταίνε, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, είναι να ασκούν κριτική μέσω των social media. Έτσι ξέρουμε κι εμείς να σβήνουμε φωτιές.

Από την Κυριακή (11/08) έχουν καεί τουλάχιστον 100.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις, ενώ μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Πάτημα Χαλανδρίου. Η φωτιά συνεχίζει το έργο της για τρίτη συνεχόμενη μέρα, αλλά έχει αέρα, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, καταλαβαίνετε. Πολύ θα το θέλαμε, όμως, αλήθεια, ποιος μπορεί να τα βάλει με τη φύση; Κανείς. Ούτε το λαμπερό, ανοξείδωτο επιτελικό μας κράτος που ναι, μπορούμε να πούμε με περηφάνια πως αντέχει απέναντι σε κάθε κακουχία.

Λένε οι απέναντι ότι βαρέθηκαν να αποκαλούν τους πυροσβέστες και τους εθελοντές «ήρωες», πως δεν θα έπρεπε να είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές διότι αυτό σημαίνει πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Και γιατί πληρώνονται τότε οι πρώτοι; Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Από Οκτώβρη τα υπόλοιπα, μέχρι τότε, όμως, να κάνουν τη δουλειά τους.

Και εμείς τη δουλειά μας κάνουμε και μάλιστα την κάνουμε καλά. Εντάξει, θα προκύψουν και μερικές φωτιές στον αστικό ιστό, μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Είπαμε, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση. Μπορεί να μην ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει πρόληψη, άσχετα αν μιλάμε γι΄αυτή πριν περάσουμε στους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο έχουμε το how to, ξέρουμε πώς να διαφημίζουμε την ετοιμότητά μας. Την ετοιμότητά μας και το έργο μας. Ναι, το έργο μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Προσπαθήστε να συγκρατηθείτε τώρα, μας βλέπουν. Θα σας μεταφέρουμε τα highlights των δηλώσεων του Βασίλη Κικίλια, υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

«40 ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε η εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες. Σε αυτές τις 40 ώρες, δώσανε υπεράνθρωπες προσπάθειες 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112 εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές. Στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής, ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

– «Παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν όταν επικρατούσαν ακραίες συνθήκες, όπου το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5, με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία, σε περιοχή δύσβατη, με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, με διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε. Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, τι δεν καταλαβαίνετε τώρα; Άσχετο, αλλά μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την ατομική ευθύνη, πάντα πιάνει το κόλπο. Από το 2019 και μετά, κάτι τους έπιασε όλους και εστιάζουν στις φωτιές, λες και ο πρωθυπουργός μας δεν έχει κάνει ξεκάθαρο το καλοκαιρινό πλάνο της κυβέρνησης πριν από μερικά χρόνια «H προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη».

Μάλιστα, ανέφικτη, άσχετα όλοι μιλούν εδώ και μέρες/μήνες για τις συνθήκες που θα συναντήσουμε το καλοκαίρι. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλούσε για τους μεγάλους καύσωνες από τις 25 Απριλίου ενώ μόλις το Σάββατο, ο Βασίλης Κικίλιας, «δήλωσε πως μέχρι το Δεκαπενταύγουστο θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές και επικίνδυνες και κρίσιμες καιρικές συνθήκες». Τι πάει να πει «άρα το ξέρατε»; Αφού σας είπαμε, δεν ξέρουμε από πρόληψη, ξέρουμε μόνο από διαφήμιση του επιτελικού μας κράτους.

Μα, καθίστε, πού πάτε; Έχουμε κι άλλα ανέκδοτα να σας πούμε. Χτυπάει το κινητό σας, το 112 θα είναι. Προς τα πού εκκενώνουμε σήμερα;