AP Photo/Alex Brandon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσα κρατάμε από τη συνέντευξη του Donald Trump στον Elon Musk

Ο ιδιοκτήτης του X μίλησε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ σε αρκετά φιλικό κλίμα, μιας και οι δυο τους μοιράζονται αρκετές κοινές απόψεις.

Ο Elon Musk έβαλε για λίγο στην άκρη τα οικονομικά συμφέροντα και άρχισε εν όψει των αμερικανικών εκλογών να παίρνει ξεκάθαρη θέση τους τελευταίους μήνες. Οι ιδέες του είναι φυσικά γνωστές, αλλά αυτή τη φορά το πήγε ένα βήμα παρακάτω.

Ο Mr. Tesla κάλεσε τον Donald Trump να επιστρέψει και επίσημα στο X, το δικό του Twitter και η επιστροφή αυτή δεν θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί καλύτερα από μια online συνέντευξη μέσω του space, μιας καινοτομίας που είχε φέρει ο ίδιος στην πλατφόρμα. Κι αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε όλα έδειχναν να πάνε στραβά στην αρχή.

Ο Donald Trump και ο Elon Musk μίλησαν για περίπου δύο ώρες, αλλά η συζήτησή τους καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων που εμπόδισαν πολλούς να συμμετάσχουν αρχικά. Οι δυο τους κάλυψαν μια σειρά θεμάτων, όπως η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Trump, οι απόψεις του για τη μετανάστευση και την οικονομία και το μέλλον της παραγωγής ενέργειας.

Ο Musk έχει υποστηρίξει ενεργά τον Trump στην προεκλογική εκστρατεία του 2024, ενώ πρόσφατα και οι δύο δημοσίευσαν ψευδείς ειδήσεις για την Imane Khelif. Τι χρειάζεται ωστόσο να κρατήσουμε από τη δίωρη αυτή συνέντευξη;

Ο Donald Trump επιστρέφει στο X

AP Photo/Rick Bowmer

Η Δευτέρα 12 Αυγούστου σηματοδότησε ουσιαστικά την επιστροφή του Trump στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχτισε σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό του εμπορικό σήμα και έγραψε εκ νέου τους κανόνες γύρω από την προεδρική επικοινωνία. Πολλές φορές με χυδαίο τρόπο, κάτι που έφερε και την απομάκρυνσή του και την ίδρυση του Truth.

Ο Trump λοιπόν, όχι μόνο μίλησε με τον Musk στο Space, αλλά δημοσίευσε αρκετές φορές στο X τις ώρες πριν από τη συνέντευξη, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα επιστρέφει στο X, για να υποστηρίξει επικοινωνιακά την υποψηφιότητά του.

Στην κορύφωσή του, το Space της Δευτέρας ξεπέρασε τους 1 εκατομμύριο ακροατές

Ο Trump ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς χρήστες της προηγούμενης μορφής του X, ώσπου ο λογαριασμός του να πέσει, λίγο μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, όταν αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αναρτήσεις του δημιουργούσαν «κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης της βίας».

Ο λογαριασμός του αποκαταστάθηκε μόλις πέρυσι μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από τον Musk και την μετονομασία της σε X. Από τότε έχει αναρτήσει μία φορά, μοιραζόμενος τη φωτογραφία του από ποινικό κατηγορητήριο της Τζόρτζια τον περασμένο Αύγουστο. Η επιστροφή του πρώην προέδρου στην πλατφόρμα έρχεται την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Kamala Harris σβήνει το δημοσκοπικό προβάδισμα του Trump και γεμίζει αισιοδοξία τους Δημοκρατικούς μετά την ταραχώδη περίοδο πριν την αποχώρηση Biden. Το Space παρά τα αρχικά προβλήματα συγκέντρωσε τελικά 1 εκατομμύριο χρήστες σε απευθείας μετάδοση, ενώ μέχρι σήμερα το έχουν ακούσει περισσότεροι από 23 εκατομμύρια χρήστες.

Ο πρώην Πρόεδρος προσπαθούσε πολύ να αποφύγει τις γκάφες

Η συνομιλία του πρώην προέδρου με τον Elon Musk έμοιαζε με μια άσκηση συγκέντρωσης, καθώς ο Trump φλυαρούσε συχνά ενώ επιτέθηκε στο δίδυμο Harris – Biden και επανέλαβε πολλά από τα ίδια ανέκδοτα που διηγείται σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Ωστόσο το έκανε αυτό με το πληθωρικό του ύφος, χωρίς να καταφύγει σε εμπρηστικά σχόλια που θα γίνονταν πρωτοσέλιδα. Το ύφος του ήταν πιο μετριοπαθές, κάτι που δείχνει ότι αυτήν την περίοδο παίζει άμυνα.

Κατάφερε επίσης να επικεντρωθεί σε θέματα, όπως στον πληθωρισμό, στα οποία φαίνεται ότι υπερισχύει δημοσκοπικά της νυν Αντιπροέδρου. «Οι εκλογές πλησιάζουν και ο κόσμος θέλει να ακούσει για την οικονομία. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί και αυτή η ηλίθια κυβέρνηση επέτρεψε να συμβεί αυτό. Και είναι ντροπή. Και αυτό είναι το πράγμα για το οποίο οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο κατά τη γνώμη μου».

Ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στη Harris ως «φιλελεύθερη του Σαν Φρανσίσκο» που άλλαξε στάση σε θέματα όπως η αποδέσμευση της αστυνομίας από το κράτος. Υποστήριξε ότι η Αντιπρόεδρος θα επανέλθει σε πιο φιλελεύθερες θέσεις αν εκλεγεί τον Νοέμβριο. Ο Trump επιτέθηκε επίσης στον υποψήφιο Αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, τον κυβερνήτη της Μινεσότα Tim Walz, επειδή υπέγραψε νομοθεσία που απαιτεί από τα σχολεία να παρέχουν δωρεάν προϊόντα περιόδου σε όλες τις δημόσιες σχολικές τουαλέτες.

Αλλά εξακολουθεί να δίνει τροφή στους Δημοκρατικούς

Παρά το βάρος που έριξε στην πολιτική οικονομία, οι συχνά αφηρημένες απαντήσεις του Trump στις προτροπές του Musk εξακολουθούν να δίνουν στους Δημοκρατικούς μερικά ηχητικά αποσπάσματα που είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον εναντίον του πρώην προέδρου.

Ο Trump επανέλαβε τη θέση του ότι θα προσπαθήσει να κλείσει το Υπουργείο Παιδείας και υποστήριξε και πάλι ότι υπάρχουν εχθροί «εντός» της χώρας που είναι πιο επικίνδυνοι από τη Ρωσία ή την Κίνα. Προχώρησε σε πολλούς χαρακτηρισμούς, χλευάζοντας τον κυβερνήτη του Ιλινόις JB Pritzker ως «αποτυχημένο», κατακεραυνώνοντας την Αντιπρόεδρο Harris ως «ανίκανη». Η Harris στη συνέχεια στο X απάντησε λίγο αργότερα ανεβάζοντας τα σχόλια του Trump που επαινούσε τον Musk για την απόλυση απεργών εργαζομένων στην Tesla.

Ο Musk προσπαθούσε να κάνει «πολιτική συζήτηση» με τον Trump

Ο Elon Musk, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει τον Trump στις αμερικανικές εκλογές, προσέφερε συχνά τις δικές του συνταγές για ορισμένα θέματα πολιτικής ή προσπαθούσε να πείσει τον πρώην πρόεδρο να συμφωνήσει με τη δική του άποψη.

Ο Musk δήλωσε ότι οι απόψεις του σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να λοιδορεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι πρέπει να κλίνουμε προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Ο Trump έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι υπέρ του «καθαρού αέρα» και του «καθαρού νερού», αλλά έχει αμφισβητήσει την κλιματική αλλαγή.

Γενικά ο Musk προσπαθούσε ιδιαίτερα να κάνει πολιτική τη συζήτησή τους και να βγάλει συμπεράσματα από τη συνέντευξή τους. Έπειτα, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη μετανάστευση με τον Mr. Tesla να είναι βεβαίως αρκετά πιο ήπιος στις θέσεις του σχετικά με τον Trump. Ο ιδρυτής της Tesla δήλωσε ότι θεωρεί τη νόμιμη μετανάστευση καλή και ότι οι περισσότεροι από αυτούς που περνούν παράνομα τα σύνορα είναι επίσης καλοί άνθρωποι, αλλά ότι πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή διαδικασία ελέγχου για να αποτρέπεται η είσοδος όσων είναι επικίνδυνοι.

Ο Trump, συγκριτικά, έχει υποσχεθεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης στην ιστορία της χώρας αν εκλεγεί. Έχει ισχυριστεί ψευδώς ότι άλλα έθνη αδειάζουν τις φυλακές και τα ψυχιατρεία τους και στέλνουν αυτά τα άτομα στα νότια σύνορα και ότι κάποιοι που εισέρχονται στις ΗΠΑ μιλούν γλώσσες που κανείς δεν έχει ακούσει.

Άλλη μια αποτυχία για το X

Πολλοί που συντονίστηκαν στη συζήτηση της Δευτέρας το βράδυ έζησαν ένα deja vu, καθώς η έναρξη καθυστέρησε σχεδόν μια ώρα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 μ.μ. και ο Trump δημοσίευσε έναν σχετικό σύνδεσμο περίπου 10 λεπτά πριν. Αλλά τελικά η εκδήλωση ξεκίνησε σχεδόν μια ώρα αργότερα.

Οι χρήστες έκαναν αναρτήσεις για δυσκολίες στην είσοδο στο Space, κοινοποιώντας στιγμιότυπα οθόνης με μηνύματα που έγραφαν «λεπτομέρειες δεν είναι διαθέσιμες» ή «αυτό το space δεν είναι διαθέσιμο». Άλλοι μπόρεσαν να μπουν αλλά άκουγαν μόνο την εισαγωγική μουσική περιμένοντας μία περίπου ώρα να αρχίσουν να μιλούν ο Trump και ο Musk. Ο ιδιοκτήτης του X, ο οποίος υπέστη μια σοβαρή προσωπική ήττα, απέδωσε το πρόβλημα σε «μαζική επίθεση DDOS», ή επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών, που στόχευε την πλατφόρμα.

«Όπως καταδεικνύει αυτή η μαζική επίθεση, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τους ανθρώπους που απλώς ακούνε τι έχει να πει ο πρόεδρος Trump», δήλωσε ο Musk στους ακροατές μόλις ξεκίνησε η συζήτηση.