ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Φωτιές, «τι έκαμες;» και ξύλο στο πλοίο: Το ελληνικό μας καλοκαίρι

Η Ελλάδα που τόσο αγαπάμε να μισούμε, η Ελλάδα του πολιτισμού, των γρήγορων αντανακλαστικών και των άμεσων αντιδράσεων

Ωραίοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι βουτιές στα νερά του πεντακάθαρου(;) Σηκουάνα, το Euro και οι διακοπές του Δεκαπεντάγουστου που, όπως κάθε χρόνο, βγάζουν τους εγχώριους και μη τουρίστες στα γραφικά σοκάκια με τις βουκαμβίλιες και τις μπλε πόρτες.

Ωραίο και το καλοκαίρι γενικότερα, αλλά στην Ελλάδα, όπως και να το κάνουμε, αποκτά χρόνο με το χρόνο μια διαφορετική, πιο άγρια ομορφιά. Είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, η πιο ιδιαίτερη εποχή του χρόνου σε μία από τις πιο ιδιαίτερες χώρες του κόσμου. Επικίνδυνος συνδυασμός, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος.

Επικίνδυνος συνδυασμός αν, για παράδειγμα, ζεις στη βορειοανατολική Αττική, εκεί όπου το επιτελικό μας κράτος έκανε ξανά τη διαφορά: Κάηκαν τουλάχιστον 85.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις, ενώ μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Παρ’ όλα αυτά, μετά από κάθε φωτιά γινόμαστε καλύτεροι διότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός μας και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον πιστέψουμε. Ο Βασίλης Κικίλιας, από την άλλη, είπε πως «δεν μιλάμε για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε. Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε». Και αυτόν τον πιστεύουμε. Στο κάτω κάτω, στην Ελλάδα ζούμε, αυτό είναι το σκεπτικό που κυριαρχεί.

Αυτός ο επικίνδυνος συνδυασμός, ωστόσο, προσφέρει και διαμάντια. Το Σαββατοκύριακο, εκτός από φλόγες, είχαμε το πιο «Ελλάδα βίντεο» του καλοκαιριού. Μέχρι το επόμενο φυσικά. Ξέρετε, το βίντεο με το ηχείο στο βυθό, το «τι έκαμες;» και το «θα πλερώσεις». Κλασική περίπτωση «επιβάλλω τα θέλω μου» όπως φαίνεται, αν και δεν μάθαμε ποτέ τι ακριβώς είχε προηγηθεί.

Δυνατή μουσική στο κατάστρωμα από το ηχείο μου, εγώ να περνάω καλά και δεν με ενδιαφέρει αν οι γύρω μου δυσανασχετούν. Αυτό είναι το mood και σε όποιον άρεσει. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί ένας άνθρωπος που δεν αντέχει αυτή την επιβολή, αρπάξει το ηχείο και το πετάξει στη θάλασσα επειδή, εντάξει, υπάρχουν και όρια. Και διαφήμιση στη μάρκα του ηχείου και την κορυφή της πυραμίδας με τα viral που θα θυμόμαστε για καιρό. Όλοι μένουν ευχαριστημένοι σε αυτή τη χώρα.

Μη ξεχάσουμε και το ξύλο στο πλοίο από Τήνο προς Ραφήνα το οποίο συμπληρώνει το καλοκαίρι μας. «Άγρια συμπλοκή» διαβάζουμε «στο πλοίο Super Express, που εκτελούσε δρομολόγιο από Τήνο για Ραφήνα την Τρίτη (13/03), κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ταξίδι χωρίς ξύλο, άλλωστε, δεν είναι ταξίδι. Όλοι το ξέρουμε αυτό.

Ο καπετάνιος του πλοίου, μάλιστα, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της Τήνου. Από το επεισόδιο συνελήφθησαν τελικώς 14 άτομα. Οι τρεις, ωστόσο, ήταν ανήλικοι και αφέθησαν ελεύθεροι και οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα της Σύρου μετά τις 3 το μεσημέρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δε, κάποιος από τους εμπλεκόμενους κατά το επεισόδιο φέρεται να έβγαλε και όπλο.

Κάθε καλοκαίρι λοιπόν, η σκληρή ελληνική πραγματικότητα που έχει έντονο το στοιχείο της φωτιάς, δίνει τη θέση της σε διάφορες σουρεαλιστικές -σχεδόν λούμπεν- στιγμές που, για κάποιο όχι και τόσο περίεργο λόγο, αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Και αυτές είναι οι στιγμές που μας κάνουμε να γελάμε. Είτε με τα όσα διαδραματίζονται είτε με τα ίδια μας τα χάλια.

Φωτιές, «τι έκαμες;» και ξύλο στο πλοίο. Το ελληνικό μας καλοκαίρι χωρισμένο σε τρεις φάσεις που δε διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους. Η Ελλάδα που τόσο αγαπάμε να μισούμε, η Ελλάδα του πολιτισμού, των αντανακλαστικών και των άμεσων αντιδράσεων.