AP Photo/Dave Thompson
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πόσο άλλαξε η Premier League αυτό το καλοκαίρι;

Οι 20 κορυφαίες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά, με τον αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Φούλαμ να ανοίγει την αυλαία της Premier League.

Το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, η Premier League, τρεις περίπου μήνες μετά συγκλονιστικό φινάλε και τη μάχη Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ για το περυσινό πρωτάθλημα, ξεκινάει και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι, αλλά και οι φίλοι του Fantasy Premier League ετοιμαζόμαστε για μια ακόμα στροφή.

Θα καταφέρει κάποια ομάδα να σπάσει την τετραετή κυριαρχία των Πολιτών του Pep Guardiola; Θα μείνει η Άρσεναλ μετά τις καλοκαιρινές μεταγραφές της ξανά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος; Ποια από τις άλλες ομάδες του Big 6 μπορεί να ξεχωρίσει; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα αρχίσουν να λαμβάνουν απαντήσεις από σήμερα, καθώς με τον αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ ξεκινά και επίσημα η χρονιά.

Με το πρωτάθλημα λοιπόν να αρχίζει, εμείς βάζουμε κάτω τις καλοκαιρινές μεταγραφές των 20 ομάδων της Premier League και ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη κίνηση κάθε διεκδικήτριας με το ρίσκο να πέσουμε έξω, να είναι φυσικά μεγάλο -εφόσον η μεταγραφική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανάμεσα στις 20 ομάδες βρίσκουμε και μία που δεν έχει κάνει καμία μεταγραφική κίνηση όλο το καλοκαίρι, η οποία ωστόσο αναμένεται να είναι διαφορετική σε σχέση με πέρυσι. Ας ξεκινήσουμε βάζοντας σε σειρά τις ομάδες, σε σχέση με την περυσινή τους κατάταξη.

Μάντσεστερ Σίτι – Savinho

Οι Πολίτες έχασαν τον Julian Alvarez, τον Αργεντίνο σέντερ φορ που συμπλήρωνε ιδανικά τον Erling Haaland στην κορυφή της επίθεσης και ακόμα δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση στην θέση του, ενώ πρόσφατα είδαν και τον νεαρό εξτρέμ Oscar Bobb να τραυματίζεται σοβαρά. Μέχρι στιγμής, έχουν ενισχυθεί μόνο σε αυτή τη θέση, καθώς νωρίς μέσα στο καλοκαίρι, ενεργοποίησαν τη συμφωνία τους με την Τρουά για την απόκτηση του Βραζιλιάνου Savinho, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Savinho αγωνίστηκε στο Community Shield και ο Guardiola δείχνει να τον εμπιστεύεται. Πέρυσι αγωνίστηκε δανεικός στην Χιρόνα και ολοκλήρωσε τη χρονιά με 9 γκολ και 10 ασίστ.

Άρσεναλ – Riccardo Calafiori

AP Photo/Petr David Josek

Η Άρσεναλ έψαχνε ακόμη έναν κεντρικό αμυντικό για να δέσει κι άλλο την ήδη αρκετά καλή άμυνά της και ο Ιταλός Riccardo Calafiori ξεχώρισε με τις επιδόσεις του στο Euro την κατάλληλη στιγμή. Οι Κανονιέρηδες έδωσαν 45 εκατομμύρια ευρώ στην Μπολόνια και απέσπασαν την υπογραφή του 22χρονου κεντρικού αμυντικού.

Λίβερπουλ – Arne Slot

AP Photo/Derik Hamilton

Η Λίβερπουλ μερικούς μήνες μετά την επιστροφή του Michael Edwards σε θέση τεχνικού διευθυντή και την παραίτηση του Jurgen Klopp δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση. Ο Γερμανός προπονητής ζήτησε πάντως στήριξη για τον αντικαταστάτη του, Arne Slot. Οι Κόκκινοι πάντως ψάχνουν τις τελευταίες εβδομάδες για έναν κεντρικό μέσο.

Άστον Βίλα – Amadou Onana

AP Photo/Hassan Ammar

O Amadou Onana ξεχώρισε επίσης στο χώρο του κέντρου για την Εθνική Βελγίου στο πρόσφατο Euro, ενώ ήταν και βασικό μέλος της Έβερτον την χρονιά που μας πέρασε, γνωρίζοντας τι θα πει Premier League. Η Άστον Βίλα, η οποία έχει εξασφαλίσει την είσοδό της στους ομίλους του Champions League τον υπέγραψε με σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο καλοκαίρι οι Χωριάτες έχασαν βέβαια τον Douglas Luiz, ο οποίος πήγε στη Γιουβέντους με 51.5 εκατομμύρια ευρώ.

Τότεναμ – Dominic Solanke

Με 19 γκολ και 3 ασίστ ο Dominic Solanke ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς επιθετικούς της προηγούμενης Premier League, όντας φυσικά ο πρώτος σκόρερ της Μπόρνμουθ και ο τρίτος σκόρερ ολόκληρου του πρωταθλήματος. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ο Άγγελος Ποστέκογλου τον επέλεξε για την κορυφή της επίθεσής του και η Τότεναμ έδωσε 64.3 εκατομμύρια ευρώ στην Μπόρνμουθ για την απόκτησή του.

Τσέλσι – Pedro Neto

Σε ένα ακόμα καλοκαίρι απόλυτου παραλογισμού, η Τσέλσι έκανε και πάλι δαπανηρές μεταγραφές με μεγάλα σε χρονική διάρκεια συμβόλαια. Ωστόσο, αν μία κίνηση ξεχώρισε για την ομάδα του Enzo Maresca είναι εκείνη του Πορτογάλου εξτρέμ Pedro Neto από τη Γουλβς. Οι Μπλε του Λονδίνου έδωσαν 60 εκατομμύρια ευρώ και ο 24χρονος θα πρέπει να θεωρείται βασικός στο ρόστερ 38 παικτών.

Νιουκάστλ – Lewis Hall

AP Photo/Dave Thompson

Η Νιουκάστλ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ξανά την έξοδο στο Champions League, αλλά διατήρησε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της για την φετινή σεζόν. Το καλοκαίρι αγόρασε τον αριστερό μπακ Lewis Hall που αγωνιζόταν από το δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν στο Saint James Park δίνοντας 3.5 εκατομμύρια ευρώ στην Τσέλσι.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Matthijs de Ligt

Τα προβλήματα στην άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχαν σταματημό την προηγούμενη χρονιά και με την υπογραφή του Matthijs de Ligt από την Μπάγερν Μονάχου ελπίζουν να τα λύσουν. Ο επτάψυχος Erik Ten Hag φαίνεται ότι φέτος θα έχει την τελευταία του ευκαιρία στον πάγκο των Κόκκινων Διαβόλων και θέλει να δει τον Ολλανδό να επιστρέφει στα υψηλά στάνταρ των κοινών ημερών τους στον Άγιαξ. Η μετακίνησή του στο Μάντσεστερ έφτασε τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Γουέστ Χαμ – Jean Clair Todibo

Ο υψηλόσωμος (1.90 μ.) σέντερ μπακ της Νις και της Εθνικής Γαλλίας ήταν αναντικατάστατος πέρυσι με τη γαλλική ομάδα και από φέτος θα αγωνίζεται στην Premier League, καθώς η Γουέστ Χαμ τον έφερε αρχικά δανεικό, αλλά με υποχρεωτική αγορά, έναντι 35 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Κρίσταλ Πάλας – Daichi Kamada

AP Photo/Gregorio Borgia

Ο Ιάπωνας επιθετικός μέσος δεν βρήκε ποτέ τον χώρο που θα ήθελε στην Λάτσιο και έμεινε ελεύθερος φέτος το καλοκαίρι. Ο Kamada έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του υπό τις οδηγίες του Oliver Glasner, του νέου προπονητή της Κρίσταλ Πάλας, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και φέτος θέλει να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ στην ομάδα του Λονδίνου.

Μπράιτον – Yankuba Minteh

AP Photo/Shuji Kajiyama

Η πτώση της Μπράιτον ήταν θεαματική την προηγούμενη σεζόν και θέλοντας να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η διοίκηση της ομάδας χρειάστηκε να πληρώσει. Έκανε τρεις μεταγραφές των 30 εκατομμυρίων και η ακριβότερη ήταν ο εξτρέμ από την Γκάμπια. O Yankuba Minteh ανήκε στην Νιουκάστλ αλλά αγωνίστηκε πέρυσι με την Φέγενορντ έχοντας 10 γκολ και 6 ασίστ στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Η Μπράιτον τον αγόρασε με 35 εκατομμύρια ευρώ.

Μπόρνμουθ – Tyler Adams

AP Photo/Reed Hoffmann

Η Μπόρνμουθ έχασε λίγες ημέρες πριν το αστέρι της, τον Dominic Solanke και όλα δείχνουν ότι θα κάνει μέχρι το τέλος του μήνα μια ακόμα καλή κίνηση (Evanilson), ωστόσο ήδη έχει προλάβει να κάνει κάποιες μεταγραφές. Μία από αυτές ήταν ο Αμερικανός Tyler Adams, ο οποίος ήταν εκ των κορυφαίων στην περυσινή πορεία της Λιντς στην Championship.

Φούλαμ – Emile Smith Rowe

AP Photo/Rui Vieira

Ο νεαρός Βρετανός κάθε φορά που έμπαινε στην ενδεκάδα της Άρσεναλ ήταν εξαιρετικός, αλλά εντέλει ποτέ δεν κατάφερε να βρει τον χώρο που θα ήθελε στην ομάδα του Arteta. Από φέτος θα αγωνίζεται στη Φούλαμ του Marco Silva, η οποία τον έκανε δικό της με σχεδόν 32 εκατομμύρια ευρώ.

Γουλβς – Jørgen Strand Larsen

AP Photo/Lalo R. Villar

Σε ένα καλοκαίρι οικονομικών περιορισμών η Γουλβς κατάφερε να φέρει με δανεισμό τον Νορβηγό σέντερ φορ που «έβγαλε μάτια» πέρυσι στην Θέλτα, πληρώνοντας 3 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες του για μια χρονιά και το συμβόλαιό του. Με τους καλύτερους παίκτες της ομάδας να αποχωρούν, ο Strand Larsen αναμένεται να βρει χώρο.

Έβερτον – Jake O’ Brien

Η Έβερτον θέλει να ξεφύγει φέτος από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης και επένδυσε στον νεαρό Ιρλανδό σέντερ μπακ Jake O’ Brien, ο οποίος μετά από την εξαιρετική του χρονιά στην Λυών ανέβασε τις μετοχές του. Η ομάδα από το Μέρσεϊσαϊντ χρειάστηκε να δαπανήσει 19 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Μπρέντφορντ – Igor Thiago

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Πρόκειται για μια αρκετά υποτιμημένη μεταγραφή, καθώς ο Βραζιλιάνος που έκανε απίθανα πράγματα με τη φανέλα της Κλαμπ Μπριζ θα μείνει εκτός δράσης μέχρι το 2025, αλλά στα 23 του αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας. Η κίνηση έφτασε τα 33 εκατομμύρια ευρώ και ο Thiago θα πρέπει να χωρέσει στην ομάδα μαζί με τον Ivan Toney που φέτος έχει επιστρέψει κανονικά.

Νότιγχαμ Φόρεστ – Nikola Milenkovic

AP Photo/Petros Giannakouris

Ο Σέρβος σέντερ μπακ ήταν ο κορυφαίος ίσως της σεζόν για τη Φιορεντίνα που έφτασε ως τον τελικό του Europa Conference League πέρυσι και κανείς δεν κατάλαβε πώς η Νότιγχαμ κατάφερε να τον «κλέψει» παραχωρώντας στους Βιόλα μάλιστα μόλις 14.3 εκατομμύρια ευρώ.

Λέστερ – Facundo Buonanotte

AP Photo/Dave Shopland

Η Λέστερ μετά από μια χρονιά απουσίας επέστρεψε στα σαλόνια της Premier League και ο Αργεντίνος Facundo Buonanotte είναι ένας από τους παίκτες της με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Ο 24χρονος θα αγωνιστεί στην Λέστερ ως δανεικός από την Μπράιτον και θέλει να ξεχωρίσει.

Ίπσουιτς – Omari Hutchinson

Η Ίπσουιτς επέστρεψε στην Premier League μετά από 22 ολόκληρα χρόνια και ο Omari Hutchinson, ο οποίος αγωνίστηκε πέρυσι στην ομάδα ως δανεικός από την Τσέλσι και εντυπωσίασε στην Championship με 10 γκολ και 6 ασίστ, αγοράστηκε με 31.5 εκατομμύρια ευρώ. Ο 20χρονος δεξιός εξτρέμ γεννήθηκε στην Αγγλία αλλά έχει καταγωγή από την Τζαμάικα και θέλει να αποδείξει ότι είναι έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο.

Σαουθάμπτον – Taylor Harwood-Bellis

AP Photo/Tamuna Kulumbegashvili

Στο ίδιο μοτίβο με την Ίπσουιτς και οι Άγιοι δεν θέλησαν να χάσουν τους παίκτες που σφράγισαν την επιστροφή τους στην Premier League. Για τον λόγο αυτό αγόρασαν τον Άγγλο σέντερ μπακ Taylor Harwood-Bellis από την Μάντσεστερ Σίτι και τον αγόρασαν με 23 εκατομμύρια ευρώ.