Eurokinissi
BUZZ

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έζησαν το απόλυτο δράμα του Δεκαπενταύγουστου

Την ώρα που η Ελλάδα χόρευε ασταμάτητα στα πανηγύρια για χάρη της Παναγίας, οι φίλοι του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ ζούσαν ένα θρίλερ.

Από τη μία η ΑΕΚ, που όσο κι αν προσπαθούσε, δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον εφιάλτη της Αρμενίας και από την άλλη ο Παναθηναϊκός που έκανε μεν την υπέρβαση, αλλά δεν την ολοκλήρωσε και έμεινε εκτός Europa League με τον πιο σαδιστικό τρόπο.

Οι δύο ελληνικές ομάδες γνώρισαν τον αποκλεισμό το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου και την ώρα που η Ελλάδα χόρευε στα πανηγύρια, εκείνοι έζησαν το δικό τους δράμα.

Η ΑΕΚ δεν ξεπέρασε ποτέ την Αρμενία και έμεινε εκτός Ευρώπης

Αργυρώ Αναστασίου / Eurokinissi

Θυμίζοντας τις πιο δύσκολες ευρωπαϊκές της βραδιές των προηγούμενων χρόνων η ΑΕΚ δεν κατάφερε να γυρίσει το εις βάρος της 3-1 από την αρμενική Νόα και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa Conference League. Η ΑΕΚ έχανε τις ευκαιρίες από την αρχή του αγώνα αλλά ο τερματοφύλακας Ognjen Cancarevic ήταν σε εκπληκτική κατάσταση σώζοντας όποτε χρειάστηκε την ομάδα του.

Όσο η ώρα περνούσε, το 3-1 της Αρμενίας πίεζε όλο και περισσότερο την ΑΕΚ και έδινε ψυχολογία στη Νόα, η οποία είχε ουσιαστικά να υπερασπιστεί προβάδισμα δύο γκολ και μπορούσε να αμυνθεί αποτελεσματικά την περισσότερη ώρα. Και όποτε δεν το έκανε, ο Cancarevic ήταν εκεί.

Η ΑΕΚ είχε δοκάρι και έχασε κλασικές ευκαιρίες τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά πνίγηκε από το άγχος της και στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου λίγο έλειψε να δεχθεί και γκολ, όταν το σουτ του Gor Manvelyan σε μια αντεπίθεση, κατέληξε στο δοκάρι του Θωμά Στρακόσια.

Η ομάδα του Matias Almeyda, παρά τις χλιαρές αποδοκιμασίες από την εξέδρα της OPAP Arena, δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε μέχρι τέλους να ανατρέψει το αποτέλεσμα και μάλιστα σκόραρε με αυτογκόλ των Αρμενίων στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στη συνέχεια, οι παίκτες της Νόα με αυτοθυσία και μπόλικες καθυστερήσεις εξασφάλισαν την μεγαλύτερη πρόκριση της 7ετούς ιστορίας της ομάδας και η ΑΕΚ σπατάλησε άλλη μια τελευταία ευκαιρία με τον Ehsan Hajsafi για να στείλει το ματς στην παράταση.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας δεν πήραν βεβαίως με καλό μάτι τον αποκλεισμό και γιούχαραν παίκτες και προπονητές της ομάδας τους, ενώ το κλίμα και στα social media δεν ήταν το καλύτερο.

Αμέσως μετά το πέρας της αναμέτρησης ο Matias Almeyda προανήγγειλε αλλαγές στο ρόστερ, καθώς ο σχεδιασμός είχε γίνει για συμμετοχή σε δύο διοργανώσεις, αλλά από σήμερα όλα μοιάζουν διαφορετικά.

Ο Αργεντίνος προπονητής, ο οποίος φυσικά δεν παρουσίασε καμία σκέψη παραίτησης λέγοντας ότι απέρριψε προτάσεις για να μείνει στην ΑΕΚ ως το 2028, ανέφερε συγκεκριμένα στη συνέντευξη τύπου για το ρόστερ: «Θα ξεκινήσουμε αλλαγές. Ροτέισον. Ήθελα με όλη μου την καρδιά να είμαστε σε αυτή τη διοργάνωση, γιατί είμαστε πολλοί. Ξέρω τι σημαίνει να συμμετέχεις σε μία διοργάνωση, μέχρι να ξεκινήσει και το Κύπελλο και να έχεις 30 και πλέον παίκτες. Είναι περίπλοκο».

Αισιοδοξία και πίκρα για τον σπουδαίο Παναθηναϊκό του Άμστερνταμ

Στον Παναθηναϊκό τα συναισθήματα είναι διαφορετικά παρά τον αποκλεισμό. Οι Πράσινοι «πλήρωσαν» και εκείνοι την ήττα στην Αθήνα, αλλά κόντρα σε μια εξαιρετική ομάδα μπόρεσαν να αποζημιώσουν τους οπαδούς τους που ταξίδεψαν στο Άμστερνταμ αλλά και εκείνους που στήθηκαν στα κινητά τους κατά τη διάρκεια των πανηγυριών.

Ο Παναθηναϊκός στάθηκε στο ύψος του στην Yohan Cruyff Arena και σε ένα παιχνίδι, στο οποίο και οι δύο ομάδες σπατάλησαν σημαντικές ευκαιρίες, βρήκε τον τρόπο να ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια του αγώνα επικρατώντας με 0-1 χάρη σε ένα γκολ του Tete στο 89ο λεπτό. Οι Πράσινοι στην παράταση ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο και λίγο έλειψε να κάνουν την απόλυτη ανατροπή, αλλά ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Και εκεί η πρόκριση εξελίχθηκε στο απόλυτο χιτσκοκικό θρίλερ. Ο Παναθηναϊκός φαινόταν απέθαντος αφού για 4 φορές ο Άγιαξ είχε την ευκαιρία να τελειώσει την διαδικασία, αλλά κάθε match point ήταν άστοχο. Ο 40χρονος τερματοφύλακας του Αίαντα, Remko Pasveer έζησε την σπουδαιότερη νύχτα της καριέρας του, καθώς απέκρουσε 5 από τα 17 πέναλτι που εκτέλεσαν οι Πράσινοι και σκόραρε σε ένα για να δώσει την πρόκριση στο Άγιαξ.

Τα 34 πέναλτι στα οποία οδηγήθηκε η αναμέτρηση, συνιστούν ρεκόρ για την ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA και οι δύο ομάδες μνημονεύονται στο κεντρικό σάιτ της και ο φετινός 15αύγουστος στο Άμστερνταμ θα μείνει στην ιστορία για καιρό, καθώς ένα τέτοιο ρεκόρ μοιάζει πολύ δύσκολο να σπάσει.

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος με τον Bartłomiej Drągowski στο τέρμα είχε ζήσει και πέρυσι το σενάριο από την ανάποδη (κόντρα στον ΠΑΟΚ), πλέον καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του, καθώς για να έχει ευρωπαϊκή συνέχεια θα πρέπει να αποκλείσει την γαλλική Λανς.

Οι φίλοι της ομάδας πάντως, μόνο ευχαριστημένοι μπορεί να είναι από την προσπάθεια της ομάδας, ενώ ο Ουρουγουανός προπονητής Diego Alonso δείχνει να απολαμβάνει ήδη την εμπιστοσύνη τους. Για τον Παναθηναϊκό, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι συνώνυμο της ιστορίας του και οι Πράσινοι που πέρυσι ίδια ημέρα απέκλειαν την Μαρσέιγ στα πέναλτι, χρειάζεται να προετοιμαστούν κατάλληλα για τα Playoffs του Europa Conference League.

Πάντως και τα σχόλια στο X ήταν ενθαρρυντικά, με τους φιλάθλους του Τριφυλλιού να είναι γοητευμένοι με την απόδοση της ομάδας τους, παρά τον πικρό αποκλεισμό.

Όλα αυτά, την ώρα που το πρωτάθλημα της SuperLeague ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει τον Αστέρα Τρίπολης εντός έδρας και την ΑΕΚ να υποδέχεται στη Νέα Φιλαδέλφεια τον ΟΦΗ.