Το αλλαντικό που αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ περιλαμβάνει δεδομένα από 2 εκατ. άτομα παγκοσμίως και συνδέει το κρέας με τη νόσο.
- 21 ΑΥΓ 2024
Η διαδικασία είναι σχετικά γνωστή σε όλους: Ξυπνάς, σηκώνεσαι από το κρεβάτι, πηγαίνεις στην τουαλέτα και από εκεί, στην κουζίνα. Η ώρα του πρωινού, του «σημαντικότερου γεύματος της ημέρας». Μόνο που, οι περισσότεροι, δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν ένα πρωινό «πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά». Οπότε, το να ανοίξεις το ψυγείο και να απλώσεις στον πάγκο τα υλικά του τοστ, είναι μονόδρομος. Θα σε στεναχωρήσουμε όμως.
Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους, διαβάζουμε στον Guardian. Μεταξύ μας, οι δύο φέτες ζαμπόν είναι σχεδόν δεδομένες.
Η έρευνα, δυστυχώς για όλους εμάς, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology, περιλαμβάνει δεδομένα από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση του κρέατος με τη νόσο, η οποία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την παγκόσμια υγεία.
Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμών. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη φυσική δραστηριότητα (γυμναστική δηλαδή), η έρευνα δείχνει ότι μία από τις βασικές μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελετών μέσω του InterConnect, ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατανόηση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Έτσι, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος (δύο φέτες ζαμπόν δηλαδή) συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα, ένα μικρό φιλέτο δηλαδή, συνδέθηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο της νόσου. Μάλιστα, ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών συνδέθηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν έγιναν περαιτέρω αναλύσεις, η σύνδεση με την κατανάλωση πουλερικών αποδείχθηκε πιο αδύναμη, ενώ οι συνδέσεις με το επεξεργασμένο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν ισχυρές.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα του InterConnect τους επέτρεψαν να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής που μπορεί να επηρεάσουν τη σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και διαβήτη. Οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι, αν και η μελέτη απέδειξε μόνο μια συσχέτιση και όχι αιτιότητα, τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις υπάρχουσες συστάσεις για υγιεινή διατροφή.
Μήπως το απλό τοστ για πρωινό δεν μας κάνει και τόσο καλό τελικά;