Unsplash
ΠΟΛΗ

Κι όμως, η Αθήνα είναι πάνω από το Άμστερνταμ σε λίστα με τις καλύτερες πόλεις για περπάτημα

Σωστά διαβάσατε. Δεν το λέμε εμείς, το λέει έρευνα που επικαλέστηκε το έγκυρο TimeOut.

Αν μας ζητούσε κάποιος φίλος μας από το εξωτερικό να περιγράψουμε την Αθήνα, θα του λέγαμε ότι έχει πολύ ωραία νυχτερινή ζωή, εστιατόρια με νόστιμο φαγητό και μια ακτογραμμή που είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Αυτό που σίγουρα δε θα του λέγαμε είναι πως η πρωτεύουσα είναι μια πόλη που ενδείκνυται για περπάτημα.

Μάλιστα, εγώ προσωπικά θα τους προειδοποιούσα για τα σπασμένα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις πεζών που δεν είναι πάντα πολύ ευδιάκριτες.

Φαίνεται όμως πως το TimeOut έχει αντίθετη άποψη από εμένα και τους περισσότερους Αθηναίους, αφού σε πρόσφατη λίστα του με τις πόλεις που περπατιούνται πιο εύκολα, έβαλε την Αθήνα στην πέμπτη θέση, πάνω από το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη και τη Μαδρίτη και μόλις μια θέση κάτω από τη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η συντάκτρια έχει όντως περπατήσει στην Αθήνα μας, με ένα γρήγορο γκάλοπ στο γραφείο όμως καταλήξαμε πως διαφωνούμε μαζί της, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν πως για να έρθουμε στο γραφείο περπατάμε σε δρόμο που διασχίζουν αυτοκίνητα, αφού πεζοδρόμιο δεν υπάρχει.

Για να είμαστε δίκαιοι όμως, οφείλουμε να πούμε πως η συνάδελφος πήρε τα στοιχεία από έρευνα του Preply, μιας online πλατφόρμας που ανέλυσε τις αποστάσεις που χρειάζεται να διασχίσει κάποιος για να επισκεφθεί τα κορυφαία αξιοθέατα της κάθε πόλης που περιλαμβάνεται στους 30 top ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Στη Σεβίλλη για παράδειγμα, ο μέσος όρος είναι 1,6 χλμ σε 20 λεπτά. Το Preply δηλαδή, δεν ανέλυσε την κατάσταση των πεζοδρομίων -όταν υπάρχουν- αλλά τις αποστάσεις.

Για την ιστορία πάντως, η λίστα με τις πιο καλύτερες πόλεις για περπάτημα διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Σεβίλλη, Ισπανία
  2. Βενετία, Ιταλία
  3. Πόρτο, Πορτογαλία
  4. Φλωρεντία, Ιταλία
  5. Αθήνα, Ελλάδα (έλα Χριστέ και Παναγία)
  6. Άμστερνταμ, Ολλανδία
  7. Κολωνία, Γερμανία και Μιλάνο, Ιταλία
  8. Βερόνα, Ιταλία
  9. Νίκαια, Γαλλία
  10. Ρώμη, Ιταλία και Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
  11. Κοπεγχάγη, Δανία
  12. Μαδρίτη, Ισπανία
  13. Κρακοβία, Πολωνία

Από την άλλη, η λίστα με τις λιγότερο φιλικές πόλεις για τους περιπατητές, διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Λισαβόνα, Πορτογαλία
  2. Ζάγκρεμπ, Κροατία
  3. Αμβούργο, Γερμανία
  4. Μόναχο, Γερμανία
  5. Όσλο, Νορβηγία