© PHILL MAGAKOE/AFP
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Όταν λιώνουν τα λάστιχα στους αγώνες drift της Νότιας Αφρικής

Μεταφερόμαστε νότια του Γιοχάνεσμπουργκ, στη διάσημη αρένα Wheelz n Smoke, για τους αγώνες που κάνουν τον κόσμο να ουρλιάζει από ενθουσιασμό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © PHILL MAGAKOE/AFP

«Τίποτα καλύτερο δεν μπορεί να γραφτεί για την πλήρη περιστροφή ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου από το σημάδι που αφήνουν οι ρόδες στον δρόμο», είχε γράψει ο πολλές φορές κυπελλούχος στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και συγγραφέας Carroll Smith, φράση που μπορείς να επιβεβαιώσεις με πλήρη σαφήνεια στη μικρή πόλη του Σοβέτο στην περιοχή Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, όπου δοξάζεται το drift – ένα είδος αγώνα το οποίο εκτοξεύει τα επίπεδα αδρεναλίνης και τη μυρωδιά καμένου λάστιχου στην ατμόσφαιρα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, το drift έχει εδραιωθεί από τη δεκαετία του 1980.

«Κάποτε το αντιμετώπιζαν σαν ένα άθλημα των gangster, με πολλούς να πηγαίνουν στις περιοχές των λευκών, να κλέβουν τα φτιαγμένα αμάξια και να έρχονται στο Σοβέτο για να κάνουν παντιλίκια», δηλώνει στο πρακτορείο AFP η 40χρονη Nalo Jivhuho, κρατώντας το τιμόνι της μαύρης του BMW, έτοιμος για ακόμη έναν αγώνα.

Η εικόνα στη Νότια Αφρική για το drift άλλαξε περίπου μια δεκαετία πίσω, όταν αναγνωρίστηκε διεθνώς ως επίσημο άθλημα και εισήλθαν εταιρίες και χορηγοί, δίνοντας νέα κίνητρα στους αθλητές. Τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, ο Υπουργός Αθλητισμού της μακρινής χώρας (Gayton Mckenzie) ανακοίνωσε πως στοχεύει να το μετατρέψει σε «ένα από τα σημαντικότερα σπορ».

Πλέον, χιλιάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, ανυπομονούν για τις διοργανώσεις που θα τους χαρίσουν θέαμα πάνω στην άσφαλτο, όπως αυτή που κατέγραφε στον φακό του ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου, στα μέσα Αυγούστου. «Μόλις ακούσεις τα λάστιχο να γρυλίζουν, θα δεις τον κόσμο να τρελαίνεται από ενθουσιασμό», δήλωσε η Jivhuho, της οποίας ο γιος τρέχει στους αγώνες.

Ένας μηχανικός μεταφέρει τα σκασμένα ελαστικά στο σταθμό αλλαγής ελαστικών στην αρένα Wheelz n Smoke.
Γενική εικόνα των αυτοκινήτων πριν μπουν στην αρένα για τους αγώνες drift.
Οι οδηγοί της ομάδας V8 Troubles κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Το πάρτι ξεκινά όταν ακουστεί το πρώτο τσίριγμα από τροχούς στην άσφαλτο και μυρίσει λάστιχο.
Το πλήθος τρελαίνεται από ενθουσιασμό, βλέποντας τα αγωνιστικά οχήματα να λιώνουν τα λάστιχα.

Το Wheelz n Smoke Arena θεωρείται μια από τις καλύτερες αρένες στη Ν. Αφρική (βρίσκεται κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ), ένα ασφαλές περιβάλλον για να δοκιμάσουν οι επαγγελματίες οδηγοί τις δυνατότητες τους, όσο και των μηχανοκίνητων θηρίων που αναβαθμίζουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, η αγωνία κορυφώνεται. Μηχανικοί ελέγχουν τα καύσιμα, κάνοντας τις τελευταίες αλλαγές, οδηγοί παίρνουν βαθιές ανάσες και προσπαθούν να συγκεντρωθούν για να έχουν την καλύτερη απόδοση, όσο οι κερκίδες είναι γεμάτες κόσμου που ζητωκραυγάζει για θέαμα.

Το πάρτι ξεκινά όταν ακουστεί το πρώτο τσίριγμα από τροχούς στην άσφαλτο και μυρίσει λάστιχο.

Απ’ όταν αναγνωρίστηκαν επίσημα ως κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, οι αγώνες drift διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες. Οι βαθμοί σε κάθε διαγωνιζόμενο προκύπτουν αφενός από ένα σύστημα τηλεμετρίας και αφετέρου από την αξιολόγηση των κριτών: η τηλεμετρία είναι για να μετρά τις γωνίες πλαγιολίσθησης, την ταχύτητα διαδρομής και τη σταθερότητα αυτής της ταχύτητας, ενώ οι κριτές βαθμολογούν το κατά πόσο ο οδηγός τηρεί την ιδανική γραμμή (με βάση τα εξωτερικά και εσωτερικά όρια του δρόμου), ελέγχοντας παράλληλα για τεχνικά λάθη.

Να επισημάνουμε ότι ρόλο στην τελική ετυμηγορία παίζει και η γενική αίσθηση που αφήνει κάθε πέρασμα, δηλαδή πώς αντέδρασε το κοινό, που βέβαια στην περίπτωση της μικρής πόλης του Σοβέτο είναι αρκετά έμπειρο για να κρίνει πότε κάποιος έφαγε τη σκόνη κάποιου άλλου.

Η αρένα Wheelz n Smoke νότια του Γιοχάνεσμπουργκ είναι διάσημη για τους αγώνες drift.
Οι θεατές παρακολουθούν τα μέλη της Team V8 να ετοιμάζονται για τον αγώνα. Εκείνοι δείχνουν σίγουροι για την νίκη.
Κριτική επιτροπή και συστήματα τηλεμετρίας κρίνουν τον νικητή στους αγώνες drift.
Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους που χειρίζονται επιδέξια τα αμάξια, υπάρχουν και νεαρές γυναίκες.
«Είναι ασφαλής πίστα, τα παιδιά είναι ασφαλή, πολλές οικογένειες έρχονται, οι αγώνες έχουν αέρα οικογενειακού φεστιβάλ», δηλώνει οδηγός.
Ρόλο στην τελική ετυμηγορία παίζει και η γενική αίσθηση που αφήνει κάθε πέρασμα, κοινώς οι πανηγυρισμοί των θεατών.