Marco Prosch/Getty Images/Ideal Image
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τι συνέβη στην τελευταία συναυλία των Oasis το 2009

Τα αδέρφια Noel και Liam ετοιμάζονται για τη μεγάλη επανένωση των Oasis και γυρίζουμε πίσω στο 2009 και την τελευταία τους συναυλία. 

Υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να διορθώσουν τα χρήματα; Ίσως και να υπάρχει, σίγουρα, πάντως, μπορούν να υποβαθμίσουν τις όποιες διαφορές έχουν προκύψει σε μία ανθρώπινη σχέση για το καλό όλων.

Όταν γράφουμε «όλων», εννοούμε τους ίδιους τους καλλιτέχνες – μιας και μιλάμε για τους Oasis -, αλλά και το κοινό τους. Όλοι κερδισμένοι είναι στην τελική, με τη διαφορά ότι κάποιοι θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να μεγαλώνει κατά 58 εκατ. λίρες – δεν είναι ο δικός σου φίλε αναγνώστη που ετοιμάζεσαι για συναυλιακό τουρισμό.

Και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Η βρετανική μπάντα, αν αναλογιστούμε τον χαμό που προκλήθηκε μόλις έγινε γνωστό ότι τα αδέρφια Gallagher επανενώνονται, τα αξίζει τα λεφτά της και με το παραπάνω.

To «θρυλικό συγκρότημα», λοιπόν, 15 χρόνια μετά την αποχώρηση του Noel, επιστρέφει για μια παγκόσμια περιοδεία. Αν και δεν είναι επίσημο, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να επισημοποιηθεί η συμφωνία που θα κάνει το Wembley δεύτερο σπίτι των Oasis. Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, το στάδιο έχει «κλειστεί» για δέκα βραδιές. Όλα αυτά το επόμενο καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ ο Liam στο X:

Τι έκαναν και τι έπαιξαν, όμως, οι Oasis στο τελευταίο τους live στις 22 Αυγούστου το 2009 και πώς έμοιαζε ο πικρός αποχαιρετισμός;

Βρισκόμαστε στο V Festival στο Staffordshire και οι Oasis, που είναι οι headliners, κάνουν το show τους στο πλαίσιο της περιοδείας για το Dig Out Your Soul. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Οκτώβριο του 2008 και περιλαμβάνει τραγούδια όπως το “The Shock Of The Lightning” και το “I’m Outta Time”. Αυτή ήταν η τελευταία συναυλία των θρύλων του Μάντσεστερ, οι οποίοι έπαιζαν μαζί από το 1991.

Βέβαια, εκείνη την εποχή, το κοινό δεν γνώριζε ότι αυτή θα ήταν το τελευταίο last act. Ξεκινώντας με το “Rock ‘N’ Roll Star” – το πρώτο τραγούδι του πρώτου τους άλμπουμ – το σετ έκλεισε με ένα encore με τον Noel να παίζει ακουστικά το “Don’t Look Back In Anger”, το “Champagne Supernova” και ένα φινάλε με μια διασκευή του “I Am The Walrus” των Beatles του 1967.

Το setlist των Oasis στην τελευταία τους συναυλία

Intro tape: F**kin’ In The Bushes
Rock ‘n’ Roll Star
Lyla
The Shock Of The Lightning
Cigarettes & Alcohol
Roll With It
Waiting For The Rapture
The Masterplan
Songbird
Slide Away
Morning Glory
My Big Mouth
Half The World Away
I’m Outta Time
Wonderwall
Supersonic
Live Forever

Encore:

Don’t Look Back in Anger (acoustic)
Champagne Supernova
I Am The Walrus

Όπως όλα δείχνουν, τα αδέρφια αφήνουν πίσω τους τον τσακωμό στα παρασκήνια του φεστιβάλ Rock en Seine στο Παρίσι στις 28 Αυγούστου του 2009 και ετοιμάζονται για τη μεγάλη επανένωση.

Η πάντα αξιόπιστη (;) Sun, έγραψε: «Ο Noel και ο Liam δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, αλλά θέλουν να φέρουν πίσω τους Oasis για τους θαυμαστές. Δεν γίνονται νεότεροι και η ζήτηση είναι τεράστια. Αποφάσισαν ότι ήταν τώρα ή ποτέ. Ο Noel σκέφτηκε για πολλή ώρα, αλλά τελικά υποχώρησε και συμφώνησε να επιστρέψει».