Dan Gold/Unsplash
STYLE HACKS

Κι όμως, υπάρχει τρόπος να επαναφέρεις το πουλόβερ που μπήκε στο πλύσιμο

Το να συρρικνωθεί το μάλλινο πουλόβερ στο πλυντήριο έχει συμβεί σε όλους - ή σχεδόν σε όλους. Ευτυχώς, υπάρχει λύση για να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Ακόμα κλαίω ένα γκρι μάλλινο πουλόβερ που μου είχε αγοράσει η μάνα μου προ δεκαετιών και πριν προλάβω να το βάλω έστω μια φορά, το δάνεισα σε φίλη μου. Όταν μου το επέστρεψε, δεν έμπαινε μέσα ούτε το σκυλί μου -χρήση που απέκτησε ένα άλλο μπλε πουλόβερ, το οποίο επίσης συρρίκνωσα πριν το φορέσω έστω μια φορά. Ήταν crop. Έγινε ταμάμ για τη Μυσιρλού.

Όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή είναι επιλογές και επειδή δεν θέλω περιττά άγχη, δεν αγοράζω τα τελευταία χρόνια 100% μάλλινα πουλόβερ -προφανώς, ο κανόνας έχει εξαιρέσεις- γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να τα βάλω στο πλυντήριο κατά λάθος – όπως αρπάζω από το καλάθι ό,τι έχει μέσα.

Μολονότι έχω καταστρέψει διάφορα ρούχα, δεν θα σου πω το ψέμα πως ελέγχω πάντα ενδελεχώς το περιεχόμενο του καλαθιού πριν το πετάξω στον κάδο. Για αυτό και αποφεύγω συγκινήσεις.

Δηλαδή, απέφευγα έως τώρα που διάβασα ότι η τεχνογνωσία έχει φτάσει στο σημείο που επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση τα πουλόβερ που μπαίνουν στο πλύσιμο.


Έλα να δούμε πώς γίνεται αυτό.

  1. Γεμίζεις μια λεκάνη με χλιαρό νερό, προσθέτεις ένα καπάκι μαλακτικό ρούχων (ή βρεφικό σαμπουάν ή μαλακτικό μαλλιών) και 1/3 φλιτζανιού μαλακτικό μαλλιών βυθίζεις το πουλόβερ και το αφήνεις για μισή ώρα. Σημείωση: αν το πουλόβερ δεν είναι μάλλινο (είναι από κασμίρ ή βαμβάκι) δεν βάζεις μαλακτικό μαλλιών.
  2. Αφαιρείς το νερό από τη λεκάνη, αλλά δεν στίβεις το πουλόβερ. Πιέζεις απαλά με τα χέρια και μετά τυλίγεις σε μια βαμβακερή πετσέτα που θα πάρει τα πολλά νερά.
  3. Απλώνεις το ρούχο σε άλλη πετσέτα που έχεις απλώσει σε στεγνή επίπεδη επιφάνεια. Τεντώνεις τόσο, όσο -δεν τραβάς και δεν είσαι υπερβολικός. Δίνεις εξτρά προσοχή στις ραφές και τις μανσέτες, ώστε να τεντωθούν ομοιόμορφα.
  4. Άπαξ και επιστρέψει το ρούχο στο αρχικό μέγεθος, δεν απλώνεις. Όπως είναι στην επίπεδη επιφάνεια, το αφήνεις να στεγνώσει με τον αέρα, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Εάν δεν φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεις έως ότου συμβεί. Μας ευχαριστείς αργότερα.