2024/AP Photo/Ohad Zwigenberg
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινοί απαιτούν πλέον από τον Benjamin Netanyahu την κατάπαυση του πυρός

Οι πολίτες του Ισραήλ ξεκίνησαν μαζική απεργία, καλώντας τον πρωθυπουργό τους να συνάψει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μετά την ανακάλυψη των σορών έξι ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, ο λαός του Ισραήλ ξεσηκώνεται και ζητά πλέον επιτακτικά από τον πρωθυπουργό της χώρας, Benjamin Netanyahu την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής (1/9) ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις, με τις αντιδράσεις να φτάνουν ως και τα γήπεδα της χώρας (με αποδοκιμασίες στον εθνικό ύμνο και επεισόδια ως ένδειξη διαμαρτυρίας) και από το πρωί της Δευτέρας η χώρα βρίσκεται υπό απεργιακό κλοιό.

Ο Benjamin Netanyahu στο μάτι του κυκλώνα

AP Photo/Mahmoud Illean

Οι πολίτες διαδηλώνουν μαζικά πλέον κατά του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και τον έχουν βάλει προσωπικά στο στόχαστρο, απαιτώντας την επιστροφή των 101 εναπομείναντων ομήρων με κάθε κόστος. Μάλιστα στην πλειοψηφία των πανό που ανέβηκαν, οι Ισραηλινοί ζητούν πλέον από τον Joe Biden να βρει λύση, καθώς ο Netanyahu κρίνεται από τον λαό του, ανίκανος.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ο οποίος συγκρούεται συχνά με τον πρωθυπουργό του, τον κάλεσε επίσης χθες να συνάψει συμφωνία, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Yair Lapid, κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στη διαδήλωση χθες στο Τελ Αβίβ.

Ο Jonathan Dekel-Chen, του οποίου ο γιος Sagui εξακολουθεί να κρατείται ως όμηρος στη Γάζα, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ο κ. Netanyahu «όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια αρνούμενος να ολοκληρώσει αυτή τη διαπραγματευτική συμφωνία, αλλά επίσης σκίζει τη χώρα σε κομμάτια. Η χώρα γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει για την εξυπηρέτηση της χώρας, αλλά για την εξυπηρέτηση του εαυτού της» σύμφωνα με τους New York Times.

Η χώρα σε απεργιακό κλοιό

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Από τις 06:00 (τοπική και ώρα Ελλάδας), «όλη η ισραηλινή οικονομία θα βρίσκεται σε γενική απεργία», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ισχυρής κεντρικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Arnor Bar-David, καθώς «πρέπει να καταφέρουμε να τερματιστεί αυτή η εγκατάλειψη των ομήρων». «Στις 08:00 το αεροδρόμιο θα κλείσει, οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις θα σταματήσουν», τόνισε η συνομοσπονδία HISTADRUT.

Το απόγευμα της Κυριακής σχεδόν μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί κατέκλυσαν τις κεντρικές πλατείες διαφόρων πόλεων για να απαιτήσουν, για ακόμη μια φορά, να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές απέκλεισαν τον πιο κεντρικό αυτοκινητόδρομο και η αστυνομία προχώρησε σε 29 συλλήψεις.

Ποια είναι η αιτία των διαδηλώσεων

AP Photo/Maya Alleruzzo)

Τα πτώματα έξι ομήρων βρέθηκαν το Σάββατο, σε «σήραγγα στη ζώνη της Ράφα», στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και οι πολίτες βλέποντας ότι το αφήγημα Netanyahu, πώς ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι την τελική απελευθέρωση όλων των ομήρων, εξαγριώθηκαν εναντίον του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε «συντετριμμένος και αγανακτισμένος» και ο Emmanuel Macron ανέφερε ότι είναι «αποσβολωμένος» και απαίτησε να «σταματήσει ο πόλεμος».

Ο Benjamin Netanyahu, υπό πίεση εδώ και μήνες για να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου, διεμήνυσε χθες ότι θα «ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό» με τη Χαμάς. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στα πτώματα των έξι ομήρων έδειξε πως σκοτώθηκαν από σφαίρες σχεδόν «εξ επαφής» μεταξύ «της Πέμπτης και της Παρασκευής το πρωί».

Αντίθετα, στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα θύματα «σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς της κατοχής» (του Ισραήλ), σημειώνοντας πως και τα έξι θύματα συμπεριλαμβάνονταν «σε κατάλογο ομήρων προς απελευθέρωση» εγκεκριμένο από την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι Ισραηλινοί θα πρέπει πλέον «να διαλέξουν: ή τον Netanyahu, ή τη συμφωνία», είπε άλλο στέλεχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι απώλειες των Ισραηλινών είναι ελάχιστες μπροστά σε εκείνες των Παλαιστινίων από τον περασμένο Οκτώβριο και καθώς ο πόλεμος κοντεύει να κλείσει έναν χρόνο και τα νούμερα μεγαλώνουν, οι πολίτες του Ισραήλ ζητούν πια τον τερματισμό των βιαιοπραγιών.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, απήχθησαν 251 άνθρωποι. Κατά την έφοδο της Χαμάς στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.738 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, προκάλεσαν ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή και τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον Netanyahu

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Στις ΗΠΑ το κλίμα είναι επίσης αρνητικό για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο – τελεσίγραφο, με το οποίο θα τον καλέσουν για παύση πυρός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το τελεσίγραφο το οποίο θα παρουσιάσουν και στις δύο πλευρές.

Εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης που μίλησε στη Washington Post. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden δήλωσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανακάλυψη των έξι νεκρών ομήρων θα κάνει πιο πιθανό ή λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία το Ισραήλ και η Χαμάς τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος Joe Biden και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαβουλεύσεις για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία θα επέτρεπε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η προσδοκία τους ήταν ότι αυτό θα έθετε τα θεμέλια για μια μόνιμη λήξη του πολέμου. Αυτή τη στιγμή ωστόσο και παρά την πίεση του λαού του Ισραήλ, κάτι τέτοιο φαίνεται ακόμα μακρινό σαν σενάριο.