Nikos Karanikolas/ rawimages.gr / SOOC
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι Έλληνες αθλητές πάνε για ρεκόρ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

7 μετάλλια έχουν κερδίσει οι Έλληνες αθλητές σε μόλις 5 ημέρες στο Παρίσι.

Ο Αντώνης Τσαπατάκης κατέκτησε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου το αργυρό μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο SB4 και έφερε στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι το 7ο μετάλλιο σε μόλις πέντε αγωνιστικές ημέρες.

Η παραολυμπιακή αποστολή έχει σχεδόν φτάσει την εξαιρετική επίδοση των 8 μεταλλίων της Ολυμπιακής ομάδας και πλέον έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τα 13 του Ρίο ντε Τζανέιρο και να γίνει η 3η πιο επιτυχημένη ελληνική αποστολή στην ιστορία των αγώνων. Και όλα αυτά δίχως την υπερπροβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν την απλή προβολή, μιας και έχουν ήδη γίνει αρκετά παράπονα για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων από την ΕΡΤ.

37 συμμετοχές γεμάτες χρυσάφι

Nikos Karanikolas/ rawimages.gr / SOOC

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να παρουσιάζονται από τα media και σε πολλές περιπτώσεις και από τις ίδιες τις διοργανώτριες χώρες ως οι «φτωχοί συγγενείς» των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο στο Παρίσι έχει αποδειχθεί ότι το θέαμα είναι υψηλό και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα υψηλότερο από εκείνο των Αγώνων στις αρχές του Αυγούστου. Ήδη αρκετά βίντεο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου (ναι, εκείνο με τη 17χρονη τοξοβόλο είναι πραγματικά ξεχωριστό) και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα έπρεπε να είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

Ωστόσο λίγο τα πρωταθλήματα που έχουν ξεκινήσει και λίγο η μεταγραφολογία που δεν λέει να σταματήσει και φυσικά η ελλιπής -σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες- κάλυψη της δημόσιας τηλεόρασης έχουν μετατρέψει τους αγώνες σε θέαμα για λίγους και καλούς. Οι ελληνικές επιτυχίες στους Αγώνες είναι καθημερινές και μπορεί να τις βλέπουμε μόνο στους τίτλους ειδήσεων ή στα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο με τα 7 μετάλλια η Ελλάδα βρίσκεται στις καλύτερες 50 χώρες της διοργάνωσης πριν ακόμα ξεκινήσει για τα καλά ο στίβος.

Η Ελλάδα με 37 ελληνικές συμμετοχές στοχεύει πλέον για περισσότερα από 13 μετάλλια και η αποστολή μπορεί -αθόρυβα- να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία. Ας δούμε παρακάτω με ποιον τρόπο οι 7 αθλητές έχουν φέρει μέχρι στιγμής τα ελληνικά μετάλλια.

Η αρχή έγινε με το Τάε Κβον Ντο και τις Γκέντζου – Παπασταματοπούλου

Η 19χρονη πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο (-65κ. κατηγορία Κ44) Χριστίνα Γκέντζου έγραψε ιστορία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού καθώς με τη νίκη της στον μικρό τελικό με 14-4 επί της Κινέζας Yao Yinan πήρε το χάλκινο μετάλλιο, που ήταν το πρώτο για την Ελλάδα στο Παρίσι. Ταυτόχρονα, κέρδισε ιστορικά το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο άθλημα του τάε κβον ντο των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Καταγόμενη από τη Θεσσαλονίκη, η Χριστίνα Γκέντζου έχει 50% αναπηρία στο αριστερό της χέρι και ξεκίνησε να ασχολείται με το τάε κβον ντο από την ηλικία των 12 ετών. Σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και προπονείται υπό την καθοδήγηση της Ευαγγελίας Βαγγέλογλου. Η μητέρα της αποτελεί την ηρωίδα της, όπως έχει δηλώσει. Στα 19 της κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και έχει όλο το μέλλον μπροστά της.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, η Έλενα Παπασταματοπούλου πήρε τη σκυτάλη από τη συναθλήτριά της και κατέκτησε και εκείνη το χάλκινο μετάλλιο στο τάε κβον ντο στην κατηγορία +65 κιλών (Κ44) των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024. Η Ελένη Παπασταματοπούλου επικράτησε εμφατικά (36-9) της Μεξικανής Fernando Vargas Fernandes.

Η Έλενα κατάγεται από το Αιτωλικό και ζει στα Ιωάννινα, όπου παράλληλα με την αθλητική της πορεία, φοιτά στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Η ενασχόλησή της με το άθλημα του Τάε Κβον Ντο ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, και σύντομα ξεχώρισε για το ταλέντο και την αποφασιστικότητά της. Μέσα από σκληρή προπόνηση και αφοσίωση, η Έλενα έχει κατακτήσει τίτλους σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αναδεικνύοντας την Ελλάδα στον χάρτη του para taekwondo. Είναι 22 ετών και γεννήθηκε με ανατομικό πρόβλημα στο δεξί άνω άκρο.

Στη συνέχεια ήταν η ώρα της Λήδας Μαρίας Μανθοπούλου

Στα 19 της η κόρη του αείμνηστου Αίαντα Μανθόπουλου είναι μία από τις πιο γρήγορες γυναίκες στον κόσμο και αγωνιζόμενη στα 100 μέτρα και στην κατηγορία Τ38 κατέκτησε το τρίτο ελληνικό μετάλλιο καθώς βγήκε δεύτερη με χρόνο 12.49 δευτερόλεπτα.

Πριν από ενάμισι χρόνο η Λήδα Μανθοπούλου ανακάλυψε ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και δεν έκρυψε ότι χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες έως ότου συνειδητοποιήσει τι γίνεται στο σώμα της. «Στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Χρειάστηκα τουλάχιστον έξι μήνες να συνηθίσω τις αλλαγές στο σώμα μου. Άλλαξε πάρα πολύ η καθημερινότητά μου», εξομολογήθηκε η ίδια, τονίζοντας ταυτόχρονα, όμως, ότι δεν πρόκειται να την εμποδίσει από το να κάνει αυτό που αγαπάει. «Δίστασα στην αρχή, αλλά μετά ξαναμπήκα στο γήπεδο. Είναι κάτι που μου αρέσει, το αγαπώ και θα το συνεχίσω», είχε αναφέρει πριν τους Αγώνες η Λήδα Μανθοπούλου.

Ο «παλιός» Θανάσης Κωνσταντινίδης στην κορίνα

Ο 54χρονος Θανάσης Κωνσταντινίδης αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της ελληνικής Παραολυμπιακής ομάδας έχοντας κατακτήσει μετάλλια σε διαφορετικά αγωνίσματα σε τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες. Ο αθλητής, ο οποίος βρέθηκε από τα εφηβικά του χρόνια με γενικευμένη δυστονία και αυχενική δυστονία και στα 43 του χρόνια είδε την κατάσταση του να χειροτερεύει και τον ίδιο να χάνει τη δουλειά του, στράφηκε στον αθλητισμό και 11 χρόνια αργότερα δικαιώνεται καθημερινά.

Το 2016 στο Ρίο κατέκτησε το χρυσό στη σφαιροβολία και το ασημένιο στην κορίνα, το 2021 στο Τόκιο ήταν και πάλι δεύτερος στην κορίνα και φέτος έφτασε ξανά σε ένα ακόμα ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα της κορίνας. Στην τελευταία του προσπάθεια έκανε επίδοση 38,65 μέτρων που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης συνεχίζει και στο Παρίσι την παράδοση

Ιστορία έγραψε και στο Παρίσι ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα μπότσια στο ατομικό BC3 και έφτασε συνολικά τα 7 σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1981 στο Βατούμι της Γεωργίας και το 1989 ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA III) και εργάζεται στο ελεγκτικό συμβούλιο, ενώ ασχολείται με το μπότσια από το 2002.

Κερδίζει μετάλλια από το 2012 και φέτος κατάφερε με τη στήριξη της ramp operator Κατερίνας Πατρώνη, να φτάσει σε ακόμα ένα χάλκινο μετάλλιο, την ώρα που δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τα αγωνίσματά του στο Παρίσι.

«Μάνα τα καταφέραμε» για τον Κωνσταντίνο Τζούνη

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε στον τελικό δισκοβολίας στην κατηγορία F56 των Παραολυμπιακών Αγώνων ο Κωνσταντίνος Τζούνης. Ο Τζούνης στην 5η ρίψη του έστειλε τον δίσκο στα 41 μέτρα και 32 εκατοστά. Οι υπόλοιπες προσπάθειες του μετρήθηκαν στα 39.14μ, 39,90μ και 37,87μ, ενώ είχε και δύο άκυρες.

Στην προηγούμενη Παραολυμπιάδα ο Τζούνης κατετάγη τέταρτος και ήθελε πολύ αυτό το μετάλλιο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του. «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη. Θέλω να πω: «Μάνα, τα καταφέραμε»! Ήταν ένας στόχος μου, να γίνω Παραολυμπιονίκης με μετάλλιο. Και ήθελα πρώτα απ’ όλα να αποδείξω στον εαυτό μου, ότι όλα όσα έκανα μετά το Τόκιο, δεν πήγαν χαμένα. Γιατί τέσσερα χρόνια, δεν είναι λίγα. Έκανα πολύ σκληρή δουλειά» είπε λίγο μετά το τέλος του αγώνα ο χάλκινος Παραολυμπιονίκης.

Ο Αντώνης Τσαπατάκης μίλησε -ξανά- στην καρδιά μας

Ο Αντώνης Τσαπατάκης κατέκτησε το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο, στην τρίτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς και φέτος έφτασε για ακόμη μια φορά στο βάθρο, καθώς κατετάγη δεύτερος με χρόνο 1:36:16 στα 100 μέτρα πρόσθιο SB4. Ο Τσαπατάκης ήταν αθλητής πόλο μεγαλώνοντας και όταν το 2006 τραυματίστηκε με τη μοτοσικλέτα του και παρέλυσαν τα κάτω άκρα του, έπεσε ξανά στην πισίνα για να αγωνιστεί στο πρόσθιο.

Στις δηλώσεις του μετά τον θρίαμβο στο Παρίσι ο Τσαπατάκης, ο οποίος έχει γράψει και το παιδικό βιβλίο «Το όνειρο», ήταν πραγματικά συγκινημένος: «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα παραδεχθώ κάτι που δεν μπορώ να κάνω. Δεν μπορώ να τα παρατάω! Μετά από 15 χρόνια δεν τα έχω παρατήσει ούτε μία μέρα. Δεν τα παράτησα ούτε σήμερα» ανέφερε στην ΕΡΤ ο μεγαλωμένος στα Χανιά πρωταθλητής.