2024/Scott A Garfitt/Invision/AP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Winona Ryder, γιατί γυρίστηκε τώρα το σίκουελ του Σκαθαροζούμη;

Η αγαπημένη ηθοποιός σε ένα αποκλειστικό Q&A για το πώς είναι να επιστρέφει στον μαγικό κόσμο του Tim Burton, να συναντά ξανά τον Σκαθαροζούμη μετά από τόσα χρόνια, και να συνεργάζεται με την Jenna Ortega του Wednesday.

Μια από τις πιο αγαπητές κωμωδίες φαντασίας των ‘80s και ένα φιλμ καθοριστικό για το μετέπειτα επιδραστικό στυλ του Tim Burton, o πρωτότυπος Σκαθαροζούμης έφερε μια τότε έφηβη (την Lydia Deetz της Winona Ryder) αντιμέτωπη με την καρτουνίστικη μανία ενός δαίμονα από τον άλλο κόσμο – τον Σκαθαροζούμη του ασταμάτητου Michael Keaton.

Η Winona Ryder με αυτή την ταινία κι έπειτα τον Ψαλιδοχέρη, ξεκίνησε να χτίζει μια καριέρα ως ένα από τα αδιαφιλονίκητα πρόσωπα των κινηματογραφικών ‘90s, πριν δει την καριέρα της να φτάνει και πάλι σε νέα ύψη τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια του Stranger Things. Ίσως αυτό να έκανε και τόσο σωστή τη στιγμή κιόλας για ένα τέτοιο legacy sequel – ο κόσμος θέλει ξανά Winona!

Και ταυτόχρονα, θέλει και Jenna Ortega. Πρωταγωνίστρια του Wednesday σε σκηνοθεσία Tim Burton κι αυτό, η ανερχόμενη ηθοποιός αποτέλεσε ιδανικό κάστινγκ για το ρόλο της κόρης της Lydia, Astrid. Σαν δύο γενιές burton-ικών ηρωίδων που βρήκαν τις διαδρομές τους να ενώνονται σε μια νοσταλγική ιστορία.

Η ταινία Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης (Beetlejuice Beetlejuice) κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tanweer.

Στο σίκουελ Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης, η Lydia κι η Astrid επιστρέφουν στο παλιό σπίτι όπου μια νέα επαφή με τον κόσμο των νεκρών θα φέρει ξανά τον Σκαθαροζούμη μπροστά τους.

Κέφι και μακάβριο vibe συμβαδίζουν στο σίκουελ, και καθώς η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες, το OneMan εξασφάλισε ένα αποκλειστικό Q&A με τη Winona Ryder, για να μάθουμε περισσότερα για το πώς ήταν να επιστρέφει στο ρόλο της Lydia, να δουλεύει ξανά με τον Tim Burton, και να συνεργάζεται με την Jenna Ortega.

H Winona Ryder με την Jenna Ortega στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ Βενετίας για την πρεμιέρα του Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης. / Vianney Le Caer/Invision/AP
H Winona Ryder με την Jenna Ortega στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ Βενετίας για την πρεμιέρα του Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης.

Οι φανς περιμένουν εδώ και χρόνια μια συνέχεια της αρχικής ταινίας, η οποία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ποπ κουλτούρα. Τι συνέβη που έκανε αυτή τη στιγμή να είναι η κατάλληλη και πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι επρόκειτο να συμβεί;

Winona Ryder: Νομίζω ότι όλοι ξέραμε ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει ήταν να σκηνοθετήσει ο Tim και να είναι διαθέσιμοι ο Michael και η Catherine. Αλλά κάθε ένα ή δύο χρόνια, έβλεπα τον Tim και συζητούσαμε γι’ αυτό. Και όταν συνέβη πραγματικά, θυμάμαι ότι με είχε πιάσει τρόμος. Έπρεπε να αναρωτηθώ: Ποια είναι η Lydia τώρα; Έκανε ένα παιδί, άλλαξε τελείως τη ζωή της, αλλά εξακολουθεί να είναι η Lydia. Νομίζω ότι η κόρη της, η Astrid [την οποία υποδύεται η Jenna Ortega], έχει να κάνει τα πάντα με το ποια είναι η Lydia τώρα.

Συναντάμε την Lydia σε αυτή την παράξενη στιγμή της ζωής της, όπου είναι λίγο στον αυτόματο πιλότο, λίγο χαμένη… Αλλά μετά, όλοι επανενώνονται και ακολουθεί το χάος [γέλια]. Νομίζω ότι το σενάριο ήταν υπέροχο και νιώσαμε όλοι πολύ ασφαλείς όταν επιστρέψαμε. Ήταν απλά μια πραγματικά όμορφη εμπειρία μέσα στο δημιουργικό χάος, το οποίο είναι ένα υπέροχο μέρος για να είσαι.

Πώς ήταν να επιστρέφεις στο ρόλο της Lydia, που τώρα έχει μεγαλώσει και βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σημείο της ζωής της;

Δεν έχω επιστρέψει ποτέ ξανά σε έναν ρόλο. Έχω κάνει μια σειρά, αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό. Θέλω να πω, αυτό είναι επιστροφή σε κάτι – δεν ξέρω καν πόσα χρόνια, ήμουν 15 ετών όταν το έκανα, οπότε είναι μια ολόκληρη ζωή. Υπάρχει ένα στοιχείο τρόμου που νομίζω ότι όλοι νιώσαμε. Και μετά, μόλις ξεκινήσεις, βρίσκεις τον ρυθμό σου. Ο Tim είναι πολύ συγκεκριμένος, αλλά είναι επίσης πολύ ανοιχτός και αυτό είναι το ωραίο σε αυτόν.

Μπορεί να είναι απίστευτα λεπτομερής και να παραμένει τόσο ανοιχτός σε ιδέες ή τρόπους να παίξει μια σκηνή. Πραγματικά νιώθεις ότι συνεργάζεσαι, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Αλλά με τον Tim, υπάρχει μια μαγεία, πραγματικά. Νομίζω ότι είναι μέσα στην καρδιά του και μπορούσα να δω πόσο πολύ συνδεόταν με την Lydia, κάτι που βρήκα πραγματικά συγκινητικό.

Και φαίνεται ότι ο Beetlejuice εξακολουθεί να είναι ερωτευμένος με την Lydia. Πώς ήταν να ξαναβλέπεις τον Michael Keaton να επιστρέφει ως Beetlejuice;

Βλέποντάς τον για πρώτη φορά με μακιγιάζ ξανά – δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή. Τα γυρίσματα με τον Michael στη σοφίτα, η πρώτη μας σκηνή μαζί, ήμουν κάπως… «Ουάου, πού, τι; Τι χρονιά έχουμε;;» Ήταν ένα ταξίδι – όλες οι σκηνές μου μαζί του ήταν απίστευτες. Ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που είχα ποτέ.

Θα ακουστεί παράξενο, επειδή αυτός είναι ο Beetlejuice και εγώ η Lydia, αλλά δεν έχω ξανανιώσει ποτέ τόσο ασφαλής με έναν ηθοποιό. Είναι όλα όσα ελπίζεις να είναι. Νομίζω ότι ο Michael είναι μια πραγματική ιδιοφυΐα. Επιπλέον, πάντα σε προσέχει και είναι πάντα εκεί για σένα. Θα έχει πάντα τα νώτα σου και θα φροντίσει να είσαι άνετα, κάτι που σίγουρα δεν είναι ο Beetlejuice, αλλά έτσι είναι ο Michael. Έτσι, είναι αξιοσημείωτο ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε αυτόν τον άλλο τύπο. Είναι καταπληκτικό.

Η Lydia έχει τώρα μια κόρη, την Astrid, η οποία έχει την ίδια ηλικία με την Lydia στην αρχική ταινία. Πώς ήταν να δουλεύεις με την Jenna Ortega και να δημιουργείς αυτή την κάπως περίπλοκη σχέση μητέρας/κόρης μαζί της;

Η Jenna, είμαι απόλυτα ερωτευμένη μαζί της! Είναι τόσο υπέροχη παρουσία και άνθρωπος και είναι ατελείωτα συναρπαστική με τεράστια καρδιά. Το να έρθει η Jenna ήταν ένα τεράστιο δώρο. Αυτό που κάνει η Jenna είναι αξιοσημείωτο, γιατί δεν είναι η Lydia. Πραγματικά, δημιούργησε τον δικό της πολύ μοναδικό χαρακτήρα. Τη βλέπω πολύ σαν κόρη της Lydia – έχει κληρονομήσει πολλά πράγματα – αλλά η Jenna δημιούργησε πραγματικά το δικό της πράγμα, το οποίο πραγματικά θαύμασα.

Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο σπίτι του Tim – το Wednesday είχε μόλις κυκλοφορήσει. Ξέρω τι συγκλονιστικό συναίσθημα είναι να συμμετέχεις σε μια σειρά που ξαφνικά απογειώνεται. Οπότε, την αγκάλιασα και ένιωσα αμέσως μητέρα απέναντί της. Την τρίτη μέρα μου -ήταν η μέρα που κάναμε γυρίσματα στη σοφίτα- αρχίσαμε πραγματικά να μιλάμε, και ήταν σχεδόν σαν να άνοιξε αυτή η πόρτα και να μην έκλεισε ποτέ. Εκείνη ήταν η μέρα που κλειδώσαμε ο ένας στον άλλο, εντός και εκτός κάμερας. Ένιωσα σαν να έβλεπα μια νεότερη εκδοχή του εαυτού μου, μόνο που αυτή είναι εκατό φορές πιο κουλ.

Τι μπορεί να περιμένει το κοινό βλέποντας το Beetlejuice Beetlejuice στη μεγάλη οθόνη;

Λοιπόν, οι προσδοκίες τους είναι μάλλον εξαιρετικά υψηλές, αλλά νιώθω πολύ σίγουρη ότι θα ανταποκριθεί και θα ξεπεράσει τις προσδοκίες. Σίγουρα τις δικές μου τις ξεπέρασε, και οι δικές μου είναι πολύ ψηλά. Και πιστεύω κυριολεκτικά ότι κάθε γενιά μπορεί να βρει κάτι σε αυτό που θα εκτιμήσει πραγματικά. Είναι απλά υπέροχο για τους οπαδούς της δουλειάς του Tim. Και ξέρω, και πάλι, ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές και οι δικές μου ήταν υψηλές. Η αίσθηση ότι τις έφτασα και μετά έδωσα ακόμα περισσότερα – ήταν υπέροχο συναίσθημα.

*Η ταινία Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης (Beetlejuice Beetlejuice) κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tanweer.