@SanMarinoTeam/Twitter
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το Σαν Μαρίνο σημείωσε νίκη μετά από 20 χρόνια, όλος ο πλανήτης πανηγυρίζει μαζί του

Ο σκόρερ του χρυσού γκολ, Nicko Sensoli δεν είχε καν γεννηθεί στην τελευταία νίκη του Σαν Μαρίνο, ενώ οι σκηνές που ακολούθησαν μετά την επικράτηση επί του Λιχτενστάιν, ήταν επικές.

Μερικούς μήνες πριν η Εθνική Ελλάδος κατακτήσει το Euro, τον Απρίλιο του 2004, το Σαν Μαρίνο, το κρατίδιο που βρίσκεται μέσα στην Ιταλία, κέρδιζε με 1-0 το Λιχτενστάιν σε φιλική αναμέτρηση, πετυχαίνοντας την πρώτη του νίκη από το 1990, όταν και έπαιξε το παρθενικό του παιχνίδι. Από τότε πέρασαν 20 χρόνια και το Σαν Μαρίνο αγωνίστηκε 140 φορές, μην έχοντας καταφέρει ποτέ να πετύχει κάποια νίκη.

Αυτό το αρνητικό ρεκόρ έσπασε το βράδυ της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου, καθώς η ομάδα του Σαν Μαρίνο επικράτησε και πάλι με 1-0 του Λιχτενστάιν και αυτή τη φορά η αναμέτρηση ήταν επίσημη.

Το Σαν Μαρίνο χάρη σε ένα γκολ του 19χρονου Nicko Sensoli, ο οποίος ήταν αγέννητος στην προηγούμενη νίκη της ομάδας του, ξεκίνησε με το «δεξί» τις υποχρεώσεις του για το Nations League και για πρώτη φορά βρίσκεται στην κορυφή ενός ομίλου. Ο νεαρός σκόρερ δεν είναι καν επαγγελματίας και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κοιμηθεί το βράδυ μετά τα όσα έζησε.

Λίγα λόγια για το Σαν Μαρίνο

Το Σαν Μαρίνο ή Άγιος Μαρίνος συχνά αναφέρεται ως το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ραμπ, έναν χριστιανό λιθοξόο στις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 301, όταν, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο όπου βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία.

Ο Άγιος Μαρίνος ήταν η μικρότερη δημοκρατική χώρα στον κόσμο από το 301 έως το 1968, όταν και η νήσος Ναουρού έγινε ανεξάρτητο κράτος. Έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1998 και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1992. Δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στους 33.971 κατοίκους.

Η ποδοσφαιρική του ομάδα ιδρύθηκε το 1986 και το πρώτο επίσημο παιχνίδι που έπαιξε ποτέ, ήταν μια ήττα με 4-0, στα Προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το 1990 εναντίον της Ελβετίας. Πιο πριν, είχε χάσει από την Ολυμπιακή ομάδα του Καναδά, με 1-0, το 1986, αλλά αυτό το ματς δεν ήταν επίσημο.

Από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στις διεθνείς διοργανώσεις η εθνική Αγίου Μαρίνου δεν έχει καταφέρει να προκριθεί σε τελική φάση είτε για το Παγκόσμιο Κύπελλο είτε για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ σε όλη την ιστορία της σε περισσότερους από 200 αγώνες μετρούσε194 ήττες, 10 ισοπαλίες και μόνο μία νίκη. Το γκρουπ των φανατικών οπαδών της ομάδας έχει το φανταστικό όνομα «Η ταξιαρχία που δεν χαίρεται ποτέ», ενώ στο X ο λογαριασμός San Marino Fan Account για χρόνια δημοσίευε περιμένοντας μια νίκη. Χθες έκανε απευθείας αναμετάδοση με φανταστικά σχόλια.

Φυσικά οι παίκτες της ομάδας δεν είναι επαγγελματίες. Λογιστές, φοιτητές, σερβιτόροι ακόμα και δικηγόροι είναι μέλη της εθνικής ομάδας, που μοιραία μερικές φορές έρχονται αντιμέτωποι με ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Στο Nations League έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κράτη που βρίσκονται στην ίδια ή σε λίγο καλύτερη κατάσταση από αυτούς, αφού στο τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας συναντάμε μόνο το Λιχτενστάιν και το Γιβραλτάρ.

Οι επικές στιγμές μετά την ιστορική νίκη

Την ώρα που ο επικός λογαριασμός φίλων της Εθνικής Ομάδας Σαν Μαρίνο έδινε τη δική του μάχη στην πιο viral βραδιά του, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της ομάδας μάχονταν για να κρατήσουν το 1-0 που έγινε με γκολ του Nicko Sensoli στο 52ο λεπτό.

Όταν ο διαιτητής σφύριξε για το τέλος της αναμέτρησης στο San Marino Stadium στο Σεραβάλε, οι παίκτες και ο Ιταλός προπονητής Roberto Cevoli έτρεχαν σαν παλαβοί ο ένας πάνω στον άλλον.

Έπεσαν στο έδαφος, αγκαλιάστηκαν και δάκρυσαν για την πρώτη νίκη σε επίσημο παιχνίδι στην ιστορία τους, προσφέροντας μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο διεθνές ποδόσφαιρο. Μάλιστα, η νίκη αυτή ίσως αποδειχθεί αρκετή για να αναρριχηθεί το Σαν Μαρίνο από την τελευταία (210η) θέση στην κατάταξη της FIFA.