FALL PREVIEW

Τι και πού θα τρώμε και θα πίνουμε στην Αθήνα αυτό το φθινόπωρο

Έρχονται συνέργειες γνώριμων ονομάτων από την bar & food σκηνή και φρέσκα concepts με χαλαρή διάθεση που αντικατοπτρίζουν πια τις συνήθειές μας στις εξόδους.

Η αθηναϊκή εστίαση έχει μπει δυναμικά στη νέα σεζόν, καθώς πολλά από τα μπαρ και τα εστιατόρια που θα βγαίνουμε τους επόμενους μήνες έκαναν soft opening μέσα στο καλοκαίρι.  Κάποια από αυτά βρίσκουν – όπως είναι φυσικό – τα πατήματά τους ενώ άλλα ετοιμάζονται να ανοίξουν μέσα στο φθινόπωρο. Έρχονται συνέργειες γνώριμων ονομάτων από την bar & food σκηνή και φρέσκα concepts με χαλαρή διάθεση που αντικατοπτρίζουν πια τις συνήθειές μας στις εξόδους.

Πριν μας βρει ο Σεπτέμβρης, ξεχώρισαν ήδη τρία μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας. Το Dogpound – από τον Βασίλη Στεφανάκη και την ομάδα του (Lost Athens και Worldx11) – σερβίρει επιλογές σε tap cocktails, το ένα είναι twisted Negroni με προσθήκη ροζέ κρασιού Προβηγκίας, το άλλο Caribbean Scotch & Tonic και το Freez Fly ένα long drink που θυμίζει gin-σόδα και ατομικές πίτσες με αφράτο στεφάνι και ασυνήθιστα topppings.

Το Nastro, ένα καθαρόαιμο ιταλικής λογικής aperitivo bar, χωρίζει τον κατάλογό του (τον επιμελείται ο aperitivo master Μάριος Ηλιόπουλος) σε Negroni, Americano και Martini ενώ εκτός από τα low και non alcohol μπορείς να παραγγείλεις και half cocktails για να δοκιμάσεις περισσότερα.

Το Angie Disco ήρθε για να μας κάνει να χορέψουμε με την ντισκομπάλα σε πρώτο πλάνο. Πίσω από το εγχείρημα συναντάμε την ομάδα του Wine is Fine και τον μουσικό Nώντα Παππά (ή Noda Pappa) από τους Επτά Μάρτυρες.


Μένουμε στο κέντρο της Αθήνας, όπου όπως όλα δείχνουν δημιουργείται ένα ακόμα στέκι για να δίνουμε ραντεβού μετά τη δουλειά. Μια παρέα πέντε ατόμων που προέρχονται από διαφορετικά πόστα στην εστίαση, άνοιξαν το Φελλός. Η Βασιλική Γαλάνη επιμελήθηκε τη λίστα με τα κρασιά, επιλέγοντας ελληνικές ετικέτες από μικρά οινοποιεία και ο Ηλίας Μπαλάσκας έφτιαξε ένα μενού για τσιμπητό (με ωραία τυριά, αλλαντικά και μπουκιές) που εκτελεί ο Αντώνης Μωραΐτης. Στο μπαρ, πόστο του Δημήτρη Νάκα, μαγειρεύουν τα υλικά των cocktails σε sous vide, κάνουν ανθρακώσεις και δημιουργούν συνταγές που ξεφεύγουν από τα κλασικά.

Με την Ακρόπολη στο πιάτο, το Taratsa Athens από την ομάδα του The Bar In Front Of The Bar και του Rumble in the Jungle, συνδυάζει την τέλεια βραδινή έξοδο. Τα cocktails τους είναι βασισμένα σε αναμνήσεις που έχουμε από φαγητά που τρώγαμε σε συγκεκριμένες συνθήκες είτε όταν ήμασταν παιδιά είτε ως ενήλικες.

Για παράδειγμα, το Kaimaki Ice Cream είναι με μαστίχα, vodka, παγωτό καϊμάκι και βύσσινο αμαρένα και το Greek yogurt with figs and honey είναι ένα cocktail που θυμίζει το απόλυτο καλοκαιρινό πρωινό, γιαούρτι με μέλι και σύκα. Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης ως executive chef μαγειρεύει στη φωτιά (σε ξυλόφουρνο και robata), ενσωματώνοντας στην ελληνική κουζίνα το στοιχείο της Ανατολής (βλέπε χειροποίητο κεμπάπ σε πίτα μπασλαμά και shawarma.

vickys εξάρχεια Στην Αραχώβης, το τέλειο pit stop για street food σαν σπιτικό / OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα
Στην Αραχώβης, το τέλειο pit stop για street food σαν σπιτικό

Στα Εξάρχεια, το Vicky’s Ath του Λιβανέζου Mark Haddad έχει γίνει ήδη pit stop στην Αραχώβης για χειροποίητα ψωμάκια saq με το δικό του μείγμα ζάαταρ, φαλάφελ και λαχματζούν vegan.

Σε ένα φωτεινό μαγαζί, ο Κοσμάς Καραβάς βρήκε τη δική του Gonia Ιπποκράτους και Βαλτετσίου, που αποτελεί ένα κομμάτι της μεγάλης ομπρέλας του Lab Pirée Superstudio.

Σε αυτόν τον πολυσυλλεκτικό χώρο, τα αντικείμενα (είδη υγιεινής, design objects και φωτιστικά) στέκονται σαν έργα τέχνης και ενώ περιηγείσαι στον χώρο ή εργάζεσαι στο κοινόχρηστο μεγάλο τραπέζι απολαμβάνεις μία μονοποικιλιακή Βραζιλία και τα επικά μουστοκούλουρα του Δαρεμά, μαζί με cookies και τάρτες από το φημισμένο αρτοποιείο στο Μαρκόπουλο.

Έχουν ετοιμάσει μια μικρή λίστα με cocktails, κρασιά και μία ιεροτελεστία για το απεριτίβο στην αισθητική του platable – μία εξτραβαγκάντζα όπου ποικιλίες από ελιές και ατομικά πλατό με νόστιμα τυριά και αλλαντικά θα σερβίρονται σε ασημένια σκεύη. Θα προμηθεύονται ισπανικές κονσέρβες με παστά ψάρια από τον Chris Kontos, εκδότη του Kennedy Magazine, και ετοιμάζουν ένα δικό τους ιδιαίτερο ποτό με άρωμα λιμανιού ως φόρο τιμής στον Πειραιά, τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιχειρηματική δράση του ιδιοκτήτη. Ο χώρος του υπογείου θα λειτουργεί ως γκαλερί που θα φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών σε ένα διάλογο με το υπόλοιπο κατάστημα και τη φιλοσοφία του.

Στον Νέο Κόσμο, στη νέα πιάτσα που έχει δημιουργηθεί στην οδό Μεναίχμου, άνοιξε τις πόρτες του το Amore spritzeria. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Λίγα βήματα από τον Αχιλλέα και τον περίφημο γύρο του ανοίγει το Guerilla Chef Burgers. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem διατηρεί στο μενού ακριβώς το ίδιο concept με το πρώτο του μαγαζί στα Εξάρχεια: Single και double cheeseburger, δηλαδή μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, american cheese, αφράτο μπριός, κέτσαπ και μαγιονέζα.

senor picante Ο Αντώνης Κοντίδης είδε απλά έναν τύπο να βουτάει το τάκο του σε ζωμό και σκέφτηκε ότι θέλει να το φάει / OneMan.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
Ο Αντώνης Κοντίδης είδε απλά έναν τύπο να βουτάει το τάκο του σε ζωμό και σκέφτηκε ότι θέλει να το φάει

Στο Κουκάκι, το Señor Picante είναι μία birrieria που φέρνει την κουλτούρα του μεξικάνικου φαγητού του δρόμου σε έναν χώρο με γκράφιτι και ισπανόφωνη hip hop. Για το birria taco δεν παρεκκλίνουν καθόλου από την αυθεντική συνταγή, φροντίζοντας πραγματικά να χρησιμοποιούν τα πάντα από την κατσαρόλα: συλλέγουν το λίπος του ζωμού για να ψήσουν τις τορτίγιες τους στο πλατό, για νοστιμιά και τραγανή υφή, χρησιμοποιούν το κρέας για να τη γεμίσουν και σερβίρουν στο πλάι τον ζωμό για να βουτάς το τάκο σου.

Φτιάχνουν επίσης birria ramen –όταν το Μεξικό συνάντησε την Ιαπωνία στο Λος Άντζελες– όπου αντί για συνοδευτική τορτίγια, το κονσομέ έχει μέσα noodles.

Στην ήσυχη και πράσινη πλατεία Λακωνίας στους Αμπελόκηπους άνοιξε το RawBata ο Χρόνης Δαμαλάς με τη σύζυγό του Φωτεινή Μαρκουτσά. Η κουζίνα του σεφ βασίζεται αποκλειστικά στη φύση, όπως λέει ο ίδιος, πράγμα που σημαίνει ότι επιλέγει τις πρώτες ύλες του βάσει εποχής. Επισκέπτεται ο ίδιος καθημερινά τις λαϊκές αγορές της Αθήνας, φροντίζει να έχει άμεσες σχέσεις με τους παραγωγούς και αλλάζει συνεχώς το μενού.

Με ελληνικές πρώτες ύλες και έμπνευση από όλο τον κόσμο, ο σεφ θέλει να κρατήσει τη φιλοσοφία του όσο πιο απλή γίνεται. Στα highlights του μενού το μπιφτέκι προβατίνας και το κοκορέτσι. Το εστιατόριο ανοίγει και μεσημέρι για συγκεκριμένες ημέρες, σερβίρει κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (σύντομα θα προστεθούν επιλεκτικά και κάποιες διεθνείς ετικέτες) και αναμένονται εκπλήξεις καθώς ο σεφ κάνει σχέδια για το μέλλον.


Δίπλα από το Odori Vermuteria di Atene, στον πρώην χώρο του Architects of Time, θα ανοίξει το Μανάρι στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία σύμπραξη του Άρη Βεζενέ και του Λέλου Γεωργόπουλου για μία ταβέρνα με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ο Λέλος Γεωργόπουλος βρίσκεται και πίσω από τον Asωtos (στον χώρο που μέχρι πρόσφατα βρίσκαμε το Frater & Soror στο Παγκράτι) όπου συμπράττει μαζί με τους Παναγιώτη Κουτσουμπή και Νικόλα Σπυρόπουλο από τα Poco a Poco, Forte, Wild Poppies, Fillin’ Tipsy, στην Αθήνα. Chef θα είναι ο Μιχάλης Μερζένης και η φιλοσοφία του στην κουζίνα έχει να κάνει με την απλότητα και την ποιοτική πρώτη ύλη, με ελληνική κουζίνα, lunch & dinner.

Πυρετωδώς ετοιμάζεται  ο νέος βραδινός χώρος του ξενοδοχείου Semiramis στην Κηφισιά, όπου τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει ένα high end bar με την υπογραφή της Green Garlic Studios και curator τον βραβευμένο chef και ιδιοκτήτη εστιατοριών, Άρη Βεζενέ. Το όνομα αυτού θα είναι Koumkan και έρχεται να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την hotel bar σκηνή της πρωτεύουσας.

Ένα ωραίο στέκι για τα βόρεια προάστια είναι το Peanuts στην Άνοιξη. Πίσω από το νέο εγχείρημα βρίσκονται τρεις καλοί φίλοι με διαφορετικές επαγγελματικές πορείες. Ο  Κωνσταντίνος Τσίτσας (με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο των media), ο Χρήστος Ευκρατίδης (Drunk Sinatra, Noel και Doors στην Ίο) και ο Μανώλης Καραγιάννης (τραπεζικός κλάδος) άνοιξαν μία φιλόξενη pub για όλες τις ώρες της ημέρας με μεγάλη μπάρα και ζεστές γωνιές.

Θρυλικά εξώφυλλα από ιστορικούς τίτλους περιοδικών βρήκαν τη θέση τους στους τοίχους, μαζί με ρετρό διακοσμητικά αντικείμενα. Το μαγαζί είναι διαμπερές, το μπαρ εξυπηρετεί με άνεση τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο και όπου κι αν καθίσεις έχεις μία ωραία οπτική. Λειτουργεί από το πρωί με καφέ Samba – και σύντομα επιλογές για brunch – και συνεχίζει μέχρι το βράδυ για μπίρα (για την ώρα βρίσκεις Estrella lager, Paulaner Weiss, Urquell Pilsner, Kozel dark, Septem Pale Ale), ποτά και cocktails.

Τη λίστα επιμελήθηκε ο Τρύφωνας Πανούσης, Training Specialist στην εταιρεία Καρούλιας, με τη συμβολή του Τόλη Γιαννάκα που συναντάμε και στο bar. Το φαγητό βασίζεται στη λογική του bar food, όμως τα πιάτα είναι άκρως χορταστικά. Η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη έφτιαξε ένα μενού που περιλαμβάνει πληθωρικά burgers, λουκάνικα σε δική της συνταγή, ribs καπνισμένα για 12 ώρες, ταλιάτα black angus ενώ θα προστεθούν σύντομα μια τριλογία hot dogs και τάκος με μοσχαρίσιο μάγουλο και μεδούλι.


Στην κουζίνα βρίσκεται ο στενός συνεργάτης της Θεμιστοκλής Καμπάκογλου. Εκτός από την ποιότητα και την εξυπηρέτηση, δίνουν βάση και στη μουσική τους, επιλέγοντας μόνο ξένα ακούσματα από 50s, 60s, 70s και μία δόση 80s. Θα το αγαπήσεις ακόμα περισσότερο τις βροχερές φθινοπωρινές ημέρες, όταν η τζαμαρία κλείνει και σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μία pub στην εξοχή. 

Τους επόμενους μήνες περιμένουμε να ανοίξουν δύο ακόμη νέα bar. Από τη μία, στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, στον δρόμο που ενώνει την Αιόλου με τη Σταδίου η ομάδα του Abstract στο Παγκράτι του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου ενώνει τις δυνάμεις με τον Δημήτρη Ρούσσο και αναμένεται να μας προσφέρει υπέροχα cocktails και μοναδικές βραδιές. Από την άλλη σε πιο κλασικές γραμμές θα κινείται το bar του Ηλία Μαρινάκη, με το όνομα Quinn’s, στην οδό Μαιάνδρου στα Ιλίσια, που αναμένεται να γίνει γρήγορα κλασικό.

Συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα τα πρωινά στην πόλη, είναι γεγονός πια αυτό. Βρίσκουμε εξαιρετικό καφέ, προζυμένια ψωμιά και φρεσκοψημένα κρουασάν που μοσχομυρίζουν βούτυρο. Το Temps Perdu θα σε κατεβάσει στον Πειραιά και θα σου φτιάξει τη μέρα. Το εργαστήριο ζύμης που έστησαν – σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα χέρια τους – ο Γιάννης Βλασίου και ο Δημήτρης Δρίτσας δανείζεται το όνομά του από το πιο διάσημο έργο του Προυστ, Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο (À la recherche du temps perdu), επιχειρώντας όμως να συνδέσουν μνήμες και συναισθήματα με τις δικές τους δημιουργίες αντί για τις μαντλέν.

Με εμπειρία σε κουζίνες υψηλών απαιτήσεων σε πεντάστερα ξενοδοχεία (Costa Navarino, Noūs, One&Only) και στη Σαουδική Αραβία, καθώς εργάστηκαν για τον Mohammed bin Salman, έφτιαξαν το φωτεινό εργαστήριό τους στον πρώτο όροφο και στο ισόγειο έστησαν το μαγαζί, με την καλλιτεχνική κατεύθυνση της Saint of Athens. Στο εργαστήριό τους μπαίνουν μόνο πρώτες ύλες που επιλέγονται αποκλειστικά με γνώμονα την ποιότητα, την εποχικότητα και την εντοπιότητα και όλες οι παρασκευές γίνονται από τους ίδιους.

Χρησιμοποιούν αληθινό βούτυρο, φτιάχνουν μόνοι τους τις πραλίνες και το μείγμα για το ζάαταρ (το ταιριάζουν με φέτα και μέλι από την Αρκαδία σε μια αλμυρή πρόταση), επιλέγουν υλικά που συναντάει κανείς σε πιάτα fine dining (στο κρουασάν πικραμύγδαλο – σουμάδα προσθέτουν black lime) και φροντίζουν να μετουσιώσουν όλη την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισαν από την υψηλή γαστρονομία σε ένα concept ανοιχτό και προσιτό σε όλους.

Έχουν σκοπό να ξεφύγουν από τα τετριμμένα, φέρνοντας συνταγές και τεχνικές πάνω στις οποίες έχουν δουλέψει καιρό και να προτείνουν απρόσμενους συνδυασμούς βάσει εποχικότητας. Εκτός από το κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, δοκίμασε επίσης το cinnamon bun που θα σου θυμίσει εν μέρει μπουγάτσα, τη δική τους εκδοχή για λουκανικόπιτα και τα pasteis de nata που τρώγονται σε δύο μπουκιές. Δίνουν σημασία και στον καφέ, επιλέγοντας Three Sips 100% Arabica της Mr. Bean.

Σε καινούργια, ωραία μέρη θα πίνουμε τον καφέ μας τους επόμενους μήνες. / Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Κρατάμε το κομμμάτι του καφέ, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει το Omsom στο Κουκάκι (μετά το Περιστέρι) και συγκεκριμένα στην παιδική χαρά, στα σύνορα με την Καλλιθέα. Η ομάδα του Περιστερίου σύσσωμη, μαζί με τον σεφ Θάνο Ποριώτη θα δημιουργήσει ένα all day μαγαζί που θα σερβίρει τον ποιοτικό specialty καφέ που καβουρδίζεται στο Περιστέρι συνδυαστικά με brunch και στη συνέχεια θα επικεντρώνεται στο κρασί και στη ναπολιτάνικη πίτσα σε ξυλόφουρνο.

Ένα ακόμα μαγαζί που περιμένουμε και θα έχει σαν πρωταγωνιστή τον καλό καφέ είναι η νέα προσπάθεια του Χρήστου Κλουβάτου. Το Coterie & bro θα βρίσκεται στο Παγκράτι και θα συνδυάζει τη φιλοσοφία του καλού καφέ, του νόστιμου φαγητού και του απολαυστικού ποτού. Θα έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και ταυτόχρονα αθηναϊκό αέρα, με γερές νότες δροσιάς. Ο πρώτος πρωινός καφές θα δίνει τη σκυτάλη σε δροσερές και εύκολες προτάσεις για φαγητό το μεσημέρι, ενώ όσο περνάει η μέρα θα ενδείκνυται για χαλάρωση με κρασί, απεριτίβο και cocktails. Coffee shop, bistro και σπριτζερία σε ένα.

Τρεις φίλοι με μακρά πορεία στον καφέ επέλεξαν την πλατεία Ηπειρωτών στο Γαλάτσι για να ανοίξουν το Slow, αρχές του Νοέμβρη. Θα προσφέρει specialty coffee και μια καθημερινή ποικιλία σε φρέσκες γλυκές και αλμυρές παρασκευές με βάση το προζύμι από το εργαστήριό τους. Η προζυμένια πίτσα, οι ετικέτες από κρασιά ήπιας οινοποίησης του εγχώριου αμπελώνα, οι μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες και άλλες επιλογές είναι μόνο μερικές προτάσεις που θα προσφέρονται με γνώμονα την ποιότητα, χωρίς βιασύνη, κάνοντας την κάθε στιγμή να μετράει. O καφές εκχυλίζεται αργά και το ζυμάρι ωριμάζει με υπομονή, και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το concept του Slow: ένας χώρος όπου η απόλαυση του χρόνου γίνεται τρόπος ζωής.