iStock
ΓΕΥΣΗ

Τα πιο ιδιαίτερα ψωμιά που βρίσκεις στην Αθήνα

Ψωμιά που ταιριάζουν καλύτερα στο πρωινό και άλλα που συνοδεύουν ιδανικά ένα αρτιζανάλ τυρί και ένα καλό κρασί.

Το ψωμί είναι ένα από τα πιο βασικά και απαραίτητα τρόφιμα στην ανθρώπινη ιστορία. Αποτελούσε για αιώνες βασική τροφή σε πολλούς πολιτισμούς και συνεχίζει να είναι ζωτικό κομμάτι της διατροφής μας και σήμερα.

Είναι μια πλούσια πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι μας παρέχουν ενέργεια για να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Όμως, δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια. Πολλά από αυτά που βρίσκεις στο εμπόριο είναι φορτωμένα με συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις και άλλα πρόσθετα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.

Η διαφορά του προζυμένιου ψωμιού είναι ότι δεν περιέχει μαγιά αρτοποιίαςαλλά προέρχεται από μια φυσική ζύμωση νερού και αλεύρου (φυσική μαγιά ή φυσικός ζυμομύκητας). Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φτιαχτεί και είναι πιο χορταστικό και εύπεπτο για τον οργανισμό μας.

Τα πιο ιδιαίτερα ψωμιά που βρίσκεις στην Αθήνα Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αν θέλεις να ενσωματώσεις περισσότερο ψωμί στη διατροφή σου, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου. Προτίμησε ένα ψωμί που παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Δεύτερον, αναζήτησε κάποιο που να είναι φτιαγμένο με ελάχιστα συστατικά και χωρίς συντηρητικά και τεχνητές γεύσεις. Φυσικά, πάντα υπάρχει και η επιλογή να φτιάξεις το δικό σου ψωμί στο σπίτι χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά και μια απλή συνταγή.


Αν ωστόσο, τα ζυμάρια δεν είναι το φόρτε σου, μπορείς να στραφείς στους αθηναϊκούς φούρνους για να βρεις πιο ιδιαίτερες επιλογές. Ψωμιά που ταιριάζουν καλύτερα στο πρωινό και άλλα που συνοδεύουν ιδανικά ένα αρτιζανάλ τυρί και ένα καλό κρασί.

Στην Πνύκα, συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης είναι ο Γιώργος Κότσαρης. Γνωρίζει πολύ καλά πόσο σπουδαίο ρόλο παίζουν τα άλευρα (στη δική τους περίπτωση αλέθοντας σε πετρόμυλο) και το προζύμι στο ψωμί. Το μαύρο ψωμί έχει κριθάρι, βρώμη, σιτάρι, ενώ βρίσκεις και μία επιλογή με φαγόπυρο.

Με οικογενειακή παράδοση στην αρτοποιία και ο Σταύρος Ισκιδάκης. Εξέλιξε γνώσεις και τεχνικές, ταξιδεύοντας σε μεγάλες εκθέσεις και βλέποντας πάντα μπροστά. Έτσι βρέθηκε να καταπιάνεται με το γερμανικό ψωμί στον φημισμένο φούρνο Λυκαβηττό, όταν αυτό το είδος ήταν κάτι άγνωστο για τους Αθηναίους. Η σίκαλη είναι το βασικό συστατικό για το εν λόγω ψωμί, μαζί με το προζύμι, το οποίο ο αρτοποιός φτιάχνει από εκχύλισμα σταφίδας.

Τα πιο ιδιαίτερα ψωμιά που βρίσκεις στην Αθήνα / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Το Betty’s Bakery αναβιώνει το αληθινό ψωμί, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά προζύμι και οργανικό αλεύρι. Ιδιαίτερη επιλογή είναι το πολύσπορο με κουρκουμά και καπνιστό μπούκοβο, το οποίο συνοδεύει ιδανικά ένα πλατό τυριών και ένα μπουκάλι κρασί.  Υπάρχει ωστόσο μία πρόταση που διαφέρει εντελώς από τα υπόλοιπα προϊόντα του αρτοποιείου. Το superbread ή αλλιώς ψωμί πρωτεΐνης είναι το μοναδικό ψωμί που φτιάχνεται χωρίς αλεύρι, αποκλειστικά από ξηρούς καρπούς και superfood και είναι ιδανικό για ένα δυναμωτικό πρωινό.

Στο εργαστήριο του Kora χρησιμοποιούν μεθόδους αργής ωρίμανσης, οι οποίες δίνουν στα προϊόντα μεγαλύτερη θρεπτική αξία και επιπλέον τα καθιστούν πιο εύπεπτα από τα συμβατικά παραγόμενα αρτοποιήματα. Όλα τα ψωμιά αφήνονται να ζυμωθούν φυσικά και να ωριμάσουν για τουλάχιστον 20 ώρες. Ιδανικό για πρωινό είναι το βρώμης, με κρεμώδη, αφράτη ψίχα και άρωμα ζεστών δημητριακών.

Φτιάχνεται με χυλό βρώμης, αλεύρι σίτου και προζύμι. Εμπνευσμένο από το κλασικό δανέζικο Rugbrød, το σίκαλης είναι ένα πυκνό και θρεπτικό καρβέλι εμπλουτισμένο με καβουρδισμένο λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο.