SpaceX via AP
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η πρώτη διαστημική βόλτα πολιτών είναι πια γεγονός

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman που χρηματοδότησε την πρώτη διαστημική βόλτα και ταξίδεψε στο διάστημα με την SpaceX.

Η αποστολή Polaris Dawn της SpaceX θεωρείται ήδη επιτυχημένη και ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος μη επαγγελματίας αστροναύτης που βρίσκεται στο διάστημα. Ο Jared Isaacman χρηματοδότησε μαζί με την εταιρεία του Elon Musk τη διαστημική αυτή βόλτα και το αποτέλεσμα φαίνεται να τον ευχαρίστησε.

Στο live video στο YouTube, ο πρώτος «κοινός θνητός» που έφτασε στο διάστημα ανέφερε ότι «Πίσω στην πατρίδα έχουμε όλοι πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ η Γη σίγουρα μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο». Τον Isaacman ακολούθησε η Sarah Gillis, ανώτερη μηχανικός της SpaceX, η οποία έχει περάσει χρόνια δουλεύοντας σε αποστολές από το έδαφος, ενώ στην αποστολή συμμετέχουν επίσης ένας συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Scott Poteet και μια άλλη μηχανικός της SpaceX, η Anna Menon.

Ο διαστημικός περίπατος του Polaris Dawn έγινε την ίδια στιγμή που 19 αστροναύτες (αριθμός-ρεκόρ) βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, αφού ο ρωσικός πύραυλος Soyuz μετέφερε δύο κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη στον ISS.

Η διαστημική βόλτα που έκανε ο Jared Isaacman μέσω της Space X είναι ουσιαστικά ο πρώτος εμπορικός διαστημικός περίπατος στην ιστορία.

Ποιος είναι ο Jared Isaacman

SpaceX / AP Photos

Ο Jared Isaacman είναι ο άνθρωπος που έχει αναζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλον σήμερα στο Google και είναι ο πρώτος μη επαγγελματίας αστροναύτης που «περπατά» στο διάστημα. Είναι 41 ετών και έχει ο ίδιος χρηματοδοτήσει την αποστολή της SpaceX. Το 1999 ίδρυσε την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών Shift4 Payments, η οποία σύμφωνα με το Forbes διαχειρίζεται τις πληρωμές για το ένα τρίτο των αμερικανικών εστιατορίων και ξενοδοχείων. Το Forbes αναφέρει επίσης ότι η καθαρή του αξία ανέρχεται σε 1,9 δισ. δολάρια.

Άρχισε να κάνει μαθήματα πτήσης το 2004 και πέντε χρόνια αργότερα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ για τον περίπλου του κόσμου με ένα ελαφρύ τζετ. Ο Isaacman ίδρυσε επίσης την Draken International, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο στρατιωτικών αεροσκαφών στον κόσμο. Το κόστος της αποστολής αυτής της εβδομάδας δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά φέρεται να δαπάνησε 200 εκατ. δολάρια για μια προηγούμενη πολιτική αποστολή της SpaceX το 2021.

Η διαστημική 10λεπτη βόλτα

AP Photo/John Raoux

Οι Jared Isaacman και Sarah Gillis βγήκαν από το σκάφος Crew Dragon Resilience το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), για τον διαστημικό περίπατο που ίσως φέρει επανάσταση στην ανάπτυξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας. Η διαστημική τους βόλτα κράτησε περίπου 10 λεπτά και μετά επέστρεψαν στην κάψουλα.

Για την προετοιμασία της δοκιμής, που διεξήχθη σε υψόμετρο 700 χιλιομέτρων (435 μιλίων), η κάψουλα Crew Dragon αποσυμπιέστηκε πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι όλο το πλήρωμα συμπεριλαμβανομένων των δύο που παρέμειναν μέσα στηριζόταν μόνο στις διαστημικές στολές τους για οξυγόνο και πίεση.

Τι συμβαίνει με τους διαστημικούς περιπάτους

SpaceX via AP

Μόνο καλά χρηματοδοτημένοι κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να πραγματοποιήσουν διαστημικούς περιπάτους, γνωστούς ως EVAs (extravehicular activities), και είναι ένα διαβόητα δύσκολο κατόρθωμα. Οι περισσότεροι έχουν γίνει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong.

Οι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν σταδιακά το προβάδισμα στις διαστημικές πτήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις, και ιδίως εκείνη των ΗΠΑ, επιδιώκουν να δαπανήσουν τα φορολογικά έσοδα αλλού. Η NASA έχει συνάψει σύμβαση με τη SpaceX για την προσεδάφιση αστροναυτών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στο φεγγάρι αυτή τη δεκαετία.

Η SpaceX του Elon Musk διεξήγαγε την αποστολή και τη θεωρεί σημαντικό ορόσημο για την ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στο διάστημα. Ο Musk σχεδιάζει στο μέλλον να μεταφέρει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι και τελικά στον Άρη. Η εταιρεία του αναπτύσσει τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύραυλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με την ονομασία Starship, και έχει πραγματοποιήσει τέσσερις δοκιμαστικές πτήσεις του συστήματος ύψους 120 μέτρων. Η επόμενη αναμένεται τον Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αποστολής του, το πλήρωμα του Polaris Dawn θα λειτουργήσει πειραματικά για μελλοντικά ταξίδια στο βαθύ διάστημα, ταξιδεύοντας μέσα από τμήματα της ζώνης ακτινοβολίας Van Allen και αναλύοντας στη συνέχεια τις επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας στο σώμα τους.