Nick Night/Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Γιατί τα καθίσματα στα μαγαζιά γίνονται όλο και πιο άβολα;

Καθίσματα που θυμίζουν φιάλες υγραερίου, καφάσια, ακόμα και στάσεις λεωφορείου, εξυπηρετούν κόσμο για να πιει το ποτό του.

Τα απλά μαθηματικά μας λένε ότι όσο φθηνότερο είναι το κάθισμα (και λιγότερο άνετο) τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια του γεύματος (άρα το εστιατόριο μπορεί να διπλώσει περισσότερα τραπέζια). Το να επενδύσει ένα μαγαζί σε μία καλύτερη καρέκλα σημαίνει ότι περιμένει ότι ο πελάτης θα μείνει περισσότερο.

Μετά το δείπνο ίσως σερβιριστούν digestives. Θα υπάρξουν καλές κριτικές και το πιο πιθανό, θα επιστρέψουν ξανά. Η αλήθεια είναι πως όταν πληρώνεις πιάτα των 25 και 30 ευρώ, το λιγότερο που θέλεις είναι να κάθεσαι αναπαυτικά. Το ίδιο ισχύει όμως και όταν πίνεις το ποτό σου – σκέψου το ύψος των σκαμπό, τη θέση της μπάρας, το design καθώς όλα συνάδουν στο να δημιουργήσουν την τέλεια εμπειρία.

Και ύστερα υπάρχουν καθίσματα που θυμίζουν φιάλες υγραερίου, καφάσια, ακόμα και στάσεις λεωφορείου, εξυπηρετούν κόσμο για να πιει το ποτό του. Ένα βίντεο στο TikTok μού επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι υπάρχει κόσμος εκεί έξω που σκέφτεται ακριβώς το ίδιο με μένα όταν βλέπει αυτά τα αυτοσχέδια καθίσματα. Με μία γρήγορη ανάγνωση των σχολίων, επιβεβαιώθηκα ακόμα περισσότερο.

«Το βρίσκω κάπως αστείο να πω την αλήθεια όταν δεν είναι και φθηνά τα μαγαζιά», είπε μία φίλη όταν τη ρώτησα τη γνώμη της. Σίγουρα δεν περιμένεις από ένα street food ή bar τις ίδιες ανέσεις αλλά θα περίμενε κανείς ότι θα κρατούσαν τις τιμές πιο χαμηλά αν αυτό που προσφέρουν είναι ποτό και φαγητό στο όρθιο ή σε αυτοσχέδιες καρέκλες. Πέρα από το αστείο του πράγματος, το θέμα είναι κάπως πιο σοβαρό, καθώς λείπει το στοιχείο της συμπερίληψης. Δεν ερχόμαστε όλοι οι άνθρωποι στο ίδιο μέγεθος, ούτε έχουμε τις ίδιες αντοχές.

«Πολλά εστιατόρια είναι σχεδιασμένα για – ξέρετε – αδύνατους ανθρώπους», σχολιάζει στο Bon Appetit η Stephani Robson, ανώτερη λέκτορας στη Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων του Cornell, η οποία διδάσκει ένα μάθημα με τίτλο Principles of Food Service Design. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε όταν σχεδιάζετε ένα εστιατόριο, λέει, είναι το μάθημα του νηπιαγωγείου που πάρα πολλοί έχουν ξεχάσει: «Οι επισκέπτες έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη».

Γιατί τελικά καθόμαστε σε άβολα καθίσματα; Συχνά έχει να κάνει με την αίσθηση του ανήκειν. Ο κόσμος έλκεται από τον κόσμο, ειδικά όταν ένα μαγαζί έχει δημιουργήσει hype. Ύστερα παίζει ρόλο και η διάθεση της στιγμής για το πόσο σε ενδιαφέρει τελικά πού θα καθίσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όσο πιο άνετα αισθάνεσαι κανείς, τόσο περισσότερο θα μείνει και θα ξοδέψει παραπάνω. Μια φθηνότερη, άβολη καρέκλα είναι ένα μήνυμα για να φας και να φύγεις.