ΒΙΒΛΙΟ

Βραβείο Booker 2024: Τα 6 βιβλία της βραχείας λίστας

Στα 55 χρόνια της ιστορίας του θεσμού, για πρώτη φορά οι 5 υποψηφιότητες είναι από γυναίκες συγγραφείς.

Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969 και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο, ενδεχομένως αρκετό για να απογειωθεί μια συγγραφική καριέρα άπαξ και δια παντός.

Ενδεικτικά της μείζονος σημασίας του είναι όσα δήλωσε στο NEWS 24/7 ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Λιντς του μυθιστορήματος «Το τραγούδι του προφήτη» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης, εκδ. Gutenberg) και περσινός νικητής του Booker: «Για πλάκα λέω ότι μόνο το 90% των συγγραφέων παραδέχονται ότι θέλουν να κερδίσουν το Booker – το υπόλοιπο 10% λέει ψέματα. Ξέρεις ότι αν το κερδίσεις, όλα αλλάζουν. Υπάρχει η ζωή πριν από το Booker και η ζωή μετά».

Δύο περίπου μήνες μετά την ανακοίνωση της μακράς λίστας, ήρθε η ώρα της βραχείας με τελικό προορισμό την 12η Νοεμβρίου οπότε και το βραβείο θα απονεμηθεί, με τον νικητή ή τη νικήτρια (ανάμεσα σε 156 υποψηφιότητες έργων μυθοπλασίας που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή/και στην Ιρλανδία) να λαμβάνει το ποσό των 50.000 λιρών (περίπου 60.000 ευρώ).

Φέτος, για πρώτη φορά στην 55χρονη ιστορία του Booker για πρώτη φορά στην τελική ευθεία συναντάμε πέντε υποψηφιότητες γυναικών συγγραφέων: Samantha Harvey για το Orbital, Rachel Kushner για το Creation Lake, Anne Michaels για το Held, Yael van der Wouden για το Safekeep, Charlotte Wood για το Stone Yard Devotional. Τη βραχεία λίστα συμπληρώνει ο Percival Everett για το James.