ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

10 λόγοι για να δεις το Grand Hotel στον ANT1

Η νέα δραματική σειρά εποχής κάνει πρεμιέρα απόψε και κάτι μας λέει ότι θα είναι ό,τι ακριβώς θέλουμε από την ελληνική μυθοπλασία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ANT1 TV

Νέα τηλεοπτική σεζόν, νέες ελληνικές σειρές ετοιμάζονται για την πρεμιέρα τους στην οθόνη σου. Οι επιλογές πολλές, ποια από όλες όμως αξίζει τον πολύτιμο χρόνο σου;

Η απάντηση ακούει στο όνομα Grand Hotel. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στη νέα σειρά, που κάνει πρεμιέρα απόψε, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στον ANT1, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για το πιο αναπάντεχο crime series της χρονιάς, που περίμενες πώς και πώς στην ελληνική μυθοπλασία. Πώς φτάσαμε σε αυτό το συμπέρασμα;

Εν αρχή ην η υπόθεση του Grand Hotel

Κηφισιά 1925. Τρία χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Όλα ξεκινούν όταν μια προσφυγοπούλα καμαριέρα εξαφανίζεται από ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Κηφισιάς. Ο Πέτρος, ο αδερφός της, αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια, εισβάλλει στο Grand Hotel, παριστάνοντας τον σερβιτόρο και ξεκινάει μία έρευνα που θα αποδειχθεί απειλητική ακόμη και για τη ζωή του. 

Θα προσπαθήσει να διεισδύσει στην καλή κοινωνία της εποχής, να αποκαλύψει ανείπωτες αλήθειες και σοκαριστικά μυστικά και να ανοίξει πόρτες που θα έπρεπε να μείνουν για πάντα κλειστές. Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τι συνέβη, θα γνωρίσει τον απόλυτο έρωτα στα μάτια της Αλίκης, κόρης της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, που για να σώσει την οικογενειακή περιουσία, αναγκάζεται να αρραβωνιαστεί τον φιλόδοξο και υπολογιστικό διευθυντή του ξενοδοχείου, Ρήγα. 

Η Αλίκη, παρόλο που ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Πέτρου, συμφωνεί να τον βοηθήσει να μάθει την αλήθεια για την αδερφή του, προκαλώντας ανοιχτά την οικογένειά της και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. 

Το σενάριο είναι βασισμένο σε ισπανική σειρά του Netflix

Το Grand Hotel είναι βασισμένο στο Gran Hotel, ισπανική τηλεοπτική σειρά, δημιουργία των Ramon Campos και Gema R. Neira, που έτρεξε από το 2011 μέχρι το 2013 για τρεις σεζόν. Πριν μερικά χρόνια, το στρίμαρες στο Netflix. Τώρα, έχει αφαιρεθεί από το περιεχόμενο της πλατφόρμας. 

Θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της ισπανικής τηλεόρασης και τη χαρακτηρίζουν ως «το βασίλειο της ίντριγκας». Το ξενοδοχείο είναι υπαρκτό και πολλές από τις ιστορίες του σεναρίου είναι εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν σε ανθρώπους που διέμειναν στα δωμάτιά του. 

Η υπόθεση διαδραματίζεται στη φανταστική παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας, Κανταλόα το 1905 και περιστρέφεται γύρω από τον Julio Olmedo, που όταν μαθαίνει ότι η αδελφή του που δούλευε στο ξενοδοχείο, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, πιάνει δουλειά εκεί προκειμένου να μάθει τι της συνέβη.

Η προσαρμογή του έγινε από μία δυνατή ομάδα

Πίσω από το δικό μας Grand Hotel βρίσκεται μία σεναριακή και σκηνοθετική ομάδα αξιώσεων. Την προσαρμογή του ισπανικού σεναρίου έκανε η Δήμητρα Τσόλκα (Το σόι σου, Ο παράδεισος των κυριών), ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε τον Γιάννη Βασιλειάδη (Έλα στη θέση μου, Ο παράδεισος των κυριών). Η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία JK Productions του Γιάννη Καραγιάννη. 

Έρωτες, ίντριγκες, αίμα, εκδίκηση

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη στον ρόλο της Κυβέλης Γαζή, της ιδιοκτήτριας του Grand Hotel, χήρα του Κωνσταντίνου Γαζή και μητέρα της Αλίκης.

Θα καταφέρει ο Πέτρος να ανακαλύψει τι συνέβη στην αδελφή του και γιατί; Η αδερφή του εξαφανίστηκε ή δολοφονήθηκε; Κι αν πράγματι δολοφονήθηκε, ποιος είναι ο δολοφόνος; Πόσα μυστικά βρίσκονται πίσω από την καθωσπρέπει βιτρίνα του Grand Hotel; Ποιες αλήθειες είναι βαθιά κρυμμένες κάτω από τα ακριβά χαλιά και τα λαμπερά σαλόνια του πολυτελούς ξενοδοχείου; Μπορεί ένας έρωτας να ανθίσει και να επιβιώσει, όταν όλα γύρω είναι εναντίον του;

Στο Grand Hotel υπάρχουν τα πάντα: απαγορευμένοι έρωτες, ερωτικά τρίγωνα, αίμα, εκδίκηση, καλά κρυμμένα μυστικά. Υπάρχει επίσης πολύ έντονο το στοιχείο του δράματος με γενναίες δόσεις αστυνομικού μυστηρίου, ακόμα και θρίλερ. Ναι, είναι ένα crime series εποχής, το ελληνικό whodunnit σίριαλ που δεν περίμενες.

Οι ιστορίες εποχής έχουν διαχρονικά τη δική τους γοητεία

Ακριβώς γιατί σε ταξιδεύουν στο παρελθόν, σε εποχές και δεκαετίες που απλά έχεις ακουστά και θα ήθελες να τις γνωρίσεις με κάποιο τρόπο – η μυθοπλασία είναι ίσως ο πιο διασκεδαστικός. 

Εν προκειμένω, το Grand Hotel γυρίζει τον χρόνο πίσω στην Αθήνα των 20s, συγκεκριμένα στο 1925, όπως προαναφέραμε, μία τριετία μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, σε μία δηλαδή πολύ σημαντική από ιστορικής άποψης χρονική στιγμή για την ελληνική πρωτεύουσα. Εκείνη τη δεκαετία, αρκετά πολυτελή ξενοδοχεία χτίστηκαν στην Κηφισιά ώστε να φιλοξενήσουν επιφανείς επισκέπτες, την ίδια στιγμή, που λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη γειτονική Νέα Ερυθραία, οι πρόσφυγες έδιναν αγώνα να κρατήσουν τα σπίτια τους όρθια και να επιβιώσουν οικονομικά.

Οι έντονες αντιθέσεις, οι ταξικές ανισότητες

Κι αυτή είναι η καλύτερη πάσα για να υπογραμμίσουμε ότι το Grand Hotel είναι μία σειρά γεμάτη αντιθέσεις, που αντανακλά τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες εκείνης της εποχής. Όχι, μόνο, επειδή η πολυτέλεια του ξενοδοχείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα χαμόσπιτα στις φτωχογειτονιές των προσφύγων, αλλά και γιατί η αριστοκρατία κρύβει μέσα της φως και σκοτάδι; από τη μία, η λάμψη και οι καλοί τρόποι της υψηλής κοινωνίας και από την άλλη, οι ίντριγκες, τα εγκλήματα και τα μυστικά των μελών της.

Οι ηθοποιοί είναι ένας και ένας

Δεδομένου ότι το καστ λειτουργεί τις περισσότερες φορές σαν «κράχτης» για κάθε σειρά -και ταινία-, η ομάδα ηθοποιών του Grand Hotel μπορεί να σταθεί από μόνη της ως Αφορμή με Α κεφαλαίο για να ξεκινήσεις να το βλέπεις φανατικά. Από τους Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Τάσο Νούσια, Κόρα Καρβούνη και Ελένη Καρακάση, μέχρι τους Μιχάλη Συριόπουλο, Αντιγόνη Φρυδά, Αλέξανδρο Βάρθη και πολλούς ακόμα. Ηθοποιοί με μακρά πορεία στην τηλεόραση αλλά και στο θεατρικό σανίδι ενώνονται επί οθόνης. 

Το πρωταγωνιστικό τρίγωνο το ‘χεις δει ξανά στον ΑΝΤ1

 

Ο Γιάννης Κουκουράκης υποδύεται τον Πέτρο Ασλάνογλου, τον αδερφό της εξαφανισμένης καμαριέρας, που πιάνει δουλειά ως σερβιτόρος στο Grand Hotel με ψεύτικο όνομα, η Καλλιόπη Χάσκα την κόρη της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, Αλίκη Γαζή, την οποία ερωτεύεται κεραυνοβόλα και ο Γιώργος Γεροντιδάκης, τον Ρήγα Αλεξίου, διευθυντή του ξενοδοχείου και αρραβωνιαστικό της Αλίκης.

Και τους τρεις ηθοποιούς τους έχει θαυμάσει ερμηνευτικά σε δύο μεγάλες επιτυχίες του ΑΝΤ1: ο Κουκουράκης και ο Γεροντιδάκης έπαιξαν στις Άγριες Μέλισσες, ενώ η Χάσκα στη Μάγισσα

Τα σκηνικά είναι πραγματικά εντυπωσιακά

Ο Αντώνης Χαλκιάς έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και οι εικόνες που εξασφάλισε σε ρεπορτάζ του το News247 και η Παναγιώτα Κλεάνθους που μπήκε στα παρασκήνια, μιλούν από μόνες τους. Ο έμπειρος σκηνογράφος και οι ιθύνοντες της σειράς έχουν καταφέρει να στήσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο αλλοτινών εποχών, που μοιάζει σαν είναι αληθινό. Βασικά, θέλεις να γίνεις έστω και λίγες ώρες ένοικος των δωματίων του.

Θα έχει νέο επεισόδιο σχεδόν καθημερινά

Δεν ξέρω για σένα, αλλά νομίζω θα συμφωνήσεις, μιας και από τόσο streaming έχουμε πλέον μία κάποια εμπειρία. Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα, ειδικά σε σειρές του crime genre από το να βλέπεις το πρώτο επεισόδιο και μετά να πρέπει να περιμένεις να περάσει μία εβδομάδα για να δεις το δεύτερο. 

Με το Grand Hotel δεν θα συμβεί αυτό. Θα προβάλλεται από Δευτέρα έως και Πέμπτη, κάθε βράδυ στις 9. Δηλαδή τέσσερα επεισόδια την εβδομάδα. Τίμιο deal.