© Art Athina / Antonis Theodoridis
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Αυτό το ΣΚ έχει Art Athina και ολονυχτία με σκληρό techno

Συναυλίες, πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής, φεστιβάλ και φουάρ τέχνης: Όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Βρέχει; Καταστροφή. Έχει καύσωνα; Καταστροφή. Δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, απλά ξημέρωσε; Ετοιμάσου να ξεκινήσεις τη μέρα σου κολλημένος στην κίνηση. Καταστροφή. Αφού λοιπόν συνηθίζει ετούτη η πόλη να μας κάνει τη ζωή ποδήλατο, έφτασε η ώρα να τιμήσουμε το φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο κατά πώς πρέπει:

Αυτό το Σάββατο (21/9) είναι Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο (ακόμη εκπλήσσομαι με τις παγκόσμιες μέρες που έχουν εφευρεθεί εκεί έξω) και ξαφνικά θυμόμαστε πόσο καλύτερη θα ήταν η καθημερινότητά μας, άμα ήταν στην κυριολεξία το πετάλι το οποίο τραβάμε και όχι με τη μεταφορική χρήση του λόγου.

Διοργανώνονται σχετικές δράσεις ευαισθητοποίησης σε διάφορα σημεία και περιοχές –από την οδό Αθηνάς μέχρι το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ή το Πάρκο του Ελληνικού–, ενώ την ίδια στιγμή έχει καταφτάσει ο πυρετός της έναρξης της σεζόν, παρουσιάζοντας περισσότερες αφορμές για έξοδο απ’ όσες μπορούμε να διαχειριστούμε ψυχολογικά και οικονομικά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο:

Έχει το αγαπημένο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, αφιέρωμα στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, τη φωτογραφική εγκατάσταση του Δημήτρη Μουγκού επάνω στον ΛΕΞ και τη Σαλούγκα, ολονυκτίες techno και πολλά ακόμη.

Green Weekend στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Ποδηλατικές ξεναγήσεις, διαδραστικά εργαστήρια για να φανταστούμε την πόλη που κατοικούμε σε νέες (περισσότερο βιώσιμες) εκδοχές, ομιλίες με επίκεντρο την πράσινη πόλη (ανάμεσα στους ομιλητές και ο καταξιωμένος θεωρητικός και καθηγητής αστικού σχεδιασμού από το Παλέρμο, Maurizio Carta), προβολές με στόχο την ευαισθητοποίηση για τους πόρους της γης αλλά και μια διασκεδαστική εγκατάσταση στην Αγορά που προκαλεί τους επισκέπτες να δοκιμάσουν τη δύναμή τους στο πετάλι, είναι μερικά από όσα έρχονται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος το διήμερο του SNFCC Green Weekend, το φεστιβάλ επάνω στην αστική βιωσιμότητα που επιστρέφει πιο πλούσιο και γεμάτο από ποτέ.

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ

Μια φορά τον χρόνο χαλάει το κύκλωμα, λέει ένας αστικός θρύλος, και οι νόμοι της τάσης παραβιάζονται πανηγυρικά σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα του Βοτανικού που έχει εξελιχθεί σε κέντρο πολιτιστικών και όχι μόνο ζυμώσεων – επιστρέφει το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στον χώρο του ΠΛΥΦΑ, με άλλα λόγια, εκεί όπου σε ένα διήμερο θα εμφανιστούν οι Λένα Πλάτωνος, Lost Bodies, Metaman, Sam Albatros, Expe και Α. Επίθετη (για να αναφέρουμε μερικά μόνο απ’ τα 24 acts του προγράμματος), αναδεικνύοντας σημεία σύνδεσης ανάμεσα στη μουσική σκηνή και τη λογοτεχνία.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.


Η οδός Αθηνάς χωρίς αυτοκίνητα

Αθηνάς © George Vitsaras / SOOC

Για 24 ώρες, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα από την Ερμού ως την Ευριπίδου και ο άξονας της οδού Αθηνάς παραδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες – πατινάδες με τη φασαριόζικη μπάντα Αγία Φανφάρα, αφηγήσεις παραμυθιών πριν το ξημέρωμα, μουσική και πάρτι, εργαστήρια για παιδιά αλλά και μεταμεσονύκτιες κινηματογραφικές προβολές, ξεναγήσεις, σεμινάρια skate και μια σειρά δράσεων με κέντρο το ποδήλατο, θα γεμίσουν τον δρόμο με κόσμο, δίνοντας μια ιδέα του πώς θα ήταν ο δημόσιος χώρος με λιγότερα αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Art Athina στο Ζάππειο

Art Athina Stathis Mamalakis

Με έμφαση στο design, τη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κατά μία μέρα και με διευρυμένο παράλληλο πρόγραμμα σε σχέση με άλλες χρονιές επιστρέφει η μεγάλη φουάρ της πρωτεύουσας, συγκεντρώνοντας σε μια «μπουκιά» τους πιο επιδραστικούς χώρους τέχνης της χώρας και όχι μόνο. Επιστρέφει στο Ζάππειο Μέγαρο, αλλά με έναν νέο τρόπο – για πρώτη φορά, η Art Athina ενεργοποιεί και αθέατες γωνιές του κτιρίου και ταυτόχρονα επεκτείνεται στον ευρύτερο χώρο που περιβάλλει το Μέγαρο, αλλά και στον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης από δίπλα.

Από 19 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Κανά Δυο Φωτογραφίες στο Cinobo Όπερα

«Μήτσο, τράβα κανά δυο φωτογραφίες». Η πρόταση στον γνωστό στίχο του ΛΕΞ είναι πέρα για πέρα αληθινή, απευθυνόταν στον φίλο του Δημήτρη Μουγκό και έπειτα από χρόνια, εκτός από δεκάδες χιλιάδες καρέ, οδήγησε σε ένα λεύκωμα, το οποίο αργότερα οδήγησε με τη σειρά του σε μία φωτογραφική εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη, που τώρα έρχεται ελαφρώς αναπροσαρμοσμένη στην Αθήνα, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος αστικής θεματικής που διοργανώνει το Cinobo Όπερα.

Η έκθεση-εγκατάσταση Κάνα Δυο Φωτογραφίες που καταλαμβάνει το φουαγιέ, θα παραμείνει προς θέαση για δύο εβδομάδες με ελεύθερη είσοδο. Εδώ όσα είπε στο OneMan ο φωτογράφος Δημήτρης Μουγκός.


Fatboy slim στο Bolivar

Για όσους θεώρησαν ότι το καλοκαίρι τελείωσε και η Παραλιακή έπαψε να δελεάζει, κάτι έχει να δηλώσει ένας βετεράνος της κονσόλας από τη Βρετανία: Right here, Right Now. Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι από την κατάμεστη συναυλία του στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και ο βασικός εκφραστής του big beat είδους ετοιμάζεται να ξεσηκώσει τα πλήθη στο Bolivar, σε ένα beach πάρτι που πολύ θα θέλαμε να θυμίσει τον χαμό του Μπράιτον που άφησε ιστορία.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Προπώληση εισιτηρίων εδώ

Αφιέρωμα στον Νίκο Περάκη στην Ταινιοθήκη

Μετά τον Χρυσό Αλέξανδρο που του απονεμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Περάκης θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, με το νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, όσο στη μεγάλη οθόνη θα προβάλλονται επτά απ’ τις αγαπημένες ταινίες του ίδιου, ταινίες οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές πτυχές του χιούμορ, της ειρωνείας και της κωμικοτραγικής ματιάς που έχει διοχετεύσει στο σινεμά, πολύ συχνά με στόχο να κατουρήσει τον παραλογισμό της εδώ πραγματικότητας.

Το αφιέρωμα θα τρέχει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, στην ταράτσα του Κινηματογράφου Λαΐς. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Ολονυχτία με Klangkuenstler στην Αθήνα

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο μεγάλος Klangkuenstler –για πολλούς, ο κορυφαίος του σκληρού τέκνο αυτή τη στιγμή– άρχισε το πρότζεκτ Unreal, μία σειρά από events στα οποία ισχύουν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία καθιστούν μοναδική την εμπειρία: Α. Παίζει non stop όλη τη νύχτα (κάτι που απαλλάσσει από το άγχος να αποδώσει μέσα σε λίγες ώρες) και Β. Βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το κοινό και ο κόσμος είναι ευπρόσδεκτος να χορεύει δίπλα του (πετυχαίνοντας το μέγιστο της σύνδεσης). Μέσα στο αυτό το πλαίσιο, έχει την ελευθερία να κινηθεί με άνεση από τα χαμηλά στα ψηλά EDM, προσφέροντας ένα ταξίδι στο techno που διαπερνά δεκαετίες.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο Universe. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.