Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Μια Gonia στα Εξάρχεια για καφέ, απεριτίβο και τέχνη

Ο νέος πολυσυλλεκτικός χώρος του Κοσμά Καραβά συνδυάζει τη μακρόχρονη εμπειρία της επιχείρησής του σε είδη υγιεινής με design objects και ένα καφέ-μπαρ.

Με δημιουργικότητα και μακροχρόνια εμπειρία στη διακόσμηση κτιρίων και τα υλικά εξοπλισμού υγιεινής, η Lab71 δημιούργησε σε ένα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτήριο του Πειραιά, το Lab Pirée, έναν πρωτοποριακό χώρο που επεκτείνει τις δραστηριότητές του εμπλέκοντας τον επισκέπτη σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης και διαλόγου μεταξύ των υλικών εφαρμογής και της καλλιτεχνικής αισθητικής.

Ο πολυπράγμων Κοσμάς Καραβάς αποφάσισε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ομπρέλα του Lab Pirée Superstudio, κάτω από την οποία συγκεντρώνει ιδιαίτερα projects, και να φτιάξει τη δική του Gonia στα Εξάρχεια.

Ένα ζωντανό, εκλεκτικό σημείο αναφοράς που συνδυάζει την πώληση υψηλής ποιότητας κεραμικών πλακιδίων και ειδών υγιεινής με την παροχή καλαίσθητων design αντικειμένων, έργων τέχνης και ενός τυπικού καφέ-μπαρ με εικαστικές αναφορές σε περασμένες δεκαετίες.

Μια γωνιάς όπου, όπου μπορείς να ξεκουραστείς στα παγκάκια της, να εργαστείς στην τραπεζαρία, να γνωρίσεις το έργο καλλιτεχνών και να αλλάξεις ακόμα και το σπίτι σου.

Σε ένα φωτεινό οικοδόμημα του 1930, όπου κάθε πτυχή είναι ένας σιωπηλός μάρτυρας των αφηγήσεων του παρελθόντος, τώρα αντηχεί ο δυναμικός παλμός της γειτονιάς των Εξαρχείων. Τα παράθυρα και τα μαρμάρινα καθίσματα πλαισιώνουν τον εξωτερικό χώρο, προσφέροντας μια θέση στην πρώτη σειρά για να παρακολουθήσεις τους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης. Οι πρωινοί καφέδες δίνουν τη σκυτάλη στην απογευματινή τελετουργία του aperitivo ενώ τα βράδια τα κρασιά μεταφέρουν ιστορίες από ηλιόλουστους αμπελώνες.

Για τον καφέ τους έχουν επιλέξει μία μονοποικιλιακή Βραζιλία, φροντίζοντας ιδιαίτερα για τα συνοδευτικά. Φέρνουν τα επικά μουστοκούλουρα του Δαρεμά καθώς επίσης cookies και τάρτες από το φημισμένο αρτοποιείο στο Μαρκόπουλο. Εκτός από τα κρασιά, βρίσκεις μια μικρή λίστα με cocktails, ενώ έχουν ετοιμάσει μία ιδιαίτερη ιεροτελεστία για το απεριτίβο που παραπέμπει στην αισθητική του platable: ποικιλίες από μαριναρισμένες ελιές και ατομικά πλατό με νόστιμα τυριά και αλλαντικά σερβίρονται σε ασημένια σκεύη.

Προμηθεύονται ισπανικές κονσέρβες με παστά ψάρια από τον Chris Kontos, εκδότη του Kennedy Magazine, ο οποίος ετοιμάζεται να ανοίξει με τη σειρά του το δικό του wine bar στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου. Παράλληλα, ετοιμάζουν ένα δικό τους ιδιαίτερο ποτό με άρωμα λιμανιού ως φόρο τιμής στον Πειραιά, τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιχειρηματική δράση του ιδιοκτήτη, και προγραμματίζουν vinyl Dj sets, με σεβασμό προς τη γειτονιά.

Το Underground at Gonia, ο χώρος του υπογείου, θα λειτουργεί ως γκαλερί που θα φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών σε ένα διάλογο με το υπόλοιπο κατάστημα και τη φιλοσοφία του. Πρόκειται για ένα κρυφό καταφύγιο όπου οι εκθέσεις τέχνης ζωντανεύουν και εμπνέουν. Ένας χώρος όπου σε κάθε γωνιά του θα αφηγείται και μια ξεχωριστή ιστορία.