Eurokinissi
EXPLAINED

Πόσο στοιχίζει πραγματικά ένα σουβλάκι

Πώς προκύπτει η διαρκής αύξηση του εθνικού μας φαγητού και πόσο δικαιολογημένη είναι τελικά;

To #σουβλάκι τρεντάρει από το πρωί στο Google. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ ενημέρωσε πως λίαν συντόμως η τιμή του τυλιχτού θα φτάσει στα 5 ευρώ. Δηλαδή, θα είναι η διπλάσια από εκείνη που ήταν όταν καλωσορίσαμε τη δεκαετία.

Σοκ;

Όχι τόσο, αν σκεφτείς τις αυξήσεις που γίνονται χωρίς σταματημό σε όλες τις πρώτες ύλες που σχετίζονται με το φαγητό που το λες και λατρεία (σίγουρα το λες και είναι πλήρες γεύμα), στην ενέργεια, τα ενοίκια, τα τραπεζοκαθίσματα (όταν υπάρχουν), τους υπαλλήλους (μόνο οι ψήστες στοιχίζουν στους επιχειρηματίες περί τα 2.500 ευρώ κάθε μήνα) και φυσικά τα νέα κοσκινάκια της Κυβέρνησης με τις προμήθειες προς

  • τις τράπεζες για τις πιστωτικές κάρτες (60 με 70 ευρώ στα 1.000),
  • την εταιρεία που προμηθεύει τα POS,
  • εκείνες των deliveries (21-25% αν παρέχει και το μηχανάκι -αν η επιχείρηση έχει δικό της η προμήθεια είναι από 11 έως 15%) και
  • αυτήν στον πάροχο του συστήματος παραγγελιολειψίας που θα ενημερώνει σε real time την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κάθε απόδειξη που κόβεται (στις 100 αποδείξεις θα είναι 80 λεπτά).

Εξυπακούεται πως μέσα σε μια σεζόν προκύπτει η ανάγκη για έργα συντήρησης ή αντικαταστάσεις υλικών, όπως και πρόστιμα που προκύπτουν από ελέγχους με τους επιχειρηματίες να πρέπει να είναι ζογκλέρ (ιδανικά και πτυχιούχοι οικονομικών) για να είναι συνεπείς στο 100%.

Πάμε όμως, να δούμε τους μέσους όρους τιμών των πρώτων υλών ενός τυλιχτού. Δηλαδή, τα βασικά υλικά (πίτα, γύρος, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι και πατάτες).

Να δούμε και τις ποσότητες: ένα τυλιχτό περιέχει 100-150g γύρου που κοστίζει 12 ευρώ το κιλό (μετά το ψήσιμο, το βάρος μειώνεται κατά 50%). Θα υπολογίσουμε μέσο όρο 125g: 12.00 €/kg * 0.125 = 1.50 €.

Χρησιμοποιούνται επίσης, περίπου 50g ντομάτας (1.80 €/kg * 0.05 = 0.09 €), περίπου 30g κρεμμύδι (1.00 €/kg * 0.03 = 0.03 €), περίπου 50g τζατζίκι (50g: 6.50 €/kg * 0.05 = 0.325 €) και περίπου 100g πατάτες (1.05 €/kg * 0.10 = 0.105 €).

Το κόστος λοιπόν, των βασικών υλικών για ένα τυλιχτό είναι κοντά στα 2.45 ευρώ. Προφανώς υπάρχουν και κατώτερης ποιότητας υλικά. Όπως λέει επιχειρηματίας στο OneMan εάν προτιμηθούν σε όλες τις περιπτώσεις αυτά, το κόστος μπορεί να είναι 1.80 ευρώ. Προφανώς και δεν παίρνουμε το τυλιχτό στο χέρι, χωρίς να ‘χει τυλιχτεί κάπου.

Το αμπαλάζ κοστίζει τουλάχιστον 20 λεπτά, με τις αλουμινοσακούλες (45 ευρώ το 12κιλο, 13 με 14 λεπτά η κάθε μία) να διασφαλίζουν πως το φαγητό μας θα έλθει ζεστό στο σπίτι. Υπάρχει και λαδόκολλα με την τιμή της να ποικίλει -ανάλογα με το πάχος που όσο μεγαλύτερο είναι τόσο καλύτερο γίνεται το τυλιχτό. Και μετά είναι οι χαρτοπετσέτες (η κούτα των 750 τεμαχίων κοστίζει 22 ευρώ).

Επίσης, οι επιχειρηματίες δεν πουλούν σουβλάκια για τη χαρά του σπορ, αλλά για το κέρδος. Ενώ πριν μια διετία ήταν (για όσους σέβονται τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους) από 14 έως 15%, τώρα είναι στα 9 με 11% και προφανώς θα μειωθεί κι άλλο, όταν μπει στη μέση και η κάρτα που θα χτυπούν οι υπάλληλοι.