2018/AP Photo/Pavel Golovkin
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Denis Cheryshev ψάχνει την τελευταία του ευκαιρία στον Πανιώνιο

Ο 33χρονος Ρώσος ποδοσφαιριστής είναι προϊόν των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης και φέτος θα αγωνιστεί στην SuperLeague 2 με τη φανέλα του Πανιωνίου.

Ο Πανιώνιος επέστρεψε φέτος στην SuperLeague 2 και έχει στόχο μόνο την απευθείας άνοδο στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκεί που ανήκει. Η ομάδα του Αντώνη Νικοπολίδη έχει ενισχυθεί αρκετά και με την υποστήριξη της Νέας Σμύρνης φιλοδοξεί να βάλει οριστικό τέλος στις περιπέτειές της στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ενώ λοιπόν ήταν ήδη ένα από τα φαβορί για την άνοδο, η διοίκηση του Κώστα Ρούπτσου αποφάσισε να ολοκληρώσει το πρώτο μεγάλο μεταγραφικό της μπαμ μετά από χρόνια. Έτσι λοιπόν ξαφνικά, το απόγευμα της Κυριακής διέρρευσε το όνομα του άλλοτε διεθνή Ρώσου, Denis Cheryshev.

Ποιος είναι ο Denis Cheryshev

Ο Denis Cheryshev είναι γιος του Ρώσου πρώην παίκτη και νυν προπονητή Dmitry Cheryshev και γεννήθηκε στο Νίζνι Νόβγκοροντ το 1990. Το 1996 και για πέντε χρόνια ο πατέρας του αγωνίστηκε στη Σπόρτινγκ Χιχόν και εκεί ο μικρός Denis ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο. Ύστερα τον ακολούθησε για να αγωνιστεί στις ακαδημίες της Μπούργκος και εκεί ξεχώρισε τόσο, που το 2002 εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο μεταξύ ο πατέρας του ήταν παίκτης – προπονητής σε μια τοπική μικρή ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας και φυσικά οικονομικά μπορούσε να υποστηρίξει το όραμα του γιου του. Ως το 2008 και την ενηλικίωσή του, ο Denis Cheryshev που αγωνιζόταν στο αριστερό άκρο της επίθεσης θα είχε γίνει διεθνής με τις μικρές ομάδες της Ρωσίας και θα αγωνιζόταν με τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ στη δεύτερη κατηγορία. Από τότε, ο Cheryshev έκανε κολλητή παρέα με τον Nacho, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Στα 21 του, ο αριστερός εξτρέμ έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, σε ένα παιχνίδι για το Copa Del Rey, μια διοργάνωση που του έχει αφήσει γλυκόπικρες αναμνήσεις. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, έγινε κάτι ιδιαίτερο. Αυτήν τη φορά ο πατέρας του, τον ακολούθησε στην ομάδα που αγωνιζόταν, καθώς ο πρεσβύτερος Cheryshev ανέλαβε τμήμα των ακαδημιών της Ρεάλ.

Τη διετία 2013-15 ο Cheryshev πήγε δανεικός στη Σεβίλλη και τη Βιγιαρεάλ ώστε να βρει χρόνο συμμετοχής. Και ενώ στην πρώτη δεν τα κατάφερε και τόσο καλά, με τη φανέλα της δεύτερης μπόρεσε να εδραιωθεί στην La Liga και να συμμετάσχει σε 40 αγώνες με τα «Κίτρινα Υποβρύχια» σε όλες τις διοργανώσεις.

Το σκάνδαλο με τον αποκλεισμό της Ρεάλ από το Copa Del Rey

AP Photo/Angel Fernandez

Έτσι, το 2015 επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης με στόχο να βρει χρόνο και στη Βασίλισσα, παίζοντας σε 6 συνολικά παιχνίδια. Στο πρώτο από αυτά αγωνίστηκε βασικός για το Copa Del Rey και τη φάση των 32, κόντρα στην Κάντιθ. Στο 3-1 της Ρεάλ μάλιστα, κατάφερε να σκοράρει. Ήταν το πρώτο του γκολ με την ομάδα και θα του έβγαινε ξινό.

Ο Cheryshev είχε δεχτεί τρεις κίτρινες κάρτες στο Copa Del Rey της περασμένης σεζόν και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο παιχνίδι της διοργάνωσης. Η ομοσπονδία δεν είχε ενημερώσει τη Ρεάλ και ο παίκτης δεν γνώριζε τον κανονισμό. Έτσι, η Κάντιθ μπόρεσε να υποβάλλει ένσταση και η Ρεάλ Μαδρίτης αποβλήθηκε από τον θεσμό. Στην έφεση η ομάδα του Florentino Perez δεν κατάφερε να κερδίσει και ο Πρόεδρος της Ρεάλ έγινε έξαλλος με την Ομοσπονδία, καθώς δεν είχε λάβει την παραμικρή προειδοποίηση.

Τελικά, λίγους μήνες αργότερα και δίχως να μπορέσει να σκοράρει ξανά, ο Cheryshev έφυγε και πάλι δανεικός, αυτή τη φορά για τη Βαλένθια. Τότε, ουσιαστικά έσβησε για πάντα το όνειρο της Ρεάλ Μαδρίτης για εκείνον.

Από τη Βαλένθια ξανά στη Βιγιαρεάλ και αντίστροφα και από εκεί στο Μουντιάλ

(AP Photo/Manu Fernandez

Στο δεύτερο μισό εκείνης της χρονιάς, ο Cheryshev είχε καλή παρουσία με τη Βαλένθια και η Βιγιαρεάλ, η μόνη ομάδα στην οποία αισθάνθηκε σημαντικός, τον αγόρασε έναντι 7 εκατομμυρίων από τη Ρεάλ, το καλοκαίρι του 2016.

Ο Ρώσος εξτρέμ αγωνίστηκε συνολικά σε 90 παιχνίδια με τη φανέλα της, σημειώνοντας 11 γκολ και 15 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Δύο χρόνια μετά, η Βαλένθια τον έκανε δικό της και με τις «νυχτερίδες» έγραψε τις περισσότερες συμμετοχές από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην καριέρα του. Συνολικά με τη φανέλα της Βαλένθια ο Cheryshev είχε 122 συμμετοχές με 11 γκολ και 12 ασίστ.

Αν και από νωρίς είχε ξεκαθαρίσει ότι νιώθει περισσότερος Ισπανός και λιγότερο Ρώσος, ο Cheryshev αγωνίστηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με τη Ρωσία. Έκανε το ντεμπούτο του το 2012, αλλά λόγω τραυματισμών έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και το EURO του 2016. Το 2018, εντός έδρας, είχε μια τελευταία ευκαιρία να ξεχωρίσει με την πατρίδα του.

Πράγματι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ο Cheryshev ήταν καλύτερος από ποτέ. Πέτυχε 4 γκολ στην πορεία της Ρωσίας ως τα προημιτελικά και ήταν μαζί με τους Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku, Antoine Griezmann και Kylian Mbappe, δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης. Μπροστά τους ήταν μόνο ο Harry Kane με 6 γκολ.

Η πτώση των τελευταίων χρόνων

AP Photo/Frank Augstein

Το 2019 η Βαλένθια τον αγόρασε επίσημα από τη Βιγιαρεάλ και για έναν ακόμα χρόνο ο Cheryshev ήταν το σημείο αναφοράς της. Την τελευταία χρονιά του συμβολαίου του ωστόσο ήταν απογοητευτικός και αντιμετώπισε συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών.

Το 2022 ο Cheryshev έφυγε για πρώτη φορά από την Ισπανία για να ενταχθεί στην ιταλική Βενέτσια, στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Δυστυχώς, ούτε εκεί μπόρεσε να αποφύγει τους τραυματισμούς, κυρίως την περυσινή χρονιά και παρά την άνοδο της ομάδας του, δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει. Φέτος το καλοκαίρι έμεινε ξανά ελεύθερος και ο Πανιώνιος τον έφερε στην Ελλάδα, για να αναγεννήσει την καριέρα του σε μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές ομάδες.