My Neighbor Totoro, 1988 - ©Studio Ghibli
ΣΙΝΕΜΑ

Miyazaki, Πνεύμα της Φύσης: Το ντοκιμαντέρ για τον Miyazaki έρχεται στις Νύχτες Πρεμιέρας

Ξέρουμε ποια ταινία δε θα χάσουν οι λάτρεις του anime και των Studio Ghibli στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, και σας την παρουσιάζουμε.

Την αγάπη μας για τον Hayao Miyazaki δεν την έχουμε κρύψει στο OneMan, μιλώντας για το σπουδαίο έργου του αξεπέραστου δημιουργού, και συζητώντας σε αποκλειστικότητα με τους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτόν από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.

Ο Miyazaki, ιδρυτής του Studio Ghibli, έκανε το όνομά του συνώνυμο με μιας συγκεκριμένης ευαισθησίας και ονειρικής αφαιρετικότητας είδος anime περιπετειών. My Neighbor Totoro, Spirited Away, Kiki’s Delivery Service, The Boy and the Heron, Princess Mononoke, και η λίστα δεν τελειώνει. Μερικές από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών –όχι μόνο κινουμένων σχεδίων, αλλά γενικώς– φέρουν την υπογραφή του Miyazaki.

Με αφορμή τη βραβευμένη με Όσκαρ πιο πρόσφατη ταινία του (δεν λέμε «τελευταία», μάθαμε πια), συζητήσαμε με τον συν-ιδρυτή των Studio Ghibli, Toshio Suzuki. Ενώ λίγους μήνες αργότερα, στο φεστιβάλ Καννών, παρακολουθήσαμε μερικά σπάνια μικρού μήκους φιλμ του Miyazaki που δεν έχουν προβληθεί ποτέ εκτός Ιαπωνίας, και συνομιλήσαμε αποκλειστικά με τον γιο του, τον Goro Miyazaki.

Οι 30ές Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 2-14 Οκτωβρίου.

Κι ενώ οι ταινίες αλλά και οι συζητήσεις με τους ανθρώπους γύρω από τον Miyazaki προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στο έργο και το ποιόν του μεγάλου σκηνοθέτη, υπάρχει ακόμα κάτι που διαφεύγει σε όλους μας, καθώς ο ίδιος αποφεύγει να μιλά πλέον δημόσια ή να κάνει εμφανίσεις σε βραβεύσεις και άλλα τέτοια πανηγύρια.

Princess Mononoke, 1997 - ©Studio Ghibli

Αυτή τη δίψα να μάθουμε περισσότερα για εκείνον, τη μοιράζεται κι ο σκηνοθέτης Leo Favier, o οποίος γύρισε ένα αληθινό must-watch ντοκιμαντέρ για εκείνον. Η ταινία έχει τίτλο Μιγιαζάκι, Πνεύμα της Φύσης (Miyazaki, Spirit of Nature) και έρχεται σε πρώτη πανελλήνια προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας, 2-14 Οκτωβρίου.

Ένα κομψό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Hayao Miyazaki, ενός δημιουργού που αναδύθηκε μέσα από τις τρικυμίες του 20ού αιώνα για να φτάσει στην απόλυτη αναγνώριση. Παράλληλα με το σπάνιο προσωπικό αρχειακό υλικό και τις συνεντεύξεις συνεργατών κι επιφανών θαυμαστών, το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί πλούσια αποσπάσματα από τις ταινίες του για να αναδείξει τις ευθείες γραμμές ανάμεσα σε αυτές και το «πνεύμα της φύσης» που διέπει τη φιλμογραφία του. Όσα δηλαδή μας περιβάλλουν και ορίζουν σύμφωνα με τον ίδιο την ανθρώπινη κατάσταση.

Hayao Miyazaki, Tokyo, 1995 - ©M6 MediaBank / Métropole Télévision

Μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως, για έναν άνθρωπο που ανανέωνε συνεχώς το πάθος του για δημιουργία χάρη στην ένταση που αντλούσε μεταξύ τους. Ένα αποκαλυπτικό πορτραίτο για έναν μοναδικό καλλιτέχνη που ανακάλυψε το ελιξίριο της αιώνιας νιότης μεταμορφώνοντας τα όνειρά του σε κινούμενα σχέδια.

Θα είμαστε φυσικά εκεί. Οι 30ές Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 2-14 Οκτωβρίου και η ταινία Miyazaki, Spirit of Nature θα προβληθεί εκεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.