Ahmed Kaddoura/Anadolu via Getty Images/Ideal Image
EXPLAINED

Η σύγκρουση του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με απλά λόγια

Τουλάχιστον 450 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Λίβανο μετά την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ και πλέον, όλοι φοβούνται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακωθεί και χθες, Δευτέρα (23/9) περισσότεροι από 450 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.500 τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τον νότιο και ανατολικό Λίβανο, καθώς και την πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό.

Και επίσημα πια, οι αεροπορικές επιδρομές σηματοδοτούν μια σημαντική και απειλητική κλιμάκωση των εχθροπραξιών μετά την ισραηλινή επίθεση που χρησιμοποίησε βομβητές για να σκοτώσει μέλη της Χεζμπολάχ. Βέβαια, το Ισραήλ και η μαχητική οργάνωση ανταλλάσσουν τακτικά πυρά πάνω από τα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του στη Γάζα, η Χεζμπολάχ – σύμμαχος της Χαμάς – έχει αυξήσει τον ρυθμό των επιθέσεων με το Ισραήλ να απαντάει με τον ίδιο τρόπο.

Η σύγκρουση του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με απλά λόγια

Η μεταξύ τους ένταση δεν είναι νέα. Η Χεζμπολάχ, η οποία είναι και πολιτικό κόμμα, βρίσκεται σε σύγκρουση με το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες και δημιουργήθηκε μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982. Μάλιστα, έχει πολεμήσει εναντίον του πολλές φορές, πιο πρόσφατα το 2000 και το 2006.

Ο τελευταίος πόλεμος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον Λίβανο. Η χώρα δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως από εκείνον τον πόλεμο- η κατάρρευση της κυβέρνησης, η Covid-19 και η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020 ώθησαν τη χώρα ακόμη περισσότερο στην κρίση.

Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας και όσοι στον Λίβανο δεν είναι προσκείμενοι στη Χεζμπολάχ θα ήθελαν να αποφύγουν μια σύγκρουση όπως αυτή του 2006.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει οργανώσει μια σειρά επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ανώτερου ηγέτη της, Fuad Shukr τον Ιούλιο, αλλά και την πρόσφατη επίθεση με τους βομβητές η οποία άφησε πίσω τουλάχιστον 32 νεκρούς και περισσότερους από 3.000 τραυματίες.

Από την περασμένη Παρασκευή, το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει στόχους στο νότιο Λίβανο όπως και στα προάστια και το εσωτερικό της Βηρυτού. Τη Δευτέρα, πάντως, φέρεται να ήταν η πιο θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο από τον πόλεμο του 2006.

Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, πρέπει να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή αν επιλέξει να ανταποδώσει – κάτι που δεν είναι δεδομένο, παρά την υπόσχεση του ηγέτη της ότι το Ισραήλ θα «αντιμετωπίσει δίκαια αντίποινα και μια πικρή αναμέτρηση».

Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με την εμπλοκή του Ιράν σε έναν περιφερειακό πόλεμο σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ. Ακόμη και αν το Ιράν δεν εμπλακεί στη σύγκρουση, ένας πόλεμος μεταξύ των δύο θα μπορούσε να είναι απίστευτα αιματηρός κι αυτό γιατί η μαχητική οργάνωση είναι καλύτερα οπλισμένη από τη Χαμάς.

Το χρονικό της «νέας φάσης» του πολέμου

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ εισέρχεται σε μια «νέα φάση» του συνεχιζόμενου πολέμου του κατά της Γάζας και της Χαμάς, η οποία θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ.

«Το κέντρο βάρους μετακινείται προς τα βόρεια. Εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια προς το βορρά», δήλωσε ο Gallant στα μέλη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στις 18 Σεπτεμβρίου, αναφερόμενος στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο. Οι ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα πυροδοτούσε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους, σταδιακά επιβεβαιώνονται.

Τα ερωτήματα, πλέον, είναι πολλά και σημαντικά: Θα απαντήσει η Χεζμπολάχ με παρόμοιο τρόπο; Είναι η όχι το Ισραήλ έτοιμο να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στο Λίβανο, όπως έχει κάνει στο παρελθόν με καταστροφικά αποτελέσματα; Οι ΗΠΑ θα κάνουν μια προσπάθεια να περιορίσουν τις κινήσεις του Ισραήλ και να το αναγκάσουν να υποχωρήσει;