AP Photo/Jeff Chiu
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι σκοπεύει να κάνει η Google με την τεχνητή νοημοσύνη

Ο CEO της Google, Sundar Pichai, έδωσε σημαντικές απαντήσεις σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία τα επόμενα χρόνια.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι από τα θέματα που απασχολούν κάθε κολοσσό της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία και με την ηθική πλευρά των ζητημάτων που αφορούν κυρίως την πρώτη, να απασχολεί τους νομοθέτες, γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για το μέλλον. Η Google (δηλαδή η Alphabet) έχοντας ήδη υποβληθεί σε κυρώσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται ότι αλλάζει ρότα και πλέον επενδύει για να βελτιώσει σημαντικά τα προϊόντα που έχουν ήδη κυκλοφορήσει.

Ο CEO της Google, Sundar Pichai, μίλησε το Σάββατο στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον και αποκάλυψε το Global AI Opportunity Fund ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων που θα εγκαινιάσει η Google. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της παγκόσμιας εκπαίδευσης στην τεχνητή νοημοσύνη, την οποία περιέγραψε ως «την πιο μετασχηματιστική τεχνολογία μέχρι σήμερα».

Αυτό το ταμειακό απόθεμα σχεδιάστηκε για να καταστήσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην AI προσβάσιμες σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε τοπικές γλώσσες μικρότερων χωρών, μέσω συνεργασιών με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ΜΚΟ.

Ο Pichai έκανε ξεκάθαρο ότι θεωρεί πως κατευθυνόμαστε προς έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο μέσω της γενικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και παρουσίασε ενώπιον των κορυφαίων ηγετών του πλανήτη τα οφέλη της. Φυσικά, τοποθετήθηκε και για τους κινδύνους, με τη διάδοση των deep fakes να είναι κάτι που απασχολεί αρκετούς, ενώ κάλεσε τους ηγέτες των χωρών να νομοθετήσουν για να περιορίσουν αυτό το φαινόμενο.

Τόνισε τέσσερις βασικούς τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προωθήσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, 17 στόχους που αποτελούν ένα «κοινό σχέδιο για την ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη», σύμφωνα με τον ΟΗΕ και ανέφερε τα σχέδια της Google για το μέλλον, μέσω του Global AI Opportunity Fund. Αυτοί θα είναι οι 4 τομείς που η εταιρεία θα επενδύσει.

Πρόσβαση σε περισσότερες γλώσσες

AP Photo/Juliana Yamada

Ο Sundar Pichai ανέφερε στην ομιλία του ότι τον τελευταίο χρόνο, η Google πρόσθεσε 110 νέες γλώσσες στο Google Translate και σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να φτάσει τις 1.000 γλώσσες συμπεριλαμβάνοντας και τοπικές διαλέκτους.

Καταπολέμηση των κλιματικών καταστροφών

Όπως έχουμε δει η Google ήδη προσπάθησε να δώσει λύσεις σε διάφορες φυσικές καταστροφές και με την κλιματική κρίση να μαίνεται, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να βοηθά. Ο Ινδοαμερικανός CEO της Google ανέφερε ότι το σύστημα Flood Hub της Google παρέχει έγκαιρες προειδοποιήσεις για κλιματικές καταστροφές έως και επτά ημέρες νωρίτερα και προστατεύει πάνω από 460 εκατομμύρια ανθρώπους σε 80 χώρες.

Τα συστήματα παρακολούθησης των ορίων των πυρκαγιών της Google εφαρμόζονται ήδη σε 22 χώρες σε όλον τον κόσμο, ενώ φέτος τον Σεπτέμβριο η Google ανακοίνωσε το FireSat, «έναν νέο παγκόσμιο δορυφορικό αστερισμό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί πυρκαγιές στο μέγεθος μιας σχολικής αίθουσας μέσα σε 20 λεπτά». Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει σε αυτές τις τεχνολογίες «μια ώθηση σε ακρίβεια, ταχύτητα και κλίμακα», ανέφερε στον ΟΗΕ.

Επιτάχυνση των επιστημονικών ανακαλύψεων

Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο κολοσσός της ενημέρωσης ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Alphafold 3, ενός μοντέλου που αναπτύχθηκε από την Google DeepMind και το Isomorphic Labs και μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη δομή πρωτεϊνών, DNA, RNA και μορίων, προσφέροντας μια νέα καινοτομία στην ανακάλυψη φαρμάκων.

Το Alphafold είναι διαθέσιμο δωρεάν στο ευρύ κοινό και έχει χρησιμοποιηθεί από πάνω από 2 εκατομμύρια ερευνητές σε πάνω από 190 χώρες, το 30% των οποίων βρίσκεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δήλωσε ο Pichai. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Alphafold χρησιμοποιείται σε έρευνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανθεκτικότητα των καλλιεργειών απέναντι στις ασθένειες, στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων σε τομείς όπως τα εμβόλια κατά της ελονοσίας και οι θεραπείες για τον καρκίνο και πολλά άλλα».

Συμβολή μέχρι και στο ΑΕΠ

Ο Sundar Pichai μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι οι μελέτες δείχνουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα της παγκόσμιας αγοράς εργασίας κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες και να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7 μονάδες μέσα στην επόμενη δεκαετία και η Google εργάζεται ακριβώς για αυτό.