Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Αυγά μάτια στο RawBata και τυρόπιτα στο Harry’s Kitchen – Τα πιάτα της εβδομάδας

Τρία αγαπημένα πιάτα που φάγαμε πρόσφατα στα αθηναϊκά μαγαζιά, από street food μέχρι εστιατόρια.

Την τελευταία εβδομάδα στην Αθήνα, εκτός από βόλτες, εξόδους σε μπαρ, γάμους (ναι ακόμα γίνονται γάμοι, δεν έχει τελειώσει η σεζόν) και σινεμά, έκανα το αγαπημένο μου πράγμα στην πόλη. Έφαγα. Φαγητό στην πόλη δεν σημαίνει φυσικά μόνο εστιατόρια ή ταβέρνες, μπορεί να είναι και ένα ωραίο street food ή απλά κάτι στο χέρι από τον αγαπημένο μου φούρνο.

Από όσα έφαγα λοιπόν, μάζεψα τα τρία αγαπημένα μου (κάτι που θα κάνει κάθε εβδομάδα σε αυτή τη στήλη και κάποιος άλλος Αθηναίος, συνάδελφος και όχι μόνο), για να πάρεις ιδέες για την επόμενη φορά που θα ψάχνεις τι να φας στην Αθήνα.

Harry’s Kitchen, η τυρόπιτα

OneMan.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Αυτό το μικρό μαγαζί που βρίσκεται στην Αθανασίου Αξαρλιάν 2 στο Σύνταγμα, απευθύνεται σε όσους κινούνται στο κέντρο το πρωί και νωρίς το μεσημέρι, καθώς όσο περνάει η ώρα, οι πίτες στη βιτρίνα λιγοστεύουν και στις 4 κατεβάζει ρολά. Το τρέχει ο κύριος Χάρης και η σύζυγός του – ο πρώτος βρίσκεται πίσω στο εργαστήριο να φτιάχνει ζυμάρια με τη δική του συνταγή και η δεύτερη μπροστά να εξυπηρετεί χαμογελαστή.

Αγνό ζυμάρι και γεμίσεις χειροποίητες και νόστιμες με ποικιλία για να διαλέξεις. Μιας και ο καιρός είναι ακόμα ζεστός, η τυρόπιτά τους είναι ό,τι πρέπει για πρωινό. Δεν είναι καθόλου λιπαρή και ο δυόσμος στην τυρένια γέμιση προσδίδει φρεσκάδα. Πλέον, φτιάχνουν τις πίτες τους και σε μίνι εκδοχή για να δοκιμάσεις περισσότερες επιλογές.

Señor Picante, το birria taco

OneMan.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Το birria είναι ένα πληθωρικό κονσομέ (μεταξύ σούπας και σάλτσας) και αποτελεί παραδοσιακό γιορτινό πιάτο σε όλο το Μεξικό και ιδιαίτερα στο Jalisco όπου και γεννήθηκε η συνταγή. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα από τους Μεξικανούς που βρέθηκαν στην Αμερική, βάζοντας το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι μέσα σε τορτίγια, με τον ζωμό να τη συνοδεύει. Έτσι, δημιουργήθηκε το birria taco. Βουτάς το taco σου στον πλούσιο ζωμό, τρως και επαναλαμβάνεις.

Στο Κουκάκι, το Señor Picante είναι μία birrieria που φέρνει την κουλτούρα του μεξικάνικου φαγητού του δρόμου σε έναν χώρο με γκράφιτι και ισπανόφωνη hip hop. Για το birria taco δεν παρεκκλίνουν καθόλου από την αυθεντική συνταγή, φροντίζοντας πραγματικά να χρησιμοποιούν τα πάντα από την κατσαρόλα: συλλέγουν το λίπος του ζωμού για να ψήσουν τις τορτίγιες τους στο πλατό, για νοστιμιά και τραγανή υφή, χρησιμοποιούν το κρέας για να τη γεμίσουν και σερβίρουν στο πλάι τον ζωμό για να βουτάς το τάκο σου. Αν σου αρέσουν τα ζαχαρώδη αναψυκτικά, θα βρεις τα Jarritos σε διαφορετικές γεύσεις.

RawBata, τα αυγά μάτια

Στην ήσυχη και πράσινη πλατεία Λακωνίας στους Αμπελόκηπους άνοιξε το RawBata ο Χρόνης Δαμαλάς με τη σύζυγό του Φωτεινή Μαρκουτσά. Η κουζίνα του σεφ βασίζεται αποκλειστικά στη φύση, όπως λέει ο ίδιος, πράγμα που σημαίνει ότι επιλέγει τις πρώτες ύλες του βάσει εποχής. Επισκέπτεται ο ίδιος καθημερινά τις λαϊκές αγορές της Αθήνας, φροντίζει να έχει άμεσες σχέσεις με τους παραγωγούς και αλλάζει συνεχώς το μενού.

Με ελληνικές πρώτες ύλες και έμπνευση από όλο τον κόσμο, ο σεφ θέλει να κρατήσει τη φιλοσοφία του όσο πιο απλή γίνεται. Στα highlights του μενού το μπιφτέκι προβατίνας και το κοκορέτσι αλλά όσο βγαίνουν ακόμα κολοκυθάκια, δοκίμασε τα αυγά μάτια με βούτυρο και δυόσμο. Το εστιατόριο ανοίγει και μεσημέρι για συγκεκριμένες ημέρες, σερβίρει κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (σύντομα θα προστεθούν επιλεκτικά και κάποιες διεθνείς ετικέτες) και αναμένονται εκπλήξεις καθώς ο σεφ κάνει σχέδια για το μέλλον.