ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το Grand Hotel άνοιξε τις πόρτες του και είναι η ελληνική μυθοπλασία που θέλουμε

Είδαμε τα τέσσερα πρώτα επεισόδια της νέας υπερπαραγωγής του ANT1 και χωρίς να κάνουμε spoilers, εξηγούμε γιατί είναι η σειρά που αξίζει στην ελληνική τηλεόραση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ANT1 TV

Όταν έμαθα ότι ο ANT1 θα έχει μία νέα σειρά που ακούει στο όνομα Grand Hotel, αμέσως το μυαλό μου πήγε στο Gran Hotel που είχα δει πριν μερικά χρόνια στο Netflix και είχα περάσει υπέροχα καταβροχθίζοντας τις τρεις σεζόν του μέσα σε διάστημα ούτε ενός μήνα. Η συνειρμική σκέψη που έκανα τελικά δεν ήταν τυχαία.

Το Grand Hotel είναι βασισμένο στην ισπανική τηλεοπτική σειρά, δημιουργία των Ramon Campos και Gema R. Neira, που έτρεξε από το 2011 μέχρι το 2013 και μέχρι πρότινος μπορούσες να παρακολουθήσεις στην πλατφόρμα streaming – τώρα, έχει από το περιεχόμενό της. Θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της ισπανικής τηλεόρασης και τη χαρακτηρίζουν ως «το βασίλειο της ίντριγκας». Η υπόθεση διαδραματίζεται στη φανταστική παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας, Κανταλόα το 1905 και περιστρέφεται γύρω από τον Julio Olmedo, που όταν μαθαίνει ότι η αδελφή του που δούλευε στο ξενοδοχείο, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, πιάνει δουλειά εκεί προκειμένου να μάθει τι της συνέβη.

Το δικό μας Grand Hotel δανείζεται τη βασική πλοκή του ισπανικού τηλεοπτικού χιτ και όπως αποδείχθηκε από την προβολή των τεσσάρων πρώτων επεισοδίων του έχει όλα τα φόντα να βαδίσει στα χνάρια του· να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Είναι η ελληνική μυθοπλασία που θέλουμε να βλέπουμε και εξηγούμε το γιατί, χωρίς spoilers. 

Η υπόθεση εξάπτει τη φαντασία

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο έγινε σαφές ότι το Grand Hotel έχει τα πάντα: απαγορευμένοι έρωτες, ερωτικά τρίγωνα, αίμα, εκδίκηση, καλά κρυμμένα μυστικά, γενναίες δόσεις αστυνομικού μυστηρίου, ακόμα και θρίλερ. Δεν το περιμένεις, αλλά είναι ένα crime series εποχής, το ελληνικό whodunnit σίριαλ που αξίζει τον χρόνο σου και έλειπε από την ελληνική τηλεόραση. 

Η υπόθεση τοποθετείται χωροχρονικά στο 1925, τρία χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και στην Κηφισιά, εκεί όπου βρίσκεται το Grand Hotel, αλλά και στη γειτονική Νέα Ερυθραία, στις φτωχογειτονιές τις οποίες μένουν οι πρόσφυγες-εργαζόμενοι του πολυτελούς ξενοδοχείου.

Όταν μια προσφυγοπούλα καμαριέρα εξαφανίζεται από το Grand Hotel, ο Πέτρος, ο αδερφός της, αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια, εισβάλλει στο ξενοδοχείο, παριστάνοντας τον σερβιτόρο και ξεκινάει μία έρευνα που θα αποδειχθεί απειλητική ακόμη και για τη ζωή του. 

Θα προσπαθήσει να διεισδύσει στην καλή κοινωνία της εποχής, να αποκαλύψει ανείπωτες αλήθειες και σοκαριστικά μυστικά και να ανοίξει πόρτες που θα έπρεπε να μείνουν για πάντα κλειστές. Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τι συνέβη, θα γνωρίσει τον απόλυτο έρωτα στα μάτια της Αλίκης, κόρης της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, που για να σώσει την οικογενειακή περιουσία, αναγκάζεται να αρραβωνιαστεί τον φιλόδοξο και υπολογιστικό διευθυντή του ξενοδοχείου, Ρήγα. 

Η Αλίκη, παρόλο που ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Πέτρου, συμφωνεί να τον βοηθήσει να μάθει την αλήθεια για την αδερφή του, προκαλώντας ανοιχτά την οικογένειά της και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή.

Είναι μία σειρά που έχει ρυθμό

Για να το θέσουμε σωστά: είναι μία σειρά που μπήκε αμέσως σε ρυθμό, τον οποίο δεν δίνει μόνο η γρήγορη πλοκή της, αλλά και το καστ αξιώσεων με τις ερμηνείες του. 

Δεν έχει -ευτυχώς- σεναριακές και ερμηνευτικές υπερβολές 

Η Δήμητρα Τσόλκα (Το σόι σου, Ο παράδεισος των κυριών) που έχει γράψει το σενάριο και ο Γιάννης Βασιλειάδης (Έλα στη θέση μου, Ο παράδεισος των κυριών) που βρίσκεται στο σκηνοθετικό τιμόνι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά πίσω από τις κάμερες, που βγαίνει μπροστά από αυτές με ιδανικό τρόπο. 

Αν υπάρχει ένα πράγμα που προσωπικά με κάνει να αποφεύγω τις ελληνικές σειρές είναι η υπερβολή σε σεναριακό, κυρίως σε ερμηνευτικό επίπεδο. Στο Grand Hotel δεν υπάρχει. Ευτυχώς. 

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη ως villain είναι υπέροχη

Το ταλέντο της το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Έχει λάμψει στην τηλεόραση και στο θεατρικό σανίδι. Εδώ, ακτινοβολεί μέσα από τον ρόλο της κακιάς της υπόθεσης, της Κυβέλης Γαζή, της ιδιοκτήτριας του Grand Hotel – είναι η χήρα του Κωνσταντίνου Γαζή και μητέρα της Αλίκης. Και villain και υπέροχη. 

Οι ηθοποιοί είναι -κυριολεκτικά- ένας και ένας 

Παρακολουθώντας τα πρώτα επεισόδια του Grand Hotel με γέμισε νοσταλγία για την ελληνική σειρά που επέστρεψε ακόμα και τον κόσμο που δεν βλέπει ελληνική τηλεόραση -μεταξύ αυτών κι εγώ- σε αυτήν. Ο λόγος για τις Άγριες Μέλισσες, που μας σύστησαν το ταλέντο των Κουκουράκη και Γεροντιδάκη και μας υπενθύμισαν εκείνο της Ελένης Καρακάση. Ο πρώτος κρατά τον ρόλο του Πέτρου, του αδερφού της εξαφανισμένης καμαριέρας, που πιάνει δουλειά ως σερβιτόρος στο Grand Hotel με ψεύτικο όνομα, ο δεύτερος του  Ρήγα Αλεξίου, διευθυντή του ξενοδοχείου και αρραβωνιαστικού της Αλίκης και η τρίτη τη Μικρασιάτισσα μαγείρισσα, που θα δουλέψει σύντομα και στο ξενοδοχείο.

Το mini reunion των Άγριων Μελισσών έχει γλυκιά νοσταλγία

Το Grand Hotel είναι ένας ωραίος κόσμος μυθοπλασίας

Από άποψη σεναρίου, σκηνοθεσίας, ερμηνειών και αισθητικής, το Grand Hotel μοιάζει να είναι γυρισμένο με κινηματογραφικούς όρους. Το πρώτο επεισόδιο άνοιξε τις πόρτες του και είναι ξεκάθαρο ότι είναι η ελληνική μυθοπλασία που θέλουμε. Τα παραπάνω reviews από το κοινό δεν είναι καθόλου τυχαία. 

***

Το Grand Hotel θα προβάλλεται από Δευτέρα έως και Πέμπτη, κάθε βράδυ στις 9 στον ANT1.