iStock
ΦΑΓΗΤΟ

7 street food από όλο τον κόσμο που αξίζει να δοκιμάσεις

Υπάρχουν ορισμένα ταξίδια στο εξωτερικό, τόσο ταυτισμένα με κάποια φαγητά, που αν πήγες και δεν έφαγες, είναι «σαν να μην πήγες».

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσεις μια νέα κουλτούρα είναι να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα. Συχνά, μερικές από τις πιο αυθεντικές συνταγές σερβίρονται σε μια καντίνα του δρόμου. Το έχεις διαπιστώσει άλλωστε, από τη δική σου πόλη. Πολλές φορές, το πιο οικείο φαγητό που ψάχνεις είναι ένα «βρώμικο» ή το πιο απλό σουβλάκι της γειτονιάς σου.

Το φαγητό του δρόμου είναι νόστιμο, προσιτό και το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου – αλλά ο ορισμός του street food μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το πού βρισκόμαστε. Μερικές φορές, είναι ένα πικάντικο πιάτο με χυλοπίτες, ενώ άλλες φορές είναι ένα γεμάτο χοτ ντογκ.

Ορισμένα streetfood πιάτα είναι τόσο δημοφιλή που έχουν γίνει σύμβολα εθνικής υπερηφάνειας. Από τους δρόμους της Νότιας Κορέας μέχρι την Αίγυπτο, αυτά είναι επτά από τα πιο δημοφιλή street food σε όλο τον κόσμο.

Currywurst, Γερμανία

Claudio Schwarz / Unsplash

Το Currywurst είναι τόσο μεγάλο μέρος της εθνικής ταυτότητας της Γερμανίας όσο και η Autobahn ή το Oktoberfest. Το πιάτο χρονολογείται από το 1949, όταν μια πλανόδια πωλήτρια ονόματι Herta Heuwer χρησιμοποίησε τα περιορισμένα υλικά που είχε στη διάθεσή της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να δημιουργήσει αυτό το νόστιμο σνακ, το οποίο μπορεί πλέον να βρει κανείς στις γωνίες των δρόμων σε όλη τη χώρα. Με έμφαση στις πόλεις του Βερολίνου και του Αμβούργου.


Το Currywurst αποτελείται από ένα βρασμένο και τηγανητό bratwurst που στη συνέχεια κόβεται σε φέτες και καλύπτεται με μια παχύρρευστη σάλτσα ντομάτας με κάρυ. Το πιάτο ολοκληρώνεται με μια πλευρά τραγανές πατάτες τηγανιτές και πασπαλίζεται με κίτρινη σκόνη κάρυ για επιπλέον λάμψη.

Elote, Μεξικό

iStock

 

Elote είναι η ισπανική λέξη για το καλαμπόκι, καθώς και το όνομα ενός δημοφιλούς φαγητού του δρόμου που σερβίρεται στο Μεξικό και σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απλή διαδικασία μαγειρέματος περιλαμβάνει είτε βράσιμο, είτε ψήσιμο ενός ολόκληρου καλαμποκιού στη σχάρα σε ανοιχτή φλόγα. Μόλις μαγειρευτεί, το καλαμπόκι αλείφεται με έναν συνδυασμό μαγιονέζας και λάιμ, πριν το ρίξουμε σε τυρί cotija και σκόνη τσίλι.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο μείγμα τραγανότητας, κρεμώδους υφής και λίγης θερμότητας. Η προέλευση του elote χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και τους Αζτέκους και τους Μάγια, οι οποίοι μαγείρευαν τα καλαμπόκια σε ανοιχτή φλόγα και στη συνέχεια τα γέμιζαν με διάφορα μπαχαρικά που είχαν στη διάθεσή τους.

Koshari, Αίγυπτος

iStock

 

Οι δρόμοι του Καΐρου είναι γεμάτοι από πωλητές που σερβίρουν ζεστά μπολ με koshari, το εθνικό πιάτο της Αιγύπτου. Αυτή η αγαπημένη τοπική γεύση εμπνεύστηκε από ένα παρόμοιο ινδουιστικό πιάτο γνωστό ως khichri, το οποίο περιέχει ένα μείγμα ρυζιού και φακές.

Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι σεφ έκαναν τη συνταγή δική τους, προσθέτοντας μακαρόνια και προσθέτοντας μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Το Koshari μαγειρεύεται σιγοβράζοντας αργά για ώρες, πριν χυθεί σε ένα μπολ. Οι πιο χορταστικές εκδοχές μπορεί να περιέχουν και κομμάτια αρνιού ή μοσχαριού.

Arepas, Κολομβία

NRD / Unsplash

Οι κολομβιανές arepas είναι κυκλικές πίτες καλαμποκιού που έχουν τηγανιστεί και γεμιστεί με διάφορες γεμίσεις. Μια δημοφιλής παραλλαγή για πρωινό είναι η arepa de huevo, στην οποία οι πίτες καλαμποκιού γεμίζονται με αυγά και στη συνέχεια τηγανίζονται. Η arepa de queso είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή, που αποτελείται από ζύμη γεμισμένη με τυρί. Συνδυάζονται συνήθως με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα.

Ενώ η Κολομβία είναι γνωστή για τις arepas της, δεν είναι η μόνη χώρα της περιοχής όπου μπορείτε να τις βρείτε. Στη Βενεζουέλα, ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους είναι η arepa reina pepiada, η οποία είναι γεμισμένη με κομματάκια κοτόπουλου, κομμάτια αβοκάντο, λάιμ και κόλιανδρο.

Takoyaki, Ιαπωνία

iStock

 

Το Takoyaki δημιουργήθηκε στην περιοχή της Οσάκα γύρω στο 1935. Το πιάτο συχνά αποδίδεται σε έναν πλανόδιο πωλητή ονόματι Endo Tomekichi, ο οποίος ήταν γνωστός για την πώληση ενός παρόμοιου πιάτου τηγανίτας που ονομαζόταν chobayaki. Η απόφασή του μια μέρα να προσθέσει κρέας χταποδιού οδήγησε σε ένα εμβληματικό πιάτο που πλέον τρώγεται σε κάθε μεγάλη ιαπωνική πόλη.

Το Takoyaki περιέχει πολλαπλές μπάλες από ζυμάρι αυγού και γεμίζονται με πλούσια κομμάτια χταποδιού, πριν μαγειρευτούν σε ένα ειδικό τηγάνι που τις βοηθά να αποκτήσουν το κυκλικό τους σχήμα. Το αλμυρό πιάτο συνήθως γαρνίρεται με κρεμμυδάκια και αποξηραμένες νιφάδες ψαριού.

Pasteis de Nata, Πορτογαλία

Nick Fewings / Unsplash

Τα Pasteis de nata ή Pastel de nata είναι κρεμώδη πορτογαλικά γλυκά, που η κυριολεκτική τους μετάφραση στα ελληνικά είναι «τάρτα με κρέμα». Η λιχουδιά χρονολογείται πριν από τον 18ο αιώνα, όταν οι μοναχοί της εκκλησίας Santa Maria de Belém χρησιμοποίησαν τους περισσευούμενους κρόκους αυγών για να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό γλυκό.

Αν και η αρχική συνταγή παραμένει μυστική, αυτό δεν εμπόδισε άλλους ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν τις δικές τους συνταγές. Κάθε pasteis de nata είναι ουσιαστικά μια μικρή κρέμα αυγών γεμιστή μέσα σε ένα φύλλο σφολιάτας.

Halo-Halo, Φιλιππίνες

Traditional Philippines dessert Halo Halo
Traditional Philippines dessert Halo Halo

Αν ταξιδεύεις στις Φιλιππίνες, ένα δροσιστικό κέρασμα γνωστό ως halo-halo είναι ένα must-try. Η βάση είναι συνήθως ένα μείγμα από ψιλοκομμένα φρούτα, το οποίο στη συνέχεια ολοκληρώνεται με ψιλοθρυμματισμένο πάγο και είτε γλυκό από γάλα, είτε παγωτό. Τα δημοφιλή πρόσθετα γαρνιτούρα περιλαμβάνουν μπανάνες, καρύδες ή ρεβίθια.


Κάθε φλιτζάνι halo-halo μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύχρωμη και δελεαστική απόλαυση που πραγματικά χτυπάει τις ζεστές και γεμάτες υγρασία καλοκαιρινές ημέρες.